7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportReacţia dură a ministrului Muncii cu privire la demisia pe care i-o...

Reacţia dură a ministrului Muncii cu privire la demisia pe care i-o cer sindicaliştii Sanitas: Un partid condus de un cercetat penal nu se dezminte și continuă să manipuleze într-o manieră iresponsabilă și lipsită de scrupule

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, răspunde solicitării sindicaliştilor Sanitas de a demisiona, ca urmare a unei postări a acestuia, pe pagina sa de Facebook, în care susţine că liderii sindicalişti "ar face jocurile PSD" şi că regretă faptul că, "în acest joc abject", au fost atrase şi cadrele medicale.

În declaraţia care a stârnit furie în rândul sindicaliştilor, Pîslaru a susţinut faptul că "taxele pe care salariaţii le plătesc sunt redistribuite fraudulos prin beneficii sociale necuvenite şi unui procent iînsemnat de persoane care profită de sistem sau sunt o clientelă docilă şi resemnată pentru politicieni".

"Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi la alţi oameni care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii care sunt la o calitate abominabilă şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe! Iar eu asta vreau să fac, vreau să văd măsurile active că duc la creearea de locuri de muncă, vreau să văd inspecţia socială cum credibilizează domeniul de asistenţă socială şi vreau să văd legea salarizării unitare la care lucrăm, (…) să putem avea un proiect credibil iar toată lumea din sectorul public să vadă cum în cinci ani le putem creşte cu 30% salariul, astfel încât toată lumea să fie fericită", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Pentru a lămuri acest conflict, ministrul Muncii a revenit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care a explicat ceea ce a urmărit să transmită prin mesajul mai sus mneţionat. Politicianul susţine că "un partid condus de un cercetat penal continuă să manipuleze". 

"Un partid condus de un cercetat penal nu se dezminte și continuă să manipuleze într-o manieră iresponsabilă și lipsită de scrupule. Sunt consternat că mi se pun în gură vorbe pe care eu nu le-am spus, idei care nu îmi aparțin. Eu nu am vorbit despre beneficii salariale în declarația de ieri, așa cum în mod fals mi se atribuie în comunicatul prin care mi se cere public demisia, ci despre beneficii sociale, dorind să subliniez fraudarea sistemului.

Niciodată nu am pus la îndoială dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat. Ajutorarea lor, fie ca vorbim de persoane cu dizabilitati, familii nevoiase fara venituri la limita saraciei, someri de lunga durata fara alte mijloace financiare este o dovadă de umanitate, de normalitate și civilitate. Acești oameni au nevoie de sprijinul semenilor lor, de crearea unei plase de siguranta și de resurse mai consistente de la bugetul de stat decât primesc în acest moment. Iar aceste resurse nu le avem azi si pentru ca beneficiile sociale sunt impartite fraudulos.

Conform DEX trantor este o "persoana care nu vrea sa lucreze si traieste din munca altora”. Spre disperarea salariatilor multi si tacuti care muncesc pe branci in tara noastra, taxele pe care ei pe platesc sunt redistribuite fraudulos prin beneficii sociale necuvenite si unui procent insemnat de persoane care profita de sistem sau sunt o clientela docila si resemnata pentru politicieni. Spre disperarea antreprenorilor multi si tacuti care creeaza locuri de munca, exista un numar important de oameni care nu vor sa lucreze pentru ca exista beneficii sociale care cumulate descurajeaza munca si implicarea in societate.

Am apărat și voi continua să apăr drepturile obținute în mod onest, însă în egală măsură voi pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem, pentru că vorbim de situații mult prea numeroase, și la aceste situații mă refeream în declarația mea.

Am incurajat de fiecare data munca si nu nemunca, si de aceea am lansat prin OUG pachetul de masuri active pentru crearea de locuri de munca, ce intra in vigoare pe 1 decembrie, pentru ca cei care sunt descurajati azi sa iasa din pasivitate si sa isi gaseasca un loc de munca, si la aceste situatii ma refeream in declaratia mea.

Nu e un secret pentru nimeni că resursele financiare sunt limitate și trebuie să avem grijă ca ele să ajungă către cei care chiar au nevoie de ele. Si chiar imi pasa de asta!

Insulte la adresa românilor sunt minciunile pe care politicienii acuzatori le proferează, jocul periculos cu așteptările și credințele oamenilor atunci când se promit creșteri salariale despre care se știe prea bine că nu pot fi plătite.

Cine-i jignește pe români? Eu, care am o poziție deschisa si onestă, explicându-le adevărul pe baza datelor si cifrelor reale sau politicienii corupti care le jignesc inteligența vânzându-le iluzii false, mințindu-i în față că le vor fi crescute fara numar salariile și beneficiile sociale, deși ei înșiși știu că ele nu vor putea fi onorate. Aceiași politicieni care știau și știu de fraudele din sistemul de protecție socială și nu reacționează.

Dincolo de războiul murdar pe care acuzatorii îl încearcă în apropierea campaniei electorale, sunt convins că românii, îndeosebi profesorii, nu au uitat situația de la sfârșitul anului 2008, când aceeasi politicieni au promovat și votat majorarea salariilor lor cu 50%, deși și atunci știau că acest lucru nu va fi posibil.

Urmările le-am văzut cu toții în acești ani.

Cred că datoria mea este să lupt pentru a arăta în mod profesionist situația reală și să condam abordările iresponsabile ce vor distruge bugetul si vor afecta cel mai mult tot pe oamenii care muncesc in tara asta. Este nevoie de lucruri făcute temeinic, la timpul lor, de responsabilitate și de viziune, ceea ce ignoră o abordare strict electorală al cărui interes sunt doar voturile.
In final, un mesaj in tehnocrata: este nevoie de o noua clasa politica, fara coruptie, fara captura statului pentru interesele gastii de partid, fara ilegalitati. Doar asa putem progresa in aceasta tara.

Iar partidul ce ma acuza a ratat clar aceasta sansa la un an de la Colectiv.

#LaMuncă", a scris Dragoş Pîslaru pe Facebook.

În urma deciziei Tribunalului Bucureşti de a califica greva Sanitas drept ilegală, sindicaliştii i-au transmis o scrisoare deschisă Ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, în care i se cere demisia. Manifestanţii îl condamnă pe Dragoş Pîslaru de targiversarea luării deciziilor concrete pentru cadrele medicale.

"Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră ? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei ? Abject este modul în care dumneavoastră trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Abject este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul în care dumneavoastră minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală. (..) Abject este să spuneţi că “este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri” şi tot abject este ca dumneavoastră să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs", se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, că greva din Sănătate este ilegală. Decizia este executorie. Revendicările solicitate în cadrul manifestaţiilor din 19 octombrie nu vor fi soluţionate, iar angajații din Sănătate au decis să intre de luni în grevă generală, pe perioadă nedeterminată. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Federația SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

Cele mai citite

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

NATO ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB

Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a majora ținta pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi...

Micky van de Ven, din nou accidentat! Radu Drăgușin va fi titular în următoarele meciuri ale lui Tottenham

Fundașul olandez Micky van de Ven s-a confruntat cu o recidivă a unei accidentări mai vechi, ceea ce îi va oferi lui Radu Drăgușin...
Ultima oră
Pe aceeași temă