Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PSD deschide poarta pentru magistrații penali

Procurorii și judecătorii trimiși în judecată nu vor mai fi suspendați automat ci vor face obiectul unei analize a CSM, care îi poate sancționa sau nu. PSD și ALDE au continuat procesul de restrângere a atribuțiilor președintelui în domeniul justiției.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 27.11.2017 - 15:55
 
Procurorii și judecătorii trimiși în judecată nu vor mai fi suspendați automat ci vor face obiectul unei analize a CSM, care îi poate sancționa sau nu. PSD și ALDE au continuat procesul de restrângere a atribuțiilor președintelui în domeniul justiției.
 
 
Comisia specială parlamentară pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD) a modificat regulile care vizează standardele de integritate ale magistraților. Suspendarea judecătorilor și procurorilor trimiși în judecată va fi posibilă doar în funcție de hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a decis comisia dominată de PSD, ALDE și UDMR. Legea în vigoare (303/2004) prevede că judecătorii și procurorii sunt suspendați automat.
”Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei”, este modificarea votată de comisie. A fost introdusă și posibilitatea unei sancțiuni parțiale. ”În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei”, prevede un alt alineat.
Modificarea legii a fost criticată de senatorul PNL, Daniel Fenechiu, membru al Comisiei juridice. ” Aștia, ca să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată și cu judecători de la Rahova și Jilava...Vă dați seama ce corect vor judeca judecătorii trimiși în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimiși în judecată?”, a comentat Fenechiu.

Încă o restrângere a puterilor prezidențiale
Judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea CSM. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile prevăzute, conform unui amendament al ALDE, comparativ cu legea actuală când şeful statului putea refuza motivat.
Propunerea de numire în funcţia de judecător se formulează de către Secţia pentru judecători a CSM, cu avizul consultativ al unităţii de la care provine, precum şi al instanţei la care urmează să activeze, iar propunerea de numire a judecătorilor în funcţia de procuror se formulează de către Secţia pentru procurori a CSM, cu avizul consultativ al instanţei în care îşi desfăşoară activitatea, au stabilit membrii comisiei.
Este o nouă amputare a puterilor prezidențiale, după ce săptămâna trecută Comisia specială a decis că șeful statului nu mai poate refuza, nici măcar o singură dată, propunerile venite din partea CSM pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Legea actuală îi oferea lui Klaus Iohannis posibilitatea să refuze motivat propunerile venite de la CSM pentru funcţiile de preşedinte şi de vicepreşedinte ai Curţii Supreme. Practic, şeful statului va fi obligat să-i numească în funcţiile-cheie din Justiţie pe judecătorii propuşi de CSM.
De asemenea, PSD și ALDE au abrogat articolele care   permiteau președintelui României să refuze, odată și motivat, numirea procurorilor și judecătorilor simpli care au trecut examenul de capacitate.
Președintele Comisiei, Florin Iordache, a justificat modificările făcute prin faptul că parlamentarii au preluat punctele de vedere şi argumentele CSM şi ale asociaţiilor profesionale şi au dat libertate Consiliului în ceea ce priveşte numirile de magistraţi.
 
Ambasadorul SUA, îngrijorat
”Urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificari vor apărea în Parlament și care va fi forma finală rezultată din Comisie. Avem îngrijorări foarte serioase, cel puțin cu privire la propunerile inițiale ale ministrului Justiției”, a declarat ambasadorul SUA, Hans Klemm, într-un interviu pentru ziarul Express de Banat, în care a fost întrebat și despre modificarea legilor Justiției.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...