0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSportSalarizarea bugetarilor, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Salarizarea bugetarilor, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Executivul discută, miercuri, despre un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor, în cadrul ședinței de Guvern care începe la ora 10.00, la Palatul Victoria, potrivit Digi24.

Miercurea trecută, Guvernul a renunțat la proiectul Ordonanței privind salarizarea bugetarilor. Astfel,  purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat că Executivul va lucra la un nou act normativ.

„Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (…) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem. Acestea sunt singurele condiţii pe care Guvernul le are (…): acceptarea cel puţin principială sau în cea mai mare măsură a proiectului de către partenerii sociali şi construirea lui în limitele fiscal-bugetare pe care Guvernul şi le poate permite şi le estimează pentru 2016 şi 2017. (…) Guvernul nu ţine neapărat să aibă un proiect în această privinţă, dar înţelegem presiunile şi înţelegem interesul public. De aceea, avem timp şi răbdarea şi toată deschiderea pentru un dialog social consistent şi o abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale”, a afirmat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a declarat, marți, că noua ordonanţă de corecţie cu privire la salarizarea în sectorul public ar putea intra în vigoare în luna august a acestui an, iar salariile în plată din septembrie să poată fi date conform noii ordonanţe, potrivit Agerpres.

„Da, vom transforma ordonanţa. Vom schimba în primul rând principiul ei pentru că nu va mai fi o ordonanţă de înlocuire a legii cadru ci o ordonanţă de corecţii. Da, dorim să o implementăm de anul acesta. Aşa cum avem acum în planificare am vrea ca din august 2016 să poată intra în vigoare astfel încât salariile în plată din septembrie să poată fi date conform noii ordonanţe. Un lucru care este foarte important: aş vrea să nu deviem în chestiuni contabiliceşti legate de bani dar, da, din perspectiva sustenabilităţii financiar bugetare discutăm de o sumă brută de circa 2 miliarde de lei pe care o putem aloca pe cei doi ani de zile, 2016 -2017″, a spus Dragoş Pîslaru. 

El a explicat că Legea 284, deşi este o lege bună, nu se putea aplica pentru că efortul financiar era prea mare. 

„Implementarea Legii 284 care a fost unul dintre scenariile pe care doamna ministru Costea le-a luat în calcul era de 94 de miliarde de lei. Implementarea integrală a lui 284. Proiectul doamnei Plumb, de exemplu, era de 104 miliarde de lei”, a afirmat Dragoş Pîslaru. 

Acesta a precizat că fosta ordonanţa încerca să substituie legea cadru de salarizare schimbând grilele de la un capăt la altul, iar noua ordonanţă se concentrează pe zona care este masată în jurul salariului minim de 1.250 de lei încercând să ridice salariile cele mai mici până la un anumit prag care va fi indicat de suportabilitatea financiar-bugetară. Pîslaru a spus că din această toamnă va fi elaborată o nouă Lege care se va implementa în patru ani. 

Ministrul Muncii a anunţat că vineri urmează să aibă loc Consiliul Naţional Tripartit în care se vor discuta principiile care vor sta la baza noii ordonanţe. 

Proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar a fost retras săptămâna trecută de fostul ministru al Muncii; Ana Costea, în urma discuţiilor cu sindicatele. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă