Premieră în istoria recentă a României. Direcția Națională Anticorupție a solicitat aviz pentru arestarea preventivă a judecătorului de la Curtea Constituțională Toni Greblă, împotriva căruia a început luna aceasta urmărirea penală pentru infracțiuni pe care procurorii le consideră grave.
„Pentru judecătorul Toni Greblă nu are niciun fel de relevanță faptul că exercită la Curtea Constituțională una din funcțiile cele mai importante pentru apărarea valorilor democrației, statului de drept, drepturilor și obligațiilor fundamentale ale omului, acesta fiind și motivul pentru care, în aprecierea noastră, nu și-a schimbat deloc comportamentul și interesul de a se îmbogăți fără justă cauză“, se arată în referatul pe care DNA l-a trimit către Senat, prin intermediul procurorului general, pentru a obține respectivul aviz de arestare preventivă.
Procurorii îl acuză pe judecătorul CCR de trafic de influență, efectuarea unor operațiuni financiare incompatibile cu funcția sa, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea infractorului, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.
„Gravitatea faptelor este una deosebită, prin insistența cu care au fost săvârșite, pe o operioadă îndelungată de timp (cinci ani de zile în mod neîntrerupt), inițial în calitate de senator și ulterior în calitate de judecător al Curții Constituționale. Astfel, privarea de libertate a judecătorului Toni Greblă apare ca necesară pentru înlăturarea stării de pericol create pentru ordinea publică“, arată procurorii în referatul pe care l-au trimis colegilor fostului senator PSD.
Anchetatorii susțin că pentru intervențiile realizate în favoarea finului său, Ioan Bîrcină, cunoscut în lumea interlopă ca „Dan Goeru“, Toni Greblă a primit de la acesta, spre folosință gratuită, un autoturism BMW, pentru care Bîrcină achita și reparațiile, și un telefon mobil, două rochii de damă cadou pentru soție, șase capsatoare, 150.000 de capse și 2,3 kilometri de cordelină.
„În schimbul foloaselor necuvenite primite, (…) s-a întâlnit cu numiţii Condeescu Marin (preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Graure Laurențiu Octavian (director Complex Energetic Turceni), Burlan Daniel (director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia), Trotea Tiberiu (director Complex Energetic Rovinari), Narcis Neaga (funcţionar în cadrul CNADNR), intervenind în mod determinant pe lângă aceştia pentru satisfacerea intereselor economice lui Bîrcină Ion“, au reținut procurorii.
La una dintre aceste întâlniri, Toni Greblă l-ar fi amenințat pe Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, deoarece acesta s-a opus stingerii unei datorii pe care finul judecătorului o avea către complex „cu un teren supraevaluat și aparatură electronică inutilă societății“. „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată și o să am grijă să fii terminat“, ar fi strigat Toni Greblă, conform DNA.
Ulterior, Laurențiu Ciurel s-a plâns că pornind de la acest conflict a fost nevoie să plece din sistemul energetic, pentru că nu ar mai fi fost în grațiile lui Toni Greblă.
O altă infracțiune gravă pe care au reținut-o procurorii pe numele judecătorului CCR este cea conform căreia ar fi pus la cale un grup infracțional cu ajutorul căruia dorea să exporte produse agroalimentare către Rusia, dar prin Turcia, pentru a evita embargoul impus de către Moscova pentru produsele din Uniunea Europeană. Pentru aceasta, grupul a efectuat „acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, vizând destinația reală a mărfurilor“.
Cu ocazia desfășurării anchetei în aceste cazuri, procurorii s-au sesizat din oficiu și cu privire la deputatul PSD Iulian Iancu și vicepreședintele PSD Bacău Lucian Șova, care, folosindu-se de funcțiile lor politice, au intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica, pentru ca acesta să își folosească influența pentru ca alte societăți de energie să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport pentru ca organizația PSD Bacău să ajungă la un miting electoral.
Mai mult, Iulian Iancu i-ar fi solicitat lui Horia Hăhăianu să îl sprijine pentru finanțarea unui monument într-o comună.
Toni Greblă s-a declarat surprins de solicitarea DNA. “Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale“, a declarat Toni Greblă pentru Mediafax.
Solicitarea DNA a fost trimisă procurorului general al României, care urmează să sesizeze Biroul Permanent al Senatului, pentru a putea fi declanşate procedurile de arestare şi trimitere în judecată a lui Toni Greblă.