-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportTudorel Toader face public proiectul de modificare a Legilor Justiției, care a...

Tudorel Toader face public proiectul de modificare a Legilor Justiției, care a iscat deja un val de critici în rândul instituțiilor de forță și în societatea civilă

Ministerul Justiției a făcut public, miercuri seară, proiectul de modificare a Legilor Justiției, trimis pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ministrul Tudorel Toader.

VEZI AICI DOCUMENTUL PUBLICAT DE MJ

Proiectul conține o serie de modificări, printre care numirea procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT de către CSM la propunerea ministrului Justiției, preluarea Inspecției Judiciare de către Ministerul Justiției, precum și înființarea unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de magistrați.

De asemenea, candidaţii la posturile de procuror-şef al PICCJ, DNA şi DIICOT vor susţine un interviu în faţa ministrului Justiţiei, arată una dintre prevederi.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, secţia pentru procurori, la propunerea ministrului Justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (…)

Procurorii participanţi la selecţie susţin în faţa ministrului Justiţiei un interviu în cadrul căruia prezintă proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care şi-au depus candidatura”, se arată în articolul 54 al proiectului de lege, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Toader va cântări şi motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională a procurorului, rezultate din documentaţia depusă de către acesta la dosarul de selecţie.

„(1) Pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, ministrul Justiţiei formulează cel puţin două propuneri motivate de numire, pe baza îndeplinirii de către procurorii participanţi la selecţie a standardelor de evaluare a interviului, precum şi a evaluării înscrisurilor depuse de către aceştia la selecţia pentru funcţia respectivă.

(2) Motivarea propunerilor trebuie să cuprindă o analiză a modului de îndeplinire de către toţi procurorii participanţi la selecţie a standardelor de evaluare a interviului şi temeiurile care au justificat selecţia.

(3) Pe baza îndeplinirii standardelor de evaluare a interviului, precum şi a evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă, ministrul Justiţiei înaintează Consiliului Superior al Magistraturii cel puţin două propuneri de numire pentru fiecare funcţie de conducere vacantă”, se mai arată în proiect.

Toader a introdus prevederea că CSM poate refuză o singură dată motivat propunerea făcută de minister pentru procurorii şefi ai principalelor parchete. De asemenea, potrivit proiectului, ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede că Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, prevedere contestată de către magistraţi în săptămâna scursă de la anunţarea acestor modificări. Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi adjunctul acestuia sunt numiţi de ministrul Justiţiei dintre inspectorii judiciari în functie, în urma unui concurs, mai prevede proiectul.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi prezentat în Guvern după primirea avizului de la CSM.

"Cum primim avizul de la CSM, vedem modificările pe care le putem reține, prezentăm proiectul de lege în Guvern, îl vom supune aprobării dumneavoastră, după care, de va fi aprobat, proiectul de lege își urmează cursul firesc, în procedură de legiferare la Parlament", a spus ministrul Toader, după ce a fost întrebat de premierul Mihai Tudose care este stadiul pachetului legilor Justiției.

Totodată, ministrul de resort a declarat că proiectul pentru modificarea pachetului de legi ale Justiției ajunge, în cursul zilei de miercuri, la CSM.

"Așteptăm avizul CSM. (…) În spațiul public este o dezbatere foarte largă pe marginea acestui pachet privind legile Justiției. CSM are aviz consultativ, CSM, care are secție procurori/judecători. Și nici procurorii separat, nici judecătorii separat, ci împreună, în plen, vor da avize favorabile, cu modificări și așa mai departe (…) la proiectul de lege pentru modificarea pachetului de legi ale Justiției, cele trei legi", a arătat Toader.

Propunerile de modificare a Legilor Justiţiei, anunțate pe 23 august, au provocat un val de critici din partea instituțiilor de forță și a societății civile. Astfel, Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi președintele Klaus Iohannis și-au exprimat nemulțumirile față de  acest proiect, considerând că el reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie.





Conducerea Direcției Generale Anticorupție (DNA) a respins aproape în totalitate propunerile anunțate de ministrul Tudorel Toader privind reforma Justiției. 

"Modificările la Legile Justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie", este opinia procurorilor DNA. 

Propunerile au fost respinse fie în unanimitate, fie cu o largă majoritate. Printre propunerile respinse se înscriu cele privind trecerea Inspecției Judiciare din subordinea CSM în aceea a ministrului Justiției, numirea procurorilor șefi al DNA și DIICOT de către ministrul Justiției (nu de către șeful statului, cum este în prezent) precum și modificarea normelor privind răspunderea materială a magistraților.





Președintele României, Klaus Iohannis, a arătat, într-un comunicat de presă, că propunerile de modificare a Legilor Justiției, anunțate de Tudorel Toader, reprezintă un atac la adresa statului de drept și împotriva luptei anticorupție. Șeful statului a mai atras atenția că eliminarea președintelui din procesul de numire a șefilor din Ministerul Public reprezintă o încercare de slăbire a justiției. 

”Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție", a declarat șeful statului.

De asemenea, și Ambasada SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările propuse de ministrul Toader,  afirmând că toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România trebuie să colaboreze pentru a continua lupta anticorupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.





Şi Comisia Europeană a criticat propunerile privind reformarea Justiţiei. Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat că propunerile prezentate pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader nu au fost discutate sau sprijinite de către Comisie şi reiterează îngrijorarea Executivului European faţă de posibila afectare a independenţei justiţiei.

"Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreşedintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiţiei Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante. Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi”, se arată în declaraţia Angelei Cristea, remisă presei miercuri seara.

Ca urmare a propunerilor ministrului Toader, mii de români au ieşit în stradă pentru a continua protestele antiguvernamentale, anunţându-se, în primul weekend din septembrie, demonstraţii de amploare în marile oraşe din România. 





 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă