10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportPachetul legislativ Teldrum, rostogolit prin Parlament

Pachetul legislativ Teldrum, rostogolit prin Parlament

Prosperitatea firmei aflată în aria de influență a liderului PSD Liviu Dragnea este stimulată de două acte normative, aflate în discuția Legislativului.

 

Mai multe comisii din Legislativ lucrează, de zor, la acte normative dintr-un domeniu sensibil – regimul juridic al insulelor sau al lacurilor. La o analiză atentă a fiecărui act normativ, printre beneficiari s-ar putea număr firma Teldrum. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, de mai multe ori, că nu este acționar la această firmă.
Un prim proiect de lege din această categorie a fost aprobat, recent, de Comisia de buget-finanțe a Senatului. Parlamentarii au votat un proiect al senatorului Șerban Nicolae (PSD), potrivit căruia, pentru dezvoltarea activităților economice și creării de locuri de muncă, terenurile de pe insule și grinduri sunt scutite de taxe.
Concret, prin proiect se  propunea acordarea de facilități fiscale pentru terenurile concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Proiectul prevede acordarea unor facilităţi fiscale pentru anumite activităţi economice care se de sfăşoară pe ”insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului”.

Beneficii pentru Insula Belina

Potrivit proiectului, terenurile menţionate ar urma să fi exceptate de la plata impozitului pe teren, iar activităţile ce pot fi autorizate vizează producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe. Proiectul lui Şerban Nicolae prevede reduceri de 50% la taxele şi impozitele locale pentru activităţile menţionate, iar taxele prevăzute pentru jocurile de noroc ar urma să fie reduse tot la jumătate. Senatorii din comisie au scos un articol care prevedea că sub incidența legii nu intră ariile naturale protejate. Opoziția nu a votat proiectul motivând că de acesta ar beneficia și faimoasa insulă Belina.
 Dincolo de declarațiile de intenție ale lui Șerban Nicolae, legate de grija pentru terenurile aflate în paragină, proiectul se poate aplica Insulei Belina, concesionată firmei Teldrum și, ulterior, unei firme controlate de fiul lui Liviu Dragnea. Legătura apare din acuzațiile procurorilor în dosarul Belina, în care este urmărită penal Sevil Shhaideh, pentru abuz în serviciu. Printr-o hotărâre de Guvern din noiembrie 2013, Brațul Pavel și Insula Belina au trecut din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Teleorman. Potrivit expunerii de motive, transferul a vizat amenajarea unui complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca“ cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie (pictură şi sculptură) , complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. Ulterior, CJ Teleorman a decis trecerea Insulei Belinei şi a Braţului Pavel în administrarea Tel Drum.  Potrivit unui reportaj Hotnews, din mai anul acesta, Teldrum ar fi construit pe insulă o vilă de tip pensiune. Vila este dotată cu ponton acoperit, unde vizitatorul poate da la pește și pe ploaie, cu un pod peste lacul amenajat chiar lânga vilă, cu o gradină bine întreținută.

PSD deschide ușa pentru privatizare
 Alte modificări vizează o ordonanță de urgență a Guvernului Cioloș privind activitatea de pescuit și acvacultura (85/2016). Ordonanța prevede că Agenția Națională pentru pescuit și Acvacultură poate concesiona sau închiria lacurile care au drept unică folosință pisciultura. Între timp, însă, Comisia de mediu a Camerei Deputaților a amendat acest articol. În noua formă, Agenția se va ocupat de ”concesionare, închiriere sau privatizare în domeniul piscicol”, a explicat deputatul USR, Adrian Prisnel. Un alt amendament adopat prevede că Agenția va gestiona lacurile care u drept folosință piscicultura, eliminând prevederea potrivit căreia aceasta trebuie să fie unica folosință. Modificările operate de Comisia de mediu urmează să fie analizate în Comisia de agricultură, după care raportul comun al celor două comisii va fi trimis plenului.
”Coincidență sau nu, chiar în contextul scandalului Belina, PSD se pregătește să dea un tun cu domeniile de pescuit, trecând toate lacurile în care se pescuiește în gestiunea unei autorități care are dreptul să le privatizeze. Asta ca PSD să fure ce a mai rămas de furat sau ce n-a distrus până acum din societățile piscicole”, a comentat Prisnel.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Universitatea Craiova are un nou antrenor. “Bine ai venit în noua ta casă, Mister!”

Costel Gâlcă este noul antrenor al Universității Craiova. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de 17 aprilie. Gâlcă devine astfel cel de-al 5-lea antrenor...
Ultima oră
Pe aceeași temă