11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSportParlamentul a dat șah guvernului tehnocrat

Parlamentul a dat șah guvernului tehnocrat

În ziua în care premierul desemnat Dacian Cioloș negocia cu partidele sprijinul pentru noul Guvern, deputații au aprobat, aproape în unanimitate, majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților cu sprijinul tuturor partidelor politice – 319 voturi „pentru”, șapte abţineri şi doar un vot „împotrivă”. Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD într-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sănătate cu 25%.

Ordonanţa fusese adoptată de Senat, iar în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament al PSD prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului de majorări urmează să fie mărite cu 10%. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.

Modificările au fost votate cu rapiditate, la doar o zi după aprobarea amendamentului PSD în comisia de muncă a Camerei Deputaților. O astfel de decizie importantă a fost luată în absența unor studii de impact, în condițiile în care chiar estimările oficialilor guvernului interimar sunt contradictorii.

Liberalii s-au răzgândit

Însă, dorința partidelor de a câștiga la capitolul imagine a prevalat. PSD, UNPR și ALDE au anunțat din start că susțin majorarea. La dezbaterile pe articole, liberalii s-au opus amendamentului PSD, cerând retrimiterea la comisie, până în momentul în care Ministerul Finanțelor va prezenta un studiu de impact. La sedință au participat, la balcoanele rezervate invitaților și câteva zeci de sindicaliști, în frunte cu lideri precum Vasile Marica, Marius Sepi și Sorin Stan. Aceștia i-au huiduit pe liberali, în prima fază, când aceștia s-au opus amendamentului PSD.

Propunerea PNL a fost, însă, respinsă. Ulterior, la votul final, liberalii și-au schimbat poziția și au votat, umăr la umăr cu PSD, majorarea salariilor bugetarilor. „Am ajuns la concluzia că votul nostru pentru acest proiect este esenţial, motiv pentru care PNL votează această lege, cu un amendament foarte clar, cu solicitarea că aşteptăm un studiu de impact ulterior care să arate în ce măsură este realizabilă această aplicare. Acest lucru poate fi realizat, desigur, de noul Guvern”, a explicat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Măsura măririi salariilor din sănătate cu 25% este deja în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei, în luna august și a fost acoperită financiar prin ultima rectificare bugetară. Termenele constituționale pot influența, însă, data intrării în vigoare a actului normativ și a restului majorărilor. Camera Deputaților este for decizional în acest caz iar legea va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Șeful statului are la dispoziție 20 de zile și poate cere, o singură dată, reexaminarea proiectului de lege. Dacă, însă, Parlamentul revotează proiectul șeful statului este obligat să îl promulge.

Cât va fi nota de plată?

Efortul bugetar va cădea pe umerii viitorului guvern. Dacă legea intră în vigoare înainte de finalul anului, executivul va fi obligat să opereze o rectificare bugetară.

De asemenea, bugetul pe anul 2016 va trebui alcătutit astfel încât să acopere aceste creșteri. Cum modificările s-au făcut pe ultima sută de metri, estimările oficialilor din guvernul interimar s-au dovedit cotnradictorii. La dezbaterile din comisia de muncă, reprezentanții ministerului Finanțelor au estimat un efort bugetar de 5 miliarde de lei.

Ulterior, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat e fortul bugetar este de 1,5 miliarde lei. Însă, în a doua parte a zilei, Rovana Plumb a evitat să evitat să rostească sume, în fața jurnaliștilor. Ea a afirmat că impactul bugetar al majorărilor salariale din ordonanța de urgență este de 0,2% din PIB, evitând să spună care este ponderea creşterii de 10% de pe urma amendamentului PSD şi dacă există date cu privire la creşterea inflaţiei în urma majorărilor. Era important, însă, să existe o estimare separată pentru că, așa cum am menționat, actul normativ conține două majorări: una de 25% pentru salariații din sănătate, deja în vigoare și alta de 10% pentru toți bugetarii, care va intra în vigoare odată cu legea de aprobare a ordonanței. ”Impactul bugetar cu siguranță va fi prins în bugetul pe anul 2016, noi am lucrat indicativ pe acest impact bugetar ”, a susținut Plumb.

Cu alte cuvinte, social-democrații cresc deja deficitul bugetar pentru anul viitor. Or, atunci când au negociat noul Cod Fiscal, liderii partidelor parlamentare, inclusiv cei ai PSD, s-au angajat să nu depășească un deficit bugetar de 2% din PIB în 2016. La insistenţele jurnaliştilor, care au întrebat de unde vor fi luaţi aceşti bani, Rovana Plumb a afirmat “trebuie să punem stop unei abordări contabile”.

„Aceste majorări de salarii înseamnă o creştere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă o creştere a consumului, ceea ce înseamnă o creştere a producţiei, respectiv o creştere economică. În această cheie eu privesc şi am privit întotdeauna, pentru că în spatele oricărei cifre există oameni”, a explicat aceasta.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...
Ultima oră
Pe aceeași temă