UPDATE 17.55: Comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz negativ, marţi, la propunerea ca George Orbean să ocupe funcţia de preşedinte – director general al Societăţii Române de Televiziune, potrivit Agerpres.
S-au înregistrat 18 voturi împotrivă şi 15 pentru. Avizul este consultativ.
La audierile din comisiile de cultură, social-democraţii au anunţat că nu votează propunerea ca Orbean să preia conducerea SRTv.
„Problema Televiziunii este destul de grea şi colegii mei parlamentari când v-au pus nişte întrebări ar fi vrut să aibă un punct de vedere mai aproape de realitate, să veniţi pregătit. (…) Sunteţi candidat pentru funcţia de preşedinte în CA al TVR (…) şi, în acel moment, ar trebui să fiţi pregătit cu o minimă strategie. (…) PSD nu va vota pentru o învestire a dvs”, a spus liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru.
Senatorul PSD Gabriela Creţu a criticat prestaţia lui Orbean în comisiile de cultură. „Cred că ne trebuie soluţii, nu vinovaţi (…) pe care să dăm vina. (…) Aici nu este vorba de sorţi, noi nu tragem la sorţi un preşedinte, noi trebuie să votăm responsabil un preşedinte şi singura situaţie în care reprezentantul Guvernului ar fi putut fi susţinut era cea în care măcar Guvernul îl trimitea cu un program pe termen scurt prin care acele măsuri care sunt la îndemâna Guvernului să fie avansate şi să se poată construi baza pentru soluţia viitoare”, a afirmat Creţu.
PSD şi ALDE au criticat şi faptul că Orbean a făcut Universitatea „Spiru Haret” în doi ani, potrivit CV-ului. El a fost întrebat dacă are studii superioare, răspunzând că a studiat Relaţii internaţionale la Universitatea „Spiru Haret”, la zi, timp de trei ani.
Social-democratul Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură de la Senat, a arătat că Orbean este în prezent student la Facultatea de Istorie şi vrea să deţină în acelaşi timp şi conducerea Televiziunii Publice.
La rândul său, senatorul PNL Tudor Barbu a susţinut propunerea ca George Orbean să preia şefia SRTv. „Cred că omul acesta (…) merită sprijinul nostru pentru că bănuim că toţi de la masă ştim ce urmează să vină în TVR – cea mai grea perioadă din ultimii 26 de ani, adică perioada în care se aleg apele”, a spus Tudor Barbu.
Parlamentarii UDMR au afirmat că noul şef al TVR are nevoie de un răgaz pentru venirea cu un plan pentru redresarea instituţiei.
„Despre soluţia insolvenţei nu putem vorbi pentru că nu există cadrul legal, degeaba insistăm sau încercăm să aflăm de la candidatul la această funcţie dacă doreşte insolvenţă. El, fiind reprezentantul Guvernului, are în acest moment doar o singură soluţie – să-l convingă pe premier să meargă pe varianta propusă de noi acum trei-patru ani – ştergerea datoriei şi restructurarea Televiziunii Române. Când va exista un cadru legal pentru a cere insolvenţa putem discuta despre o astfel de soluţie”, a afimat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Orbean urmează să fie votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului.
UPDATE 15,00: Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune l-a propus, marţi, pe George Orbean pentru funcţia de preşedinte-director general al instituţiei.
El a fost propus ca membru în CA al SRTv de Guvern. Orbean urmează să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi supus votului plenului comun.
––––––––-
UPDATE 14.20: Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat marţi componenţa noului Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cu 312 voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi un vot anulat, conform Agerpres.
UPDATE 13.15: Plenul reunit al Parlamentului a început votul pentru noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Votul este secret cu bile, informează Agerpres.
Comisiile parlamentare de cultură, reunite marţi, au dat aviz favorabil propunerilor pentru Consiliul de Administraţie al TVR, după ce au audiat candidaţii.
––
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc marţi, de la ora 12, în şedinţă comună, pentru a vota candidații propuşi în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, informează Agerpres.
„Mâine (marţi – n.r.) de la ora 12,00 se desfăşoară şedinţa Camerelor reunite, care va fi o şedinţă de mai lungă durată. Mâine se vor vota propunerile pentru Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, procedura este de durată, se votează nominal, apoi se depune jurământul, apoi se alege preşedintele. Estimăm o şedinţă care se va termina în jurul orelor 17,00 – 18,00”, a declarat, luni, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite.
Potrivit listelor depuse la Birourile permanente reunite, PSD i-a propus ca membri titulari în CA al televiziunii publice pe Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, iar pe Elena Anca Dindirică, Smaranda Vornicu Shalit şi Lucian Romaşcanu ca membri supleanţi.
PNL i-a propus ca membri titulari pe Ionica Stănciulescu şi pe Radu Carp, iar ca supleanţi pe Adriana Mesesian şi pe Cristian Petcu.
UDMR a propus-o pe Debreczeni Hajnal – titular şi pe Rostas Peter Istvan – supleant.
Propunerile UNPR sunt: membru titular – Ruxandra Garofeanu, Savu Cătălin Cătană – supleant.
ALDE i-a nominalizat pe Cristian Hadji-Culea – titular şi Gheorghe Bălăşoiu – supleant, iar grupul minorităţilor naţionale i-a propus pe Raico Cornea – titular şi pe Andrea Ghiţă – supleant.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a propus pe Christel Ţopescu – titular şi pe Ana Maria Sandu – supleant, iar Guvernul pe George Orbean – titular, fără a propune şi un supleant.
Din partea angajaţilor au fost propuşi ca titulari Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu, iar ca supleanţi – Cornel Mihalache şi Luminiţa Velciu.