Anchetarea primarilor și a președinților de consilii județene va fi îngreunată, iar răspunderea va fi pasată spre funcționarii din subordinea lor, potrivit unui proiect de lege votat de Senat.
Proiectul de lege a fost aprobat cu 97 de voturi pentru și opt împotrivă, având sprijinul PSD, PNL, PMP, ALDE și UDMR singurul partid care s-a opus fiind USR.
Senatorii au decis să extindă sfera categoriilor care răspund penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor care le revin. Legea în vigoare îi menționează doar pe aleșii locali – primari, viceprimari, consilieri locali sau județeni, președinți și vicepreședinți de consilii județene. În varianta votată de Senat vor răspunde penal sau contravențional și secretarii și personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean.
Alineatul următor, însă, restricționează răspunderea primarilor și președinților de consilii județene. Aceștia, prin semnare, „învestesc cu formulă de autoritate executarea actelor administrative emise sau adoptate”. Mai mult, aleșii locali nu vor mai putea fi anchetați pentru oportunitatea actelor emise. „Aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi”, menționează un alt articol al proiectului votat de Senat.
Practic,senatorii au transpus în practică o promisiune mai veche a lui Liviu Dragnea către aleșii locali ai PSD. „De prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România, Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii au venit să întrebe primarul de ce a făcut drumul ăla, nu celălalt“, a spus Dragnea.
Funcționarii, băgați la înaintare
Însă, senatorii au avut grijă de acoperirea legală pentru astfel de cazuri. Mai exact, actele autorităților administrației locale angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, dupa caz, a functionarilor si personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean care au emis avizele cu încălcarea prevederilor legale. „Actele autorităţilor administraţiei publice locale aprobate sau emise fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate din punct de vedere tehnic sau al legalităţii produc efecte juridice depline, iar în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare este angajată răspunderea juridică a semnatarilor“, mai menționează proiectul votat de Senat. .
Potrivit legii, refuzul funcționarilor publici și al personalului contractual de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum și eventualele obiecții cu privire la legalitate, se face în scris, și se înregistrează într-un registru special. Funcționarii care refuză să semneze sau care prezinta obiecții cu privire la legalitate, „făra acoperire susținută de temeiuri juridice”, răspund administrativ, civil sau penal, dupa caz, în condițiile legii.
Senatul este for decizional iar proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare, șeful statului având dreptul să ceară, o singură dată, reexaminarea proiectului de lege.