7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportMinistrul Muncii, cu demisia pe masă: proiectul legii salarizării bugetare va fi...

Ministrul Muncii, cu demisia pe masă: proiectul legii salarizării bugetare va fi retras

Ministrul Muncii Ana Costea a decis să retragă proiectul Legii salarizării bugetare, în urma consultărilor cu liderii patronatelor și sindicatelor. 

Proiectul va fi retras deoarece nu elimină disfuncționalitățile din sistemul public și nu satisface nevoile partenerilor sociali. Aceasta a fost concluzia consultărilor și negocierilor care au avut loc, marți, în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social care este format din reprezentanţi ai Executivului, confederaţiilor patronale şi sindicale. 

 

UPDATE. 16:20. Ministrul Muncii, Ana Costea, a sosit marţi după-amiază la Palatul Victoria, unde are loc, potrivit unor surse oficiale, o întâlnire între premierul Dacian Cioloş şi mai mulţi miniştri şi consilieri guvernamentali care au lucrat la redactarea proiectului de ordonanţă privind salariile bugetarilor. 
Anterior, un consilier al ministrului Muncii a anunţat că Ana Costea este dispusă să îşi depună mandatul dacă proiectul de ordonanţă privind salarizarea în sistemul bugetar nu va fi retras de către Guvern. 
‘Această ordonanţă de urgenţă nu a reuşit să satisfacă nevoile partenerilor sociali şi nevoile existente în momentul de faţă pentru eliminarea disfuncţionalităţilor, doamna ministru (Ana Costea – n.r.) şi-a asumat retragerea acestui proiect. Doamna ministru a precizat că, în situaţia în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susţine această ordonanţă de urgenţă, este dispusă să îşi depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în cazul în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susţinem şi să fim de acord cu ele. În condiţiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri – n.r.), doamna ministru îşi va da demisia’, a spus Cosmin Andreica, consilier al ministrului. 

UPDATE 15.30:  Mai mulţi miniştri şi consilieri guvernamentali care au lucrat la redactarea proiectului de ordonanţă privind salariile bugetarilor se vor reuni la Guvern marţi după-amiază, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

UPDATE 14.47: Consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a declarat, marți, că ministrul Ana Costea este dispus să îşi depună mandatul dacă proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu va fi retras, miercuri, de către Guvern, potrivit Agerpres.

„Această Ordonanţă de urgenţă nu a reuşit să satisfacă nevoile partenerilor sociali şi nevoile existente în momentul de faţă pentru eliminarea disfuncţionalităţilor, doamna ministru (ministrul Muncii, Ana Costea n.r.) şi-a asumat retragerea acestui proiect. Doamna ministru a precizat că, în situaţia în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susţine această Ordonanţă de Urgenţă, este dispusă să îşi depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în cazul în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susţinem şi să fim de acord cu ele. În condiţiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri – n.r.) doamna ministru îşi va da demisia”, a spus Andreica. 

UPDATE 13.56: Liderii sindicatelor au declarat, marți, la ieșirea de la consultări, că ministrul Muncii, Ana Costea, a promis că va retrage proiectul Legii salarizării bugetare și că își va da demisiaInformația a fost confirmată și de un reprezentant al Ministerului Muncii.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, după două ore de discuţie, Guvernul a înţeles mesajul partenerilor sociali – sindicate şi patronate, iar ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a asumat răspunderea la finalul discuţiilor de a retrage mâine oficial, din Guvern, acest act normativ.

Liderul Federaţiei Alma Mater a declarat că ministrul Muncii chiar s-a simţit depăşită de situaţie. „A lăsat impresia că îşi va da demisia”, a afirmat Anton Hadăr. 

Liderii din educaţie vor protesta începând de luni în faţa Guvernului.

–––––

Reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social au discutat, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Şedinţa va începe la ora 11.00, la Ministerul Muncii, informează Agerpres.

Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social este format din reprezentanţi ai Executivului, confederaţiilor patronale şi sindicale. 

Potrivit notei de fundamentare, proiectul urmăreşte eliminarea suprapunerilor salariale datorate creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajaţii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea şi calcularea salariilor în baza unui singur act normativ, eliminându-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-încadrat etc. 

Citește și: Noua salarizare a bugetarilor: cum vor fi calculate lefurile românilor

Astfel, raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcţie vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii. 

Totodată, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradaţii se va face din 5 în 5 ani, cu excepţia primei gradaţii care se va acorda după 3 ani. 

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanţă de urgenţă va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei. 

Citește și: Salarizarea bugetarilor: legea care pune în dificultate guvernul

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

Scădere a înmatriculărilor auto în primele 11 luni din 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, numărul înmatriculărilor auto la persoane fizice și juridice a scăzut cu 15,06% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând...

Explozie în Berlin: Doi polițiști răniți, unul în stare gravă

O explozie produsă joi seara, în jurul orei locale 20:20, a rănit doi polițiști în fața unei secții de poliție din cartierul Wittenau, situat...
Ultima oră
Pe aceeași temă