3.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportRemus Cernea: Proiectul de lege privind recunoașterea parteneriatului civil va fi redepus...

Remus Cernea: Proiectul de lege privind recunoașterea parteneriatului civil va fi redepus în Parlament

Proiectul de lege privind recunoaşterea parteneriatului civil atât pentru heterosexuali, cât şi pentru persoanele din comunitatea LGBT va fi redepus în Parlament, săptămâna aceasta, a anunțat, luni, deputatul independent Remus Cernea, potrivit Agerpres.

„Vom redepune proiectul în cursul acestei săptămâni. Pe parcursul anului 2016 vom avea o a treia dezbatere în Parlament pe această temă şi sper eu ca lucrurile în timp să se dezgheţe, în sensul că voturile şi vocile care vot fi în susţinerea proiectului să fie din ce în ce mai ample. Dacă la prima dezbatere din Parlament din 2013 – 2014 nicio comisie parlamentară nu a dat avize favorabile pentru proiect, la cea de a doua dezbatere parlamentară asupra subiectului au existat două comisii care au dat avize favorabile – Comisia pentru egalitatea de şanse din Senat şi Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor -, ceea ce e un lucru încurajator”, a declarat Cernea la dezbaterea privind parteneriatul civil, care a avut loc la Parlament. 

El a susţinut că parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public, fără niciun fel de discriminare, între două persoane adulte, de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi. 

„În baza acestui contract pot beneficia de drepturi precum cel de a lăsa moştenire, cel de a fi consideraţi aparţinători în cazul în care unul dintre cei doi are o problemă de sănătate, cel de a beneficia de un credit. Sunt drepturi minimale şi necesare pentru viaţa de zi cu zi a foarte multor cetăţeni”, a explicat Cernea. 

Deputatul a menţionat că la recensămintele din 2002 şi 2011, peste 800.000 de persoane au declarat că trăiesc „în uniune consensuală”.  În context, Remus Cernea i-a propus partenerei sale de viaţă, Ioana Stăniloiu, să îi fie „parteneră civilă”. 

„M-am ferit să vorbesc despre viaţa mea privată. Am fost întrebat ce orientare sexuală am, s-au făcut şi glume şi ironii. Le-am zâmbit tuturor şi le-am întors şi celălalt obraz. Azi însă cu partenera mea de viaţă vrem să facem un anunţ şi vrem să ne asumăm împreună această luptă pentru recunoaşterea parteneriatului civil, de aceea o întreb pe Ioana dacă vrea să fie partenera mea civilă şi cerem Parlamentului să adopte o astfel de legislaţie care e necesară pentru sute de mii de cetăţeni români sau cetăţeni străini”, a spus Cernea. 

Prezent la dezbatere, ambasadorul Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a precizat că tema privind parteneriatul civil necesită o dezbatere publică. 

Stella Ronner-Grubacic a declarat că ţara sa şi-a luat un angajament faţă de promovarea drepturilor LGBT şi este „extrem de important” pentru cuplurile de acelaşi sex să „adopte un nume comun”. 

„Este extrem de important pentru cuplurile de acelaşi sex să adopte nume comun sau să se bucure de alte prerogative asociate căsătoriei, dar mult mai important decât folosirea simbolică a aceluiaşi nume este faptul că mariajul sau parteneriatul civil permite cuplurilor să aibă aceleaşi drepturi pe tema taxării, moştenirii, pensiilor sau a legislaţiei de familie”, a punctat ambasadorul. 

Stella Ronner-Grubacic a explicat că ţara sa a făcut o prioritate din protecţia drepturilor omului atât în Olanda, cât şi în alte ţări. 

„De aceea susţin organizaţiile care încurajează dezbaterile şi educaţia despre chestiuni legate de comunitatea LGBT şi lupta împotriva oricăror infracţiuni pe această temă. Vreau să vă asigur de angajamentul Olandei faţă de aceste chestiuni şi faţă de munca pe care o faceţi prin organizarea acestei conferinţe pentru prezentarea, din nou, a parteneriatului civil”, a spus Ronner-Grubacic. 

Proiectul de lege privind parteneriatul civil, iniţiat de Remus Cernea, a fost respins de Parlament.

Cele mai citite

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...
Ultima oră
Pe aceeași temă