20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPeste 1.400 de pompieri, pregătiți să intervină în zonele vizate de codul...

Peste 1.400 de pompieri, pregătiți să intervină în zonele vizate de codul galben de inundații

Peste 1.400 de pompieri sunt pregătiți să intervină, pentru a ajuta oamenii din zonele care ar putea fi afectate de inundații, ca urmare a codului galben emis de hidrologi, în nouă județe, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Potrivit sursei citate, echipele de intervenție vor avea la dispoziție 360 de mijloace tehnice. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea.

Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă. Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratele pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

IGSU recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

Mai multe râuri din nouă județe sunt vizate, începând de sâmbătă după-amiaza și până luni la prânz, de o avertizare de cod galben de inundații, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Hidrologii au emis o atenţionare de cod galben de inundaţii pe râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega, Timiş, valabil de sâmbătă, de la ora 16.00, până luni, la ora 12:00.

Astfel, în acest interval, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagări,i se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie. 

Fenomenele se pot produce pe râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi (judeţul Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţul Bihor), Crişul Alb- bazin superior (judeţele Hunedoara şi Arad), Arieş superior şi afluenţi (judeţele Alba şi Cluj), Bega – bazin superior (judeţul Timiş) şi Timiş – bazin superior şi mijlociu (judeţele Caraş-Severin şi Timiş).

Potrivit hidrologilor, este posibil ca fenomenele respective să se producă cu intensitate mai mare în intervalul sâmbătă, ora 22:00 – duminică, ora 12.00, pe unele râuri din bazinele superioare ale Crişului Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişului Negru (judeţul Bihor), Crişului Alb (judeţul Hunedoara) şi Timişului (judeţul Caraş Severin).

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă