Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Cluj programată, miercuri, de la ora 14.00, a început fără preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu, vizat într-un caz de corupţie, şedinţa fiind condusă de vicepreşedintele CJ Ioan Oleleu, anunță Mediafax.
Ioan Oleleu a spus că va conduce şedinţa CJ Cluj în baza unei dispoziţii a lui Horea Uioreanu cu care a discutat în prealabil împreună cu celălalt vicepreşedinte al instituţiei, Vakar Istvan.
"Şedinţa ordinară a CJ Cluj se desfăşoară normal, la ora stabilită, 14.00. Şedinţa va fi condusă de către mine, în urma unei dispoziţii emise de preşedintele Horea Uioreanu. M-am întâlnit cu dânsul în birou împreună cu vicepreşedintele Vakar Istvan, în prezenţa anchetatorilor de la DNA, şi am discutat ultimele aspecte ale şedinţei. De când sunt eu în instituţie, e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Nu cunosc date despre ancheta care se află în curs de desfăşurare. Nu ştiu ce acte s-au cerut de la consiliu, mie personal nu mi-a cerut nimeni niciun fel de act, nu ştiu ce verificări s-au făcut", a spus Oleleu.
De la şedinţă absentează şi consilierul judeţean Ioan Petran, preşedinte al PNL Cluj-Napoca, despre care surse judiciare susţin că este, la rândul său, vizat de ancheta în cazul lui Horea Uioreanu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă că procurorii Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale.
Potrivit DNA, în această cauză au fost făcute, miercuri, percheziţii la 11 adrese din municipiul Cluj-Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, la instituţii publice şi la domiciliile unor persoane, între care sediul Consiliului Judeţean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Construcţii, locuinţa şefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a şefei Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, şi a consilierului judeţean Ioan Petran, preşedinte al PNL Cluj-Napoca şi conferenţiar la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj.
În dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie (dare şi luare de mită), care ar fi fost comise în perioada 2013-2014, de către persoane din conducerea Consiliului Judeţean Cluj, sunt vizaţi Horea Uioreanu, fosta sa soţie Elena Uioreanu, deputat, şefa Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, şi consilierul judeţean Ioan Petran.
După percheziţiile de la locuinţa sa din Cluj-Napoca, Horea Uioreanu a fost dus la sediul Consiliului Judeţean, el declarând că pune la dispoziţia anchetatorilor documente, fără a face alte precizări.
Miercuri dimineaţă, birourile preşedintelui CJ Cluj şi ale altor directori din Consiliul Judeţean Cluj au fost sigilate.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz sunt vizate finanţări bugetare către societăţi comerciale private apropiate lui Horea Uioreanu, care ar fi dat contracte cu finanţare din bani publici unor firme deţinute de persoane apropiate acestuia, el primind ulterior o parte din aceşti bani.