12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportScandalurile care au zguduit Primăria Capitalei

Scandalurile care au zguduit Primăria Capitalei

În ultimii ani, corupția s-a infiltrat în mai multe departamente și servicii ale Primăriei Capitalei, fie că a fost vorba de simpli funcționari sau de directori.

Inspectori PMB, urmăriți penal

În noiembrie 2008, la numai cinci luni după ce Sorin Oprescu câștiga primul său mandat pe Primarul General al Capitalei, doi funcționari ai instituției erau urmăriți penal pentru luare de mită. Doru Gadea și Gheorghe Dicu, inspectori în cadrul Serviciului Inspecție și Disciplină în Construcții și Respectare Reglementări au fost acuzați de procurori că au pretins și primit bani pentru a nu lua măsuri în cazul unei construcții ridicate fără autorizație.

Citește și: Omul lui Oprescu, ”Moni”, a cerut șpagă 230.000 euro de la Kaufland SCS.”Socoata” o primea cash, în parc, în conturile nevestei. SRI, implicat în interceptări

“Cercetarea funcționarilor pentru corupție mă ajută să fac curățenie în PMB,” spunea atunci Sorin Oprescu, dând vina pe precedesorul său.

Șeful de la Infrastructură, reținut pentru luare de mită

Planul edilului-șef nu a dat roadele scontate, pentru că un director din PMB a fost subiectul unui amplu referat al procurorilor DNA, anul trecut.

Astfel, un caz aproape la indigo cu cel al lui Solomon Wigler a fost cel al lui Mădălin Dumitru, fostul director al Direcției Generale de Infrastructură și Servicii Publice din Primăria Generală, arestat preventiv în iunie 2014 pentru corupție. Dumitru este acuzat de procurorii DNA că a primit foloase necuvenite pentru a oferi preferențial lucrări pentru două firme. Mai mult, Dumitru a continuat să administreze cele două societăți la care a fost acționar și după ce a fost numit în funcție, folosindu-se de noua poziție pentru a obține contracte pentru firmele sale. De asemenea, Dumitru le cerea diverse servicii firmelor care lucrau cu primăria. De-a lungul anilor, printre serviciile și bunurile primite mită de Dumitru s-au numărat, printre altele: 50.000 euro, un BMW X6, un Mercedes ML, lucrări de renovare ale apartamentelor sale și ale rudelor, un frigider, un aragaz, un vas de WC.

Moștenire de la Videanu: dosarul retrocedărilor ilegale

În iulie 2014, primarul general Sorin Oprescu a fost chemat la sediul DNA, unde i s-au cerut informații legate de activitatea a doi șefi în Serviciul Juridic al Capitalei, puși sub urmărire penală pentru retrocedări suspectate ca nelegale. Faptele din dosar avuseseră loc pe timpul fostului primar Adriean Videanu, iar inspectorii erau acuzați că și-au încălcat atribuțiile legale prin propunerea restituirii în natură, în mod nelegal, a unui teren evaluat la suma de 3,3 milioane de euro.

Șefa de la Achiziții și cărțile supraevaluate

Un alt dosar care a vizat angajați ai PMB a ajuns pe rolul instanței în decembrie 2014, când fostul director al Bibliotecii Metropolitane (subordonată PMB), Florinel Rotaru, precum și șefa Serviciului Achiziții Publice, Elena Baldovin, au fost trimiși în judecată. Potrivit DNA, cei doi au aprobat cumpărarea de cărți supraevaluate de către Bibliotecă. Cărțile, supraevaluate chiar și cu sume de 200 de ori mai mare decât prețul pieței, au fost achiziționate de bibliotecă chiar de la ONG-ului directorului, cu avizul șefei din PMB.

De la centrul lui Oprescu, la șefia ASPA

Numirea lui Răzvan Băncescu la șefia Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), instituție subordonată PMB, a stârnit controverse în urmă cu doi ani. Numele său este nou în administrația publică și este considerat un protejat al edilului-șef. Înainte de a conduce ASPA, Băncescu a fost controlor la RATB iar anterior a ocupat funcția de director comercial la un centru medical fondat de Sorin Oprescu.

 

 

 

 

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă