31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSportRomânia preia președinția Organizației și Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea...

România preia președinția Organizației și Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră în semestrul II din 2015

Senatorul Marian Vasiliev, membru în Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, a declarat, joi, că România va prelua președinția în exercițiu a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, dar și a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, în semestrul II din 2015.

"Tema Dunării este una interesantă pentru fiecare dintre noi. Latura parlamentară a Mării Negre cuprinde 12 țări, România fiind chiar al 5-lea contributor în această organizație și are un rol foarte important în dezvoltarea parlamentară a relațiilor bazate pe cooperarea la Marea Neagră. În calitate de membru al delegației României la Marea Neagră, doresc să vă asigur că promovarea antreprenoriatului și a proiectelor de cooperare între țările Mării Negre reprezintă una dintre priorități. Vreau să subliniez că, în cel de-al doilea semestru al anului viitor, România va prelua președinția în exercițiu a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, dar și a Adunării Parlamentare. Cred că acest dublu mandat de coordonare a cooperării la Marea Neagră, atât la nivel guvernamental, cât și parlamentar, ne oferă oportunități importante pe care trebuie să le propunem', a spus Vasiliev, conform Agerpres.

Acesta a menționat, totodată, că parlamentarii trebuie implicați mai mult în domeniul care vizează dezvoltarea zonelor dunărene și a celor aflate la Marea Neagră.

"Parlamentarii trebuie implicați în toate palierele de activități. Aceștia sunt ca o curea de transmisie foarte bună în tot ce înseamnă latura externă între Guvern și autorități locale. Fiecare pas pe care îl facem, în final, va putea aduce prosperitate zonelor dunărene și celor de la Marea Neagră', a subliniat senatorul.

Eurolink — Fundația House of Europe organizează, joi și vineri, cea de-a patra ediție a forumului dedicat Zilei Maritime Europene în România, eveniment aflat sub egida Comisiei Europene — DG Mare, cu sprijinul Senatului României, Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române și Institutului Bancar Român.

În acest an, genericul forumului este 'Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent în contextul inovării pentru Regiunea Dunăre — Marea Neagră'.

Ziua Maritimă Europeană, creată la 20 mai 2008 printr-o declarație tripartită a președinților Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE, se sărbătorește în fiecare an în jurul datei de 20 mai și are ca scop creșterea vizibilității Europei maritime.

Edițiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2013) și Valetta (2013).

Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare și vizibilitate lansat de România, împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene /UE/.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură și turism, rețele de energie), protecția mediului (managementul resurselor de apă, protecția biodiversității și managementul riscurilor), creșterea prosperității regiunii Dunării (educație, cercetare, competitivitate) și îmbunătățirea sistemului de guvernare (capacitate instituțională și securitate internă).

Dintre cele 14 țări incluse în strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, România și Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina).

Uniunea Europeană a alocat Strategiei pentru Regiunea Dunării fonduri de 100 milioane euro, în politica de coeziune 2007 — 2013.

Cele mai citite

Cum îți poți crea o imagine atractivă pentru potențialii angajați valoroși? Top 3 sfaturi pentru angajatori

O firmă de succes are în spate o echipă motivată și oameni profesioniști. Cu toate acestea, de multe ori se poate întâmpla să întâmpini...

Va juca Andy Murray la Wimbledon? “Aș spune că…”

Tenismanul britanic Andy Murray continuă să spere că va participa pentru ultima dată la Wimbledon săptămâna viitoare. Cu toate acestea, el admite că este...

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă