20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis, despre ce ar trebui să facă Avocatul Poporului: România are...

Președintele Iohannis, despre ce ar trebui să facă Avocatul Poporului: România are nevoie de o justiţie puternică şi de instituţii responsabile

Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-un mesaj transmis la 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei Avocatului Poporului, că punerea binelui public deasupra oricăror alte interese, garanţia că nu sunt încălcate principii de bază ale democraţiei sunt mai mult decât simple obligaţii legale, reprezentând o datorie de onoare pentru Avocatul Poporului, potrivit News.ro.

„O democraţie nu este funcţională şi statul de drept nu există fără respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În cei 20 de ani de existenţă a instituţiei Avocatului Poporului, România a cunoscut progrese importante, inclusiv sub aceste aspecte. În 2017, ţara noastră marchează 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, moment care a însemnat şi asumarea unor angajamente ferme pentru desăvârşirea procesului democratic şi consolidarea statului de drept. Este nevoie însă de continuitate şi de stabilitate şi, în acest context, fiecare instituţie are un rol important”, se arată în mesajul şefului statului.





Preşedintele precizează că independenţa şi corecta funcţionare a autorităţilor cu atribuţii în promovarea şi apărarea drepturilor omului sunt cerinţe esenţiale care trebuie îndeplinite pentru ca progresele aşteptate de cetăţeni să devină realitate, iar rezoluţia Adunării Generale a ONU din 20 decembrie 1993 cu privire la statutul instituţiilor naţionale din domeniul protecţiei drepturilor omului rămâne principalul reper în acest sens.

”Punerea binelui public deasupra oricăror alte interese, garanţia că nu sunt încălcate principii de bază ale democraţiei care, implicit, afectează drepturile şi libertăţile civice sunt mai mult decât simple obligaţii legale. Ele reprezintă o datorie de onoare pentru Avocatul Poporului.

Dacă în mod tradiţional ombudsman-ul este un «apărător al drepturilor şi libertăţilor, Avocatul Poporului din România are în plus şi responsabilitatea de a fi un autentic partener al oamenilor şi al societăţii civile pentru a îmbunătăţi dialogul cu autorităţile publice, obligându-le pe acestea din urmă să devină mai transparente şi mai eficiente în relaţia cu cetăţenii, în slujba cărora de altfel se şi află”, subliniază Klaus Iohannis.

El mai arată că Avocatul Poporului este, pe de o parte, un „partener de dialog”, în care oamenii să aibă încredere că sunt ascultaţi şi apăraţi atunci când drepturile individuale le sunt lezate, dar totodată şi un „partener de acţiune”, un aliat alături de care îşi exercită în mod activ calitatea de cetăţeni pentru buna guvernare a comunităţii de către autorităţile publice.

”Vizibilitatea publică şi gradul de încredere sunt atuu-uri importante ale unui Avocat al Poporului pentru îndeplinirea cu succes al unui asemenea rol”, afirmă preşedintele.

În opinia sa, aniversarea a două decenii de activitate reprezintă cel mai potrivit prilej pentru a reflecta la menirea instituţiei Avocatului Poporului şi la misiunea sa esenţială în consolidarea statului de drept, în promovarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor românilor, în susţinerea bunei guvernări.

”România are nevoie de o justiţie puternică şi de instituţii responsabile. O ţară cu autorităţi decuplate de cetăţean, cu o justiţie în care oamenii şi-au pierdut încrederea nu poate spera la un progres veritabil. Parteneriatul real între cetăţeni şi Avocatul Poporului, exercitarea cu echidistanţă a rolului său constituţional sunt elemente care întăresc inclusiv încrederea în sistemul de justiţie, un pilon esenţial de interacţiune stat – cetăţean”, menţionează Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă