Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a transmis, marţi, un nou apel către liderii opoziției să retragă contestaţia depusă la Curtea Constituţională pentru proiectul de buget pe anul viitor. Ea susține că, în caz contrar, mai multe majorări de alocaţii sociale pot fi întârziate. Printre acestea, ministrul a enumerat salariul minim, salariile din sănătate şi educaţie, alocaţiile pentru anumite categorii de copii, pensia minimă socială, alocaţia de hrană pentru copii şi persoane adulte din sistemul de protecţie specială, indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi.
Plumb a arătat că bugetul pe anul viitor este mai mare, şi pentru luna ianuarie, decât cel din acest an, astfel că, din cauza contestaţiei, cheltuielile bugetare ar trebui acoperite de la 1 ianuarie în limita a 1/12 din bugetul pe 2014, insuficient pentru acordarea majorărilor.
"Noi considerăm că este nevoie de calm, de construcţie şi că în aceste momente, în care se apropie şi Sfintele Sărbători ale Crăciunului, trebuie să facem un apel la tot ceea ce înseamnă dialog, cooperare, astfel încât măsurile de creştere economică şi protecţie socială să îşi găsească aplicabilitatea începând cu ianuarie 2015. Noi am înţeles că a fost o acţiune politicianistă în ceea ce priveşte votul dat în Parlament împotriva bugetului de stat, dar cred că este momentul să trecem peste acest tip de politică şi să mergem în continuare spre construcţie, pe baza unui dialog solid", a spus Plumb.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a afirmat la rândul său că, deşi Curtea Constituţională va dezbate sesizarea pe 29 decembrie, există un risc legat de momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii şi a bugetului, ceea ce ar putea împiedica majorarea de la 1 ianuarie a acestor categorii de plăţi.
Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a anunţat că parlamentarii PNL au sesizat, luni, Curtea Constituțională cu privire la legea bugetului de stat pe 2015, el contrazicând totodată afirmaţia premierului potrivit căreia contestarea bugetului ar duce la amânarea majorarării pensiilor.
Nicolăescu a susținut că dorește să contracareze ”afirmațiile mincinoase ale lui Victor Ponta”.
”Curtea Constituțională are la dispoziție 20 de zile de analiză și dezbatere a proiectului supus contestării. Cu alte cuvinte, termenul expiră la 11 ianuarie. Mai departe, se pot întâmpla două lucruri: Curtea Constituțională să declare constituțional proiectul de lege și el pleacă la promulgare sau să-l declare neconstituțional, și atunci procedura cea mai simplă este: îl trimite la Parlament pentru a-l pune de acord cu prevederile constituționale așa cum va spune Curtea la vremea respectivă. Din 11 ianuarie până la sfârșitul lunii ianuarie, dacă există voință politică din partea lui Victor Ponta și a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit și poate fi trimis la promulgare și altfel încât proiectul de lege să intre în vigoare”, a susținut Nicolăescu.
Viceliderul grupului PNL a ținut să sublinieze că ”nu există niciun pericol de a nu se da oamenilor drepturile care sunt prevăzute în legea bugetului”.
”Dar eu cred că datoria noastră este să nu permitem ca să apară în Monitorul Oficial o lege suspectată de neconstituționalitate. Noi trebuie să le dăm oamenilor o lege constituțională în care prevederile legale să fie în acord definitiv cu Constituția. Afirmațiile lui Victor Ponta referitoare la neplata pensiilor, la neplata unor drepturi salariale sau a altor binefaceri ale teleguvernării pesediste sunt manipulatorii, demagogice și extrem de periculoase prin populismul lor”, a mai declarat deputatul PNL.
Contestarea proiectului de buget la Curtea Constituţională şi neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amânarea tuturor măsurilor adoptate, precum majorarea pensiilor şi introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că speră ca bugetul să nu fie contestat.
"Vreau să fac un singur apel la seriozitate şi responsabilitate: înţeleg poziţii politice şi politicianiste uneori, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în msura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu îşi primesc pensiile, de ce nu-şi primesc alocaţiile mărite conform noului buget. În măsura în care bugetul nu este în vigoare, se aplică 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste creşteri", a spus Ponta, duminică, în plenul Parlamentului.
El a arătat că speră ca bugetul să fie în vigoare la 1 ianuarie şi că declaraţia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politică, altfel toate prevederile trebuie amânate.
Sesizarea PNL cu privire la bugetul de stat pe anul viitor va fi discutată de judecătorii Curţii Constituţionale peste o săptămână, în 29 decembrie, au declarat oficiali ai CC. Data la care va fi dezbătută sesizarea a fost stabilită luni, în ziua formulării acesteia de către parlamentarii PNL.