Președintele Klaus Iohannis a calificat, joi, drept „catastrofal” modul în care instituțiile statului au gestionat epidemia de rujeolă. Totodată, șeful statului a mai pecizat că este nevoie de o acțiune sistematică de vaccinare a copiilor.
„Avem, după ultimele date pe care le-am primit, în jur de 5.000 de cazuri de rujeolă și 26 de cazuri de deces. Este o catastrofă, este o epidemie și este o catastrofă. Deci, de gestionat bine nici nu cred că se poate pune întrebarea. Însă, ca să fiu foarte corect, nu aș vrea să acuz doar pe acest ministru și actuala echipă. Aici avem de-a face cu greșeli sistemice și cred că este cazul să vedem cum putem să facem lucrurile mai bine. Cred că, între timp, toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate și atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuție și anume prevenirea. Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă și bine organizată din partea Ministerului Sănătății. De mulți ani așa ceva nu am avut și iată că acum apar rezultate catastrofale", a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat despre criza vaccinurilor.
Epidemia de rujeolă şi lipsa vaccinurilor din cabinetele medicilor ţin capul de afiş al actualităţii în domeniul sănătăţii, iar o dezbatere publică a proiectului Legii vaccinării a avut loc joi. Taberele pro şi contra imunizării par să se delimiteze şi mai mult, iar organizaţiile internaţionale de profil arată cu degetul spre România pentru numărul mare de cazuri de boli contagioase la copii. „România liberă“ vă prezintă o sinteză a argumentelor care domină spaţiul public românesc, dar şi contextul nefericit în care au loc aceste controverse legate de vaccinare.
Totodată, președintele României a calificat situația drept una „catastrofală”, precizând că este necesară o acțiune de prevenire.
Întrebat dacă ar fi nevoie de o remaniere a ministrului Sănătății, Florian Bodog, președintele Iohannis a evitat un răspuns direct, precizând că „se vede că România are o nevoie de o politică clară în domeniul vaccinării”.
26 de copii au murit din cauza rujeolei. În acest context, în 10 aprilie, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul legii vaccinării, act normativ care stabileşte cadrul legal de vaccinare, dar şi de achizitionare a vaccinurilor.
Joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că se ia în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli. „Şi eu când eram copil am fost vaccinat la şcoală. Se ia în calcul şi acest lucru, însă subiectul este destul de sensibil, pentru că toată gestionarea stării de sănătate a copilului o face medicul de familie", a declarat ministrul Sănătăţii întrebat dacă se ia în calcul readucerea vaccinării în şcoli.
Totodată, el a mai precizat că Ministerul Sănătății pregătește „o campanie foarte intensă pentru absolut toate programele de vaccinare”.
Încă un copil a murit cel mai probabil din cauza rujeolei, în plin scandal legat de lipsa în România a vaccinurilor, care ar putea stăvili epidemia ce face ravagii din septembrie anul trecut. Între timp, autorităţile anunţă posibilitatea introducerii unor sancţiuni pentru medici şi părinţi în proiectul Legii vaccinării, care va intra în dezbatere publică săptămâna viitoare.