Cabinetul Tudose a discutat, în ședința de joi, despre Planul Anual de Lucru al Guvernului (PALG) pentru semestrul II 2017, omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
UPDATE 15.30: Conducătorii auto vor putea obține, prin proceduri simplificate, duplicatul cărții de identitate a vehiculului, emis de RAR, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii sau în cazul neîndeplinirii obligației de a preda noului proprietar cartea de identitate a vehiculului dacă acesta este înstrăinat.
Guvernul a modificat joi, prin proiect de lege, Ordonanța 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
„Se elimină obligativitatea prezentării de către client a avizului autorității competente care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea vehiculului, precum și obligativitatea de a publica în Monitorul Oficial anunțul privind pierderea, furtul sau distrugerea cărții de identitate a vehiculului", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Potrivit sursi citate, o altă noutate constă în completarea situațiilor în care se poate emite un duplicat al cărții de identitate a vehiculului pentru toate cazurile în care, la înstrăinare, ultimul proprietar nu transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului.
Ministerul Transporturilor va actualiza, în 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legii, Reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor — RNTR 7. Legea intră în vigoare în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, se mai arată în comunicat.
„Îl felicit pe domnul Cuc – am fost ieri cu vicepremierul Ciolacu la Ministerul Transporturilor – a deblocat repede proiecte de 9 miliarde de lei. Nu a fost un efort de o zi. Trebuie să rămâneţi turaţi aşa. Sau dacă e nevoie, venim în fiecare dimineaţă peste dumneavoastră”, i-a spus Mihai Tudose ministrului Transporturilor.
În replică, Răzvan Cuc a răspuns: „Nu e nevoie, vă raportez eu. Am urcat pe SEAP- centura de sud şi drumul de mare viteză Piteşti- Craiova”.
Premierul Mihai Tudose susține că în România ar trebui să existe „o fabrică de vaccinuri". Astfel, el i-a cerut ministrului Sănătății, Florian Bodog, în cadrul ședinței de Guvern de joi, să prezinte un plan pentru ca Institutul Cantacuzino să devină funcțional.
Premierul Mihai Tudose i-a cerut, joi, ministrului Educaţiei, ca la începutul anului şcolar să nu mai existe „"celebrul scandal al manualelor care nu sunt când începe anul". În replică, Liviu Pop a dat asigurări că toate manualele vor fi gata până în 11
14.38: Guvernul va cheltui, în perioada următoare, aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul de intervenţie în caz de urgenţe, a precizat ministrul Carmen Dan, la începutul ședinței de Guvern.
„În cursul acestei săptămâni la nivelul Ministerului de Interne a funcţionat un grup de lucru care a întocmit un raport amplu privind necesităţile de dotare şi propuneri pentru îmbunătăţirea componentei de aviaţie MAI-MApN pentru executarea în comun a misiunilor în situaţii de urgenţă. La întocmirea acestui raport s-a avut în vedere o abordare atât în ceea ce priveşte cooperarea operaţională, precum şi necesităţile de consolidare a cooperării şi nu în ultimul rând o analiză asupra surselor financiare şi condiţionărilor legislative”, a declarat la începutul şedinţei de Guvern de joi ministrul de Interne, Carmen Dan.
Ministrul de Interne a mai spus că, într-o primă instanţă, a avut în vedere asigurarea disponibilităţii aeronavelor existente.
„Am luat în considerare reparaţia capitală într-un centru autorizat a motoarelor avionului mediu-curier Cesna seria 560-0200, destinat misiunilor umanitare SMURD. Necesarul financiar pentru această operaţionalizare este de 1.000.500 de euro. Reparaţia capitală a elicopterului MI8 şi configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare, inclusiv pe mare. Vorbim de montarea sistemului de flotabilitate, necesarul financiar estimat fiind de 5.000.600 de euro. Asigurarea capabilităţilor necesare pentru zborul night-vision-google pentru elicoptere grele din dotare – am luat în calcul operaţionalizarea a cinci elicoptere deja existente. Vorbim de un necesar financiar de 5 milioane de euro. Executarea de reparaţii şi asigurarea resursei de zbor în 2017 – efort financiar de 2,527 milioane euro, precum şi reducerea deficitului de personal. Necesarul financiar trebuie abordat în funcţie de bugetul alocat ordonatorului secundar", a adăugat Carmen Dan.
Ea a precizat că este nevoie de identificarea la nivelul MApN a unei locaţii în zona centrală a teritoriului naţional, în proximitatea arcului carpatic pentru un heliport, amenajat ca teren de aterizare prevăzut cu posibilităţi de alimentare a elicopterelor, marcaje şi iluminaţie specifică, bugelul fiind de 220.000 de euro. De asemenea, a mai spus că avioanele C27 Spartan vor fi folosite pentru stingerea incendiilor, după ce vor fi echipate cu sisteme de lansare din aer a containerelor cu apă.
Alte subiecte abordate vor viza aderarea României la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart pentru personalul navelor de pescuit a Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI).
Pe agenda de joi a Executivului este și colaborarea dintre România şi Republica Bulgaria privind pregătirea personalului militar şi civil pe bază de reciprocitate şi cooperarea culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze, precizează Executivul.
Un alt subiect pe ordinea de zi a Guvernului este un proiect de Hotărâre privind desfiinţarea Spitalului de Boli Cronice Baia Sprie, închis în 2011, unitatea medicală fiind privatizată prin subscripţie publică.
„Actul de desfiinţare al Spitalului de Boli Cronice Baia Sprie, este necesar în vederea creării premizelor desfăşurării unor activităţi specifice domeniului medical, respectiv prestarea unor servicii medicale şi spitaliceşti. În concluzie, prezentul act normativ a fost iniţiat în vederea desfiinţării Spitalului de Boli Cronice Baia Sprie, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie fost închis în 2011 şi cuprins în Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice", însă Consiliul Local al Oraşului Baia Sprie a refuzat transformarea unităţii sanitare în cămin pentru persoane vârstnice, deoarece în localitate există un Centru de bătrâni, fapt ce a condus la lipsa finanţării acestei unităţi sanitare, scrie Mediafax.