România a preluat, începând cu 8 martie, președinția Alianței pentru Comemorarea Holocaustului, atribuție pe care o avea timp de un an.
În calitate de președintă a forumului, țara noastră își propune să-i facă pe români să conștientizeze Holocaustul, să crească interesul tinerilor cercetători pentru studierea pogromurilor și să creeze ”o abordare mai consolidată a studierii Holocaustului la nivel universitar”, conform Institutului Elie Wiesel.
De asemenea, România vrea să combată negarea Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei și să consolideze educația în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației.
Cel mai recent raport al Departamentului de Stat american, din iunie 2015, amintește de mai multe evenimente de promovare a legionarilor și Mișcării Legionare, precum și de declarații cu caracter antisemit – călugărul ortodox Teodot a spus că ”Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant, suntem datori sa mai salvam ce se poate salva. Sa ajutam pe cei din jurul nostru sa ducem mai departe aceasta sfanta Miscare Legionara”, însă Biserica Ortodoxă nu a luat nici o măsură împotriva sa, în ciuda cererilor Institutului Elie Wiesel, a organizației MCA România și a Federației Comunităților Românești. O altă declarație a venit din partea premierului în funcție atunci, Victor Ponta, care a comparat mandatul lui Traian Băsescu cu cel al lui Hitler în fruntea Germaniei.
Citește și: Sondaj: Atitudinile antisemite s-au ACCENTUAT în România
Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), creată în 1998, este o organizație interguvernamentală, al cărei obiectiv constă în promovarea activităților educative, comemorative și de cercetare pe tema Holocaustului. România este membră a Alianței din 16 decembrie 2004.