Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce s-a așezat pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii, afirmând că opera lui Constantin Brâncuși nu ar fi fost amplasată într-un parc public, dacă sculptorul nu și-ar fi dorit ca cineva să se așeze pe ea.
În opinia sa, criticile stârnite de fotografiile în care președintele Iohannis stă la Masa Tăcerii au „substrat electoral”.
„Am fost împreună cu primarul, care a fost foarte de acord şi nu a găsit nicio problemă. Discuţia vă asigur că are substrat electoral. (…) Am citit câteva comentarii, cred că cineva care a comentat aceste lucruri a avut dreptate. Dacă Brâncuşi nu ar fi vrut să se aşeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu închis. Toată discuţia mi s-a părut exagerată pur şi simplu şi cred că putem să o închidem aici", a spus şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost fotografiat, vineri, în timp ce stătea pe un scaun de la „Masa Tăcerii”, una dintre operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central din Târgu Jiu, în zonă fiind inscripţii prin care vizitatorii sunt rugaţi să nu atingă operele artistului.
În acest context, Primăria Târgu-Jiu susține că orice persoană care se aşază, cu scopul de a se fotografia, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii sau pe cele de pe Aleea Scaunelor, nu încalcă legea.
„Având în vedere art. 1, alin. b din Hotărârea Consiliului local al Municipiului Târgu-Jiu cu privire la instituirea unor reguli referitoare Ia protejarea obiectelor de artă şi de mobilier urban de pe raza Municipiului Târgu-Jiu, nr. 192 din 2010, suntem în măsură să facem următoarea precizare: orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii. Menţionăm că, Primăria Municipiului Târgu-Jiu în calitatea sa de proprietar este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental <<Calea Eroilor>> cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici. Respectând dorinţa marelui nostru sculptor care spunea că: <<Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii…>>, nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştiinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană”, precizează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, pe Facebook.
Victor Ponta a comentat ironic, pe Internet, gestul președintelui Klaus Iohannis. „Să ne mirăm? Nu doar Guvernul e al lui – și Brâncuși e tot al lui / și casele din Sibiu / și viloiul de la București / și Mercedesurile noi si blindate / și o să aiba și avionul lui ! Și de fapt toată România e a lui acum că i-au dat-o băieții deștepți! Nu ai cu cine ….", a scris Victor Ponta, sâmbătă dimineață, pe Facebook.
Fostul președinte Traian Băsescu a scris, pe contul său de Facebook, că șeful statului a comis o mârlănie: „Julien a reuşit să-l umilească pe Brâncuşi, ratând cu zâmbetul pe buze subscripţia publică pentru achiziţionarea lucrării <<Cuminţenia Pământului>>.Măcar o scuză publică pentru rateu şi din respect pentru opera lui Brâncuşi putea fi. Werner n-a vrut să se lase mai prejos şi s-a aşezat cu fundul pe una din operele capitale ale lui Brâncuşi, “Masa Tăcerii”.