11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPreședintele Klaus Iohannis: Comunitatea germanilor din România este parte integrantă a istoriei...

Președintele Klaus Iohannis: Comunitatea germanilor din România este parte integrantă a istoriei și identității țării noastre

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității acestei țări, sunt apreciați și respectați de toți românii.

"Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre, sunt apreciați și respectați de toți românii. Minorității germane din România îi revine un rol important, atât România, cât și Germania acordând o importanță deosebită păstrării identității și sprijinirii minorității germane. Nu este astfel întâmplător faptul că un efect important al Tratatului din 1992 a fost crearea Comisiei guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, care s-a întrunit pentru prima dată în mai 1992, la Bonn", se arată în mesajul președintelui, prezentat de către consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și transmis ulterior, AGERPRES, de către Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, Sesiunea aniversară a Comisiei survine într-un an cu o încărcătură simbolică aparte pentru relația dintre România și Germania, marcând o triplă aniversare: 50 ani de la restabilirea relațiilor diplomatice, 25 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa și zece ani de la aderarea României la UE.

Se menționează că relațiile privilegiate româno-germane, de natură strategică, "au evoluat excepțional în ultimii ani și sunt în continuă dezvoltare", iar România este și va rămâne un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european, fiind "dedicată profund reconstrucției ambițioase a proiectului european".

"Germania este și cel mai important partener comercial al României, iar investițiile firmelor germane, care au creat peste 300.000 de locuri de muncă, sunt în creștere. Am 'importat' cu succes și beneficii pentru ambele părți, cum este sistemul dual german de formare profesională, inaugurat prin școala Profesională din Brașov, urmată de cele din Sibiu, Timișoara sau Sebeș", se arată în mesajul președintelui.

Conform acestuia, în cei 25 de ani de existență, Comisia a demonstrat că reprezintă "un instrument important de aprofundare" a relației strategice româno-germane. În același timp, Comisia își propune să abordeze teme care să contribuie la dinamizarea rolului de punte al minorității germane, de exemplu prin sprijinirea cooperării economice bilaterale și promovarea turismului cultural în România sau derularea de proiecte care să susțină redescoperirea trecutului de către tinerii sași și șvabi din Germania.

"În România, sistemul de învățământ de stat în limba germană a înregistrat o lungă și neîntreruptă tradiție, ceea ce a favorizat păstrarea identității etnice a minorității germane. În acest sens, doresc să îmi exprim satisfacția pentru alocarea de către Guvernul federal german a unui sprijin financiar constant pentru susținerea învățământului cu predare în limba germană maternă în România. La rândul său, România a contribuit semnificativ la păstrarea și renovarea patrimoniului cultural al minorității germane, în special a bisericilor fortificate săsești, dar și a altor monumente semnificative", a arătat șeful statului, în mesajul său.

El a reliefat totodată că integrarea membrilor minorității germane în societatea românească și dialogul stabilit la nivelul societății între etnia majoritară și cea minoritară au contribuit la consolidarea dialogului intercultural.

"Modelul conviețuirii româno-germane reprezintă astfel un exemplu al modului în care aspectele esențiale ale politicilor în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale se transpun în realitate. Mulțumită și acestei contribuții, România este astăzi un exemplu de urmat în privința modului de conviețuire a minorităților, construind un veritabil model intercultural al relațiilor interetnice, recunoscut ca atare la nivel european", se mai arată în mesaj.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă