Promovarea unor acte de clemenţă de genul graţierii şi amnistiei ar indica o lipsă de voinţă şi o slăbiciune a autorităţilor statului român în faţa criminalităţii, subliniază un comunicat transmis miercuri de Parchetul General.
Potrivit acestei instituții, autorii unor asemenea inițiative ar trebui să consulte și Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât această consultare este obligatorie, conform legii.
„Promovarea unor acte de clemenţă de genul graţierii şi amnistiei – în condiţii de netransparenţă şi fără o prealabilă consultare a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, nu doar că ar fi în contradicţie cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natură să demonstreze lipsa de voinţă şi slăbiciunea autorităţilor statului în faţa criminalităţii”, arată comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Președintele a transmis că este foarte mulțumit de cum s-a descurcat Guvernul în ultima perioadă, dar și faptul că a vorbit cu Sorin Grindeanu despre amnistiție și grațiere, modificări care nu vor intra în discuții astăzi.
Parchetul General subliniază că are, drept priorități, consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii în general şi a corupţiei şi conflictului de interese în mod special.
Comunicatul Parchetului General intervine imediat după ce președintele Klaus Iohannis, care a condus ședința de Guvern de miercuri, a anunțat că Executivul nu va discuta, în această zi, nici modificarea Codului Penal, nici proiectele de lege privind amnistia și grațierea.
„Am vorbit cu Sorin Grindeanu de dimineață. Mi-a spus că aceste două chestiuni, grațierea și modificarea Codurilor nu vor fi puse peste noapte în ordinea de zi. Domnul prim ministru mi-a transmis acest lucru. Vrem ca totul să fie transparent și să fie transmis tuturor entităților. Domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni”, a spus șeful statului.