UPDATE 14.37: Discuțiile cu privire la modul de acordare a ajutoarelor sociale pentru lucrătorii străini, în contextul Brexit, trebuie purtate cu mare grijă, a declarat, joi, președintele Kaus Iohannis.
„Trebuie să înțelegem cum s-a ajuns la această propunere. Ea, de fapt, derivă din discuțiile care s-au purtat înainte de Brexit, când toată lumea a încercat să găsească o formă flexibilă de abordare pentru a putea să prevenim Brexitul. Nu s-a reușit, dar discuțiile au avut loc și iată că duc la rezultate pentru țările din partea mai vestică a continentului. Reprezintă oarecum abordări foarte politice. Pentru noi reprezintă discuții care trebuie purtate cu mare grijă, fiindcă nu avem absolut niciun interes și nu avem de gând să ajungem în situații în care cetățenii noștri vor fi defavorizați", a spus șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc în Belgia. În cadrul întrevederii vor fi abordate teme precum migraţia, securitatea internă şi externă a Uniunii, probleme economice, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi relaţia cu NATO.
„Legat de gestionarea migraţiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniul migraţiei cu unele state din Africa, precum şi a Declaraţiei UE-Turcia. Totodată, se va aborda şi tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate şi solidaritate. Preşedintele României va susţine intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranţilor, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană", a informat Preşedinţia.
Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis va susține necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia în domeniul migraţiei. În ceea ce priveşte securitatea internă a Uniunii Europene, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce priveşte Agenda europeană pentru securitate. Astfel, Klaus Iohannis va sublinia că România sprijină activ măsurile şi instrumentele necesare consolidării securităţii interne a Uniunii şi a unei mai bune apărări a graniţelor sale externe.
În ceea ce privește Apărarea, discuţiile se vor axa pe relaţiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum şi Planul european de acţiune pentru apărare propus de Comisia Europeană.
Alte teme discutate se vor referi la economie, unde se va analiza stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piaţa Unică (Strategia privind Piaţa Unică Digitală, Planul de Acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital, Uniunea Energiei). De asemenea, se va discuta despre stimularea investiţiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiţii Strategice şi, nu în ultimul rând, vor fi abordate iniţiativele privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi lupta împotriva şomajului.
O altă temă discutată va fi cea privind relaţiile externe ale Uniunii Europene. În cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina.
În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre", se mai arată în comunicat.