10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportParchetul General consideră că graţierea și amnistia ar arăta slăbiciunea autorităţilor în...

Parchetul General consideră că graţierea și amnistia ar arăta slăbiciunea autorităţilor în faţa criminalităţii

Promovarea unor acte de clemenţă de genul graţierii şi amnistiei ar indica o lipsă de voinţă şi o slăbiciune a autorităţilor statului român în faţa criminalităţii, subliniază un comunicat transmis miercuri de Parchetul General.

Potrivit acestei instituții, autorii unor asemenea inițiative ar trebui să consulte și Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât această consultare este obligatorie, conform legii.

“Promovarea unor acte de clemenţă de genul graţierii şi amnistiei – în condiţii de netransparenţă şi fără o prealabilă consultare a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, nu doar că ar fi în contradicţie cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natură să demonstreze lipsa de voinţă şi slăbiciunea autorităţilor statului în faţa criminalităţii”, arată comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Citește și: Președintele României a decis să conducă ședința de Guvern de astăzi. Dragnea este plecat în SUA. Șeful statului a blocat introducerea pe ordinea de zi a actelor normative privind grațierea

Președintele a transmis că este foarte mulțumit de cum s-a descurcat Guvernul în ultima perioadă, dar și faptul că a vorbit cu Sorin Grindeanu despre amnistiție și grațiere, modificări care nu vor intra în discuții astăzi.


Parchetul General subliniază că are, drept priorități, consolidarea capacităţii instituţionale în lupta împotriva criminalităţii în general şi a corupţiei şi conflictului de interese în mod special.

Comunicatul Parchetului General intervine imediat după ce președintele Klaus Iohannis, care a condus ședința de Guvern de miercuri, a anunțat că Executivul nu va discuta, în această zi, nici modificarea Codului Penal, nici proiectele de lege privind amnistia și grațierea.

“Am vorbit cu Sorin Grindeanu de dimineață. Mi-a spus că aceste două chestiuni, grațierea și modificarea Codurilor nu vor fi puse peste noapte în ordinea de zi. Domnul prim ministru mi-a transmis acest lucru. Vrem ca totul să fie transparent și să fie transmis tuturor entităților. Domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni”, a spus șeful statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă