15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportRaportul la Legea defăimării, redactat greşit. Doi deputați PSD, din Comisia juridică,...

Raportul la Legea defăimării, redactat greşit. Doi deputați PSD, din Comisia juridică, cer o anchetă

Doi deputaţi PSD, membri ai Comisiei juridice, Ciprian Nica şi Daniel Florea, cer o anchetă pentru descoperirea persoanelor responsabile de redactarea greşită a unui amendament la proiectul Legii defăimării, în care se păstra sintagma “avere”, atât pe site-ul Camerei Deptaţilor, cât şi pe documentele de lucru, potrivit Agerpres.

“În şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor din data de 9.02.2016 a fost discutată, pe articole şi amendament cu amendament, şi adoptată în integralitatea ei Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, iniţiată de deputatul Liviu Dragnea. Amendamentul iniţiatorului, aflat la punctul c) al articolului 1, definea grupul social ca fiind ‘categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV /SIDA’. Acest amendament, care prevedea eliminarea din varianta iniţială a legii a sintagmelor ‘apartenenţa politică’ şi ‘avere’, a fost adoptat în integralitate de Comisia juridică”, au transmis deputaţii, într-un comunicat.

Totodată, ei au adăguat că incidentul s-a produs “dintr-o eroare repetată şi inexplicabilă a personalului administrativ din cadrul Comisiei juridice”. Potrivit deputaţilor PSD, conducerea Comisiei juridice îşi va asuma în plenul Camerei Deputaţilor aceste erori materiale şi va susţine corectarea lor. 

Citeşte şi: Dragnea, noi precizări despre Legea defăimării: Liber la criticat politicieni

“În acelaşi timp, considerăm că se impune de urgenţă o anchetă administrativă, pentru a identifica persoanele care se fac responsabile de aceste greşeli inadmisibile şi pentru a preîntâmpina alte asemenea incidente. Această situaţie este în totală contradicţie cu documentele ataşate proiectului legislativ, aşa cum se desprinde în mod evident din stenograma şedinţei şi din notele marginale care explică motivarea amendamentului. În aceste condiţii, pentru clarificarea situaţiei şi stoparea acuzaţiilor nefondate apărute în ultimele zile în spaţiul public, această eroare materială va fi îndreptată, conform procedurilor parlamentare, în şedinţa de plen în care va fi discutată legea pe articole. Luni vom introduce o solicitare fermă în acest sens”, mai spun cei doi. 

Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat miercuri că în “Legea toleranţei” nu există niciun fel de prevedere care să limiteze libertatea de expresie, aceasta referindu-se la atacurile privind grupurile minoritare. 

“Nu există niciun fel de prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe reţele de socializare, cu atât mai puţin împotriva politicienilor. Prevederile referitoare la apartenenţa politică şi la avere au fost scoase, am fost de acord pentru că într-adevăr puteau da naştere la interpretări. Propunerile venite, observaţiile de la Consiliul legislativ, observaţiile de la Guvern, de la Consiliul Naţional al Discriminării, de la parlamentari au fost acceptate într-o mare majoritate, legea este foarte clară, este foarte limpede şi eu ţin foarte mult la ea, pentru că este necesară pentru această ţară”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului. 

Citeşte şi: Dragnea și-a sters toate comentariile de pe Facebook la postarea despre Legea defăimării. Cum își explică gestul

În raportul Comisiilor juridice şi pentru drepturile omului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, amendamentul amintit conţine sintagma “avere”, în schimb la rubrica motivare se spune: “eliminarea referinţei la ‘avere’ ca şi criteriu de distingere între diversele grupuri sociale, întrucât acest termen are o semnificaţie relativă, iar interpretarea sa nu s-ar putea face dintr-o perspectivă obiectivă”. 

 

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă