Proiectul șefului Senatului, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, privind înființarea unei autorități de interceptare a comunicațiilor controlată de Parlament, va fi discutat de liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, în weekend, la Mamaia.
În acest weekend vor avea loc, la malul mării, mai multe ședințe importante ale PSD și ALED, inclusiv cu membri ai Guvernului și cu parlamentari. Prezent la Parlament, șeful PSD Liviu Dragnea a fost întrebat dacă în ședință vor discuta și priorități ALDE, precum proiectul lui Tăriceanu.
În acest context, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ. „Nu am automat ceva împotrivă, dar să vedem care sunt detaliile, ideea nu mi se pare gresita. Nu este o initativa neimportantă, să vedem dacă cei care au inițiat-o au gândit toată arhitectura”, a mai spus el.
În 10 ani, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a pus în executare aproximativ 250.000 de mandate de interceptare a telefoanelor emise de judecători. Între anii 2005 şi 2014, numărul acestora este 247.575. Această cifră cuprinde şi prelungiri, şi extinderi ale mandatelor iniţiale.
În 25 mai, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că săptămâna viitoare va redepune în Parlament propunerea legislativă referitoare la Autoritatea Independentă de Interceptare a Comunicațiilor, act normativ care prevede ca această activitate să nu mai fie în zona serviciilor secrete, potrivit Agerpres.
„Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere (n.r. în plen, la final de legislatură). Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat și vom depune din nou acest proiect în procedura legislativă. (…) Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete, pentru că CCR a dat o decizie în acest sens, care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel", a afirmat miercuri Tăriceanu, după ședința Biroului Politic Executiv al ALDE.
În opinia sa, serviciile de informații „trebuie să fie extrem de atente cum își calibrează acțiunea": „Tot ceea ce înseamnă activitatea de poliție judiciară trebuie să fie făcută de poliția judiciară, nu au treabă în această chestiune serviciile de informații. Serviciile de informații, de altfel, trebuie să fie extrem de atente cum își calibrează acțiunea, trebuie sa fie în conformitate și necesitatea este de a se conforma prevederilor constituționale și deciziilor Curții Constituționale. Cred că crearea acestei Autorități va fi o soluție care va ușura situația tuturor. Și, lucrul care este cel mai important, să avem grijă pentru respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor, inclusiv respectul pentru viață privată. Cred că ați văzut de curând în spațiul public o serie de date care au apărut cu privire la numărul extraordinar de mare de ascultări, de interceptări telefonice. Și lucrul acesta vreau să-l punem în ordine. România nu poate să fie, dacă vrea să fie o țară cu adevărat democratică și respectată, nu poate să fie campioană la numărul de interceptări telefonice", a mai spus Tăriceanu.