Vicepreședintele Gabriel Vlase (PSD), care a condus ședința din 25 aprilie, în absența lui Liviu Dragnea, a menționat subiectul foarte sintetic. „Este vorba de redistribuirea unor fonduri în limita creditelor bugetare aprobate pentru îndeplinirea unor obligaţii legale, apărarea împotriva incendiilor, promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi aprobarea listei de dotări pentru organizarea sesiunii NATO, perioada 6 – 9 octombrie 2017”, a explicat Vlase.
Subiectul, aparent inofensiv, a trecut fără probleme prin Biroul Permanent. ”Obiecţii? Nu sunt. Adoptat”, a concluzionat Vlase. O posibilă explicație a apatiei deputaților este faptul că memorandumul semnat de Silvia Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților, prevede doar o listă de achiziții, dar nu și numărul de bunuri cumpărate. Printre altele, se menționează achizția de mașini sau de un sistem audio-video pentru sala plenului. Chiar și așa suma totală din memorandum – peste 21 de milioane de lei, din care zece pentru un eveniment NATO de câteva zile, ar fi putut să nască semne de întrebare.
Ulterior, Camera Deputaţilor a lansat o licitaţie deschisă pentru a cumpăra 25 de maşini pentru Adunarea Parlamentară a NATO. Valoarea estimată a contractului este de 4,7 milioane de lei, adică peste un milion de euro. Trei dintre acestea vor fi de protocol, în valoare de 120.000 de euro, de 4000cc, cu tapiţerie din piele, scaune încălzite, temperatură reglabilă individual, măsuţe pliabile, cutie frigorifică, geamuri spate şi lunetă fumurii cu jaluzele, dispozitiv de generare a unei reţele WI-FI hotspot.
Alte 19 mașini vor fi pentru delegații și vor trebui să respecte următoarele consiții – berlină în 3 volume, de 1800 cc, Euro 6, tracţiune integrală, cinci locuri, vopsea neagră metalizată, tapiţerie textilă compatibilă cu nuanţa caroseriei, airbag-uri, instalaţie automată de climatizare, lunetă şi geamuri laterale fumurii. Al treilea lot este format din trei autorisme pentru transportarea a șase persoane, de culoare gri închis metalizată. Acestea trebuie dotate cu airbag-uri, instalaţie automată de climatizare, prize de 12 V, priză 220 V, incinte acustice pentru spaţiul pentru pasageri, lumini ambientale şi de citit, uşi culisante latelare cu acţionare electrică, încălzire, masă pliabilă sau cutie frigorifică.
Decizia deputaților a fost criticată de Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), care atrage atenția că fiecare din cele trei limuzine va costa în jur de 120.000 de euro. ”Asta pentru motivul că nu are cum să transporte participanții de rang înalt decât în mașini ultimul răcnet. Problema e ca AP NATO durează 2 zile. Asta înseamnă că plătim cam 120.000 x 3=360.000 Euro/2 zile, 180.000 de euro pe zi, pentru trei mașini pe care le puteam închiria cu 1.500 de euro pe zi (Mercedes S500 4 MATIC), adică de 120 de ori mai ieftin”, a calculat Moraru. El acuză liderii Camerei Deputaților că nu sunt interesați de transportul participanților la AP NATO, ci de propriul confort. ”Camera Deputaților profită de această justificare să cumpere trei limuzine pe care le plimbă două zile pe stradă cu niște străini, apoi el vor fi însușite de Dragnea plus doi norocoși din conducere”, a comentat Moraru.
El are și o explicație pentru votul unaninm din Biroul Permanent. ”Pe lângă astea trei de lux, se achiziționează pentru același eveniment alte 19 mașini de 37.000 de euro fiecare. Cam câți oameni sunt în Biroul Permanent care a aprobat fără obiecții aceste cheltuieli”, concluzionează Moraru.
Sistem video performant
Camera Deputaţilor a lansat o licitaţie publică pentru achiziţionarea unui sistem video capabil să asigure redistribuirea circuitului tv intern, dar şi filmarea fiecăruia dintre cele 512 locuri din sala de plen, costul estimat fiind de aproape două milioane de lei. „Există o cerinţă imperativă a conferinţelor ce urmează să se desfăşoare în această sală (una dintre ele este AP NATO n.r.), în sensul că toate cele 512 locuri din sala de plen trebuie să fie afişate pe ecran în funcţie de cine ia cuvântul”, a precizat, Alexandru Tănase, şeful Direcţiei „Tehnic” Camera Deputaţilor, motivând astfel necesitatea acestei achiziţii. Tănase a menţionat că a fost lansată o licitaţie publică în acest sens, iar costurile noului echipament sunt estimate la 1.9 milioane de lei.
El a arătat că noul sistem va presupune montarea a 9 camere HD în sala de plen, plus o cameră în regie pentru afişarea unui limbaj mimico-gestual. El a arătat că în acest moment imaginile sunt luate de la pupitrul orator al sălii de plen, întrucât cutuma prevede că doar de la acest pupitru şi de la cel al preşedintelui se ia cuvântul.
HIGHLIGHT
Adunarea Parlamentară a NATO se va reuni la București, între 6 și 9 octombrie.