10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMANEVRĂ electorală revoltătoare. PSD vrea să-l conserve pe Mișu Negrițoiu în fruntea...

MANEVRĂ electorală revoltătoare. PSD vrea să-l conserve pe Mișu Negrițoiu în fruntea ASF în ciuda dezastrului patronat de instituția pe care el a condus-o

Social-democrații intenționează să tergiverseze până după alegerile parlamentare revocarea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea Autorității pentru Supraveghere Financiară. Ei speră ca ulterior să aibă o majoritate clară pentru a-și impune decizia în privința instituției.

Comisiile reunite de buget şi politică economică ale Parlamentului au votat, recent,  revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, efectuând primul pas procedural pentru demiterea acestuia din funcție. Membrii comisiei i-au cerut demisia acestuia în contextul nemulţumirilor cu privire la noile tarife la poliţele RCA. Raportul adoptat de membrii comisiei ar trebui să ajungă la vot în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, care are decizia finală.

În aparență, zilele lui Mișu Negrițoiu în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară sunt numărate, după ce atât PSD cât și PNL au votat, în comisii, revocarea acestuia.

În realitate, potrivit unor surse din PSD, social-democrații, care dețin cel mai mare grup parlamentar,  nu se grăbesc cu schimbarea șefului ASF și ar dori ca înlocuirea acestuia să se producă după alegeri. Pe de o parte,  situația din Parlament este pe muchie de cuțit, iar PSD nu are o majoritate clară, depinzând, de la caz la caz, de sprijinul ALDE, PRU, PMP sau UDMR. Orice negociere la două capete este posibilă, în condițiile în care toate formațiunile politice se pregătesc de discuții postelectorale.

Calculele PSD

Varianta cea mai la îndemână pentru ca PSD să mimeze dorința de schimbare a lui Mișu Negrițoiu este să-l atace în continuare pe acesta, dar să nu facă nimic pentru a-l schimba. De altfel,  șeful ASF, deși a fost propus de fostul premier Victor Ponta,  nu poate fi asimilat 100% ca omul PSD,la nivel de imagine. La ședința din 1 aprilie 2014, când a venit în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară, el a fost votat de toate partidele – 333 de voturi pentru și nouă contra. Singurul grup care a părăsit sala a fost cel al fostului PDL, dar  în semn de protest față de faptul că Victor Ciorbea nu îndeplinea condițiile legale pentru a ocupa un post în Consiliul ASF.  “Nu s-a decis, încă, 100% soarta lui Negrițoiu. Va fi hotărâtă după alegeri dacă vom avea majoritate. O să vedem după 1 ianuarie 2017“, au afirmat surse din PSD. 

În aceste condiții, social-democrații l-au atacat aparent pe Mișu Negrițoiu, dar procedurile juridice au mers în ritm de melc. Atât PSD, cât și PNL au anunțat încă din 14 septembrie, după audierea lui Negrițoiu la comisiile de resort, că vor declanșa procedurile pentru demiterea acestuia. La momentul respectiv, exista, deja, depusă o cerere de revocare a lui Negrițoiu, depusă de un deputat independent. Votarea raportului în comisii s-a produs abia pe 31 octombrie.

Amânări în sprijinul lui Negrițoiu

Apropierea campaniei electorale vine ca o mănușă pentru PSD. Birourile Permanente reunite ale Parlamentului ar trebui să convoace o ședință comună a plenului pentru a discuta raportul de revocare. Pe ho­lurile Parlamentului circulau două scenarii: fie birourile sunt amânate, fie vor convoca o ședință, la care nu va fi, însă, cvorum. Acoperirea perfectă pentru amânarea ședinței sau pentru lipsa de cvorum ar fi preocuparea senatorilor și deputaților pentru campania electorală.  De altfel, ieri, conducerea Senatului a anunțat că senatorii vor lucra, începând de săptămâna viitoare și până la finalul actualei legislaturi, luni și marți în comisiile de specialitate, iar miercuri, joi și vineri în teritoriu. Cu alte cuvinte, nu va mai avea loc nici o ședință a plenului Sena­tului, ceea ce face puțin probabilă o ședință comună cu Camera  Deputaților.

Însă, aici trebuie menționate două lucruri. Pe de o parte, parlamentarii se mobilizează inclusiv în campanie, dacă liderii partidului lor le cer acest lucru, cu alte cuvinte dacă subiectul este de real interes. Pe de altă parte, absenteismul de la lucrările Parlamentului în campanie nu ar fi o noutate. În aceste condiții, dacă PSD dorea cu adevărat schimbarea lui Negrițoiu, o putea opera imediat după 14 septembrie.

La nivel oficial, șefii Parlamentului se feresc să avanseze un calendar concret.

„ A rămas că va avea loc o ședință a Birourilor Permanente reunite care vor convoca plenul reunit. E greu de presupus acum care va fi data ședinței“, afirmă președintele Camerei Deputaților, Florin  Iordache (PSD).     

Comisiile reunite de buget şi poli­tică economică ale Parlamentului au votat, recent,  revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, efectuând primul pas procedural pentru demiterea acestuia din funcție.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă