16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSport2.28 milioane de lei. Atât vor cheltui misiunile diplomatice ale României pentru...

2.28 milioane de lei. Atât vor cheltui misiunile diplomatice ale României pentru sărbătorirea Zilei Naţionale

Ministerul Afacerilor Externe a alocat, pentru organizarea acţiunilor dedicate Zilei Naţionale în lume, suma de 2.281.450 lei, bani care vor fi cheltuiţi de către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale care organizează o serie de acţiuni pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, printre care concerte, expoziţii foto-documentare, gale ale filmului românesc, lansări de carte sau conferinţe, informează Mediafax.

Potrivit MAE, aceste evenimente au ca scop "promovarea valorilor reprezentative ale culturii tradiţionale şi contemporane româneşti, în contextul special al marcării în acest an a 25 de ani de la prăbuşirea regimurilor totalitare în Europa Centrală şi de Sud-Est". Ele se adresează autorităţilor, corpului diplomatic, publicului, personalităţilor, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai mass-media din ţările de reşedinţă şi opiniei publice internaţionale.

Mai multe misiuni au organizat în avans evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. În SUA, ICR New York și Ambasada României la Washington au organizat, pe 26 noiembrie, concertul violonistului Alexandru Tomescu pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Cu acest prilej, ambasadorul Iulian Buga le-a transmis un mesaj românilor din SUA, publicat pe site-ul ambasadei. "Chiar dacă se află departe de ţară, românii din America nu au contenit să reprezinte cu demnitate România şi să fie cu sufletul alături de ea. Aşa cum a dovedit-o şi recent, cu ocazia alegerilor din luna noiembrie a acestui an, comunitatea românească a înţeles că sprijinul său este indispensabil pentru asumarea de către România a valorilor democratice şi pentru păstrarea identităţii naţionale prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti în spaţiul american", se arată în mesajul diplomatului.

În Canada, pe 24 noiembrie, la Galeria națională de artă din Ottawa, s-au desfăşurat o recepție și un concert, iar, pe 30 noiembrie, la Primăria din capitala canadiană va fi organizat un eveniment ce cuprinde concerte, dansuri populare, mâncare tradiţională, premii şi vânzări de produse.

Ambasada din Austria a fost deschisă încă de miercuri, cu o seară culturală la sediul misiunii, intitulată "Seară vieneză cu suflet românesc". Printre cei aproximativ 160 de invitaţi s-au aflat membri ai Parlamentului Naţional, foşti miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Viena, reprezentanţi ai cercurilor academice, de afaceri, turism şi culturale din capitala austriacă.

În Franţa, în perioada 19 noiembrie – 2 decembrie, are loc, la Strasbourg, "Festivalul de film românesc", în timp ce în Israel este organizată expoziţia "România și Israel în culorile naturii", la sediul ICR Tel Aviv, în perioada 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015.

Şi în Ungaria, Ziua României a fost sărbătorită în avans. Pe 24 noiembrie, la centrul cultural RaM Colosseum din Budapesta a fost prezentat spectacolul "Suflet Românesc" al lui Dan Puric, organizat de Institutul Cultural Român, urmat de o recepţie a Ambasadei României, la care au fost prezenţi peste 600 de invitaţi, din partea autorităţilor ungare (guvern, parlament, primarii, alte instituții), ai corpului diplomatic, mediului academic şi cultural, mass-media, comunităţii româneşti din Budapesta şi din provincie.

Ziua României a fost sărbătorită şi în Sri Lanka, printr-un cocktail şi o expoziţie de vinuri româneşti la care au participat peste 200 persoane, inclusiv membri ai guvernului, parlamentari, reprezentanți ai MAE, Guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lanka, înalți funcționari din ministere și alte instituții centrale, cetățeni sri lankezi care au studiat în România și cetățeni români rezidenți în Sri Lanka, inclusiv voluntarii români care lucrează la organizațiile din sistemul ONU.

Cocktail-uri aniversare de Ziua Naţională au mai fost organizate şi în Vietnam şi Zimbabwe.

De Ziua Naţională, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se va afla la Chişinău, în prima sa vizită oficială în străinătate, ocazie cu care va participa la recepţia organizată de Ambasada României în Republica Moldova.

Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă