2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportParlamentul, rărit de dosarele penale

Parlamentul, rărit de dosarele penale

Anul trecut, 21 de parlamentari și-au pierdut mandatele, cel mai mare număr de la începutul actualei Legislaturi.

Dintre cei 18 deputaţi şi trei senatori care și-au pierdut mandatul anul trecut, zece au demisionat sau au plecat din Parlament ca urmare a problemelor penale sau a incompatibilităţii. Alţi doi parlamentari au invocat motive personale, deşi se aflau şi de asemenea în atenţia justiţiei.

Astfel, au demisionat ca urmare a dosarelor în care erau cercetaţi sau chiar arestaţi Ioan Adam (PSD), Oana Mizil (PSD), Dănuţ Culeţu (PNL), Ion Diniţă (PC), Marko Attilla (UDMR), Theodor Nicolescu (PNL), Ion Ochi (PSD), Constantin Adăscăliţei (PSD), Darius Vâlcov (PSD) şi Miron Mitrea.
Trei parlamentari au părăsit Legislativul pentru alte funcţii. Este vorba despre Marcu Nicu (PLR), Ilie Sârbu (PSD) şi Mihai Răzvan Ungureanu (PNL). Acesta din urmă a fost votat, în vară, în funcţia de şef al SIE, la propunerea lui Klaus Iohannis. Ilie Sârbu şi Marcu Nicu au plecat amândoi la Curtea de Conturi. În ceea ce priveşte plecarea lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, au apărut speculaţii potrivit cărora retragerea lui ar fi fost impusă de la vârful partidului, ca urmare a venirii la putere a lui Liviu Dragnea, însă fostul social-democrat a infirmat informaţiile, afirmând că îşi dorea să părăsească Parlamentul încă de anul trecut, însă a rămas la rugămintea liderului PSD de atunci, Victor Ponta.În total, de la alegerile parlamentare din 2012, şi-au pierdut funcţia 50 de aleşi: 36 de deputaţi şi 14 senatori. Anul 2015 a fost anul cu cele mai multe încetări de mandat, după ce în 2013 au părăsit funcţia 11 aleşi şi în 2014 alţi 18.

Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. Dosarul a fost trimis instanţei supreme în luna septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
Victor Ponta este judecat alături de senatorul Dan Şova pentru contractele încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, iar dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În faţa judecătorilor au ajuns în 2015 şi deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi fostul ministru Ion Ariton, în dosarul „Gala Bute”, dar şi Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, fost primar al Slatinei şi fost senator, în două dosare de corupţie.

Consiliile Județene și primăriile marilor orașe, decapitate

Anchetele DNA au vizat anul acesta şi patru primari din Bucureşti – primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi edilii Sectoarelor 1, 4 şi 5. Sorin Opres-cu a fost trimis pe judecată, în 20 noiembrie, în arest la domiciliu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte, în timp ce Cristian Popescu Piedone este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar deschis după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 63 de persoane. De asemenea, Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, este vizat de două dosare de corupţie.
Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost trimis şi el în judecată anul acesta în două dosare de corupţie, iar Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. Alături de fostul edil al Constanţei, au ajuns în faţa judecătorilor şi deputatul PSD Eduard Martin.

Nici şefii de Consilii Judeţene care nu au scăpat de anchetele procurorilor, printre cei vizaţi de dosarele penale fiind Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi, fostul preşedinte al CJ Buzău Cristinel Bîgiu, preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă, fostul preşedinte CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu şi preşedintele CJ Caraş Severin, Sorin Frunzăverde.  
 

Cele mai citite

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă