19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSenatorii au retrimis la comisie proiectul privind oficializarea Zilei Maghiarilor. Băsescu: Autonomie...

Senatorii au retrimis la comisie proiectul privind oficializarea Zilei Maghiarilor. Băsescu: Autonomie la Sfântu Gheorghe vor avea cât au la Caracal

UPDATE 23.00: Plenul Senatului a retrimis, luni, la comisia de specialitate proiectul de lege formulat de UDMR prin care ziua de 15 martie ar deveni Ziua Maghiarilor, informează Mediafax.

Senatorul PMP Traian Băsescu a cerut în plen respingerea proiectului, susţinând că este un element de şantaj reciproc între PSD şi UDMR și că, oricum, acest proiect legislativ nu va fi aprobat niciodată.

”Acest proiect se plimbă funcţie de nevoia de şantaj a majorităţii de către UDMR. De aceea, eu vă propun să votăm azi, pentru că va trebui să ştim cât de departe poate merge PSD cu concesiile faţă de UDMR şi câtă răbdare are UDMR la şantajul pe care, la rândul său, îl face PSD-ul. Sunt un om care respectă naţiunea maghiară şi toate sărbătorile ei. Ca cetăţean şi ca preşedinte i-am felicitat adesea. M-am dus şi în mijlocul lor şi când au vorbit despre autonomie şi le-am spus câtă autonomie au la Caracal vor avea şi la Sf. Gheorghe (…) Dar Ungaria şi ungurimea are trei sărbători naţionale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluţiei de la 1848, dar acest program, printre altele, viza şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct a generat mii de morţi printre români şi maghiari. De aceea, personal, consider că a insista în Parlamentul României şi a menţine acest proiect de lege în viaţă, amânându-l din şedinţă în şedinţă, funcţie de nevoile politice ale celor două partide politice, nu înseamnă decât a da ocazia unui şantaj”, a spus Traian Băsescu.


Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România ar putea fi retras de pe ordinea de zi a Senatului, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, afirmând că nu a sesizat că ar exista susţinere pentru un asemenea proiect din partea colegilor săi, potrivit Mediafax.

”Poziţia PSD în legătură cu acest proiect este că în forma actuală noi nu cred că îl vom vota. Noi am lăsat libertatea tuturor colegilor noştri să voteze, dar nu am sesizat că ar exista susţinere pentru un asemenea proiect. De aceea, rămâne să mai discutăm”, a declarat liderul senatorilor PSD. Şerban Nicolae, după o întrevedere cu liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, care a avut loc în biroul lui Liviu Dragnea, la Camera Deputaţilor.

El a reamintit că există un proiect de lege în Senat privind Ziua Minorităţilor Naţionale.

”Adică o zi în care să celebrăm faptul că există pe teritoriul României, nu din raţiuni politice, nu din raţiuni separatiste, minorităţi naţionale, oameni cinstiţi, care contribuie la bugetul statului, oameni care-şi fac datoria faţă de ţară, care trăiesc aici de sute de ani şi care fac parte din societatea românească. În acest context, rămâne de discutat dacă şi în ce condiţii s-ar pune problema unei zile speciale dedicate maghiarilor din România”, a adăugat Nicolae.

Şedinţa Senatului a fost suspendată, marţi, din lipsă de cvorum, după ce liderul grupului PSD, Şerban Nicolae, a cerut o pauză, în contextul în care aleşii mai aveau de dezbătut un singur punct înainte de ajunge la proiectul UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă