» Daca in Ferentari vestea ca votul PSD e rasplatit cu 50 de lei a scos la urne lumea din ghetouri, in Rahova microbuzele electorale descarcau cetateni miruiti cu o saptamana inainte cu de-ale gurii. Operatiunea a purtat marca Vanghelie, ajutat de firma de transport C&I, apropiata PSD, dar poate si sub obladuirea vrajitoarei Sidonia.
"Aoleu, astia ne-au lasat aici! pai, sigur, am pus stampila, gata, mergeti pe jos acasa", se dadeau de ceasul mortii tanti Marioara si vecinele ei de varsta a treia, gafaind si transpirand sub soarele puternic, dupa ce au votat pentru Parlamentul European la o scoala de langa Calea Rahovei. Microbuzul care le-a adus la vot de la cativa kilometri departare, tocmai de langa puscaria Rahova, a disparut in zare. "Stai, bre, ca se intoarce, s-a dus sa mai aduca si pe altii", a linistit apele o doamna mai in putere. Cu cinci minute inainte, dezinteresul pentru europarlamentare de la sectia de vot fusese risipit de o hoarda de alegatori dornici sa voteze, coborata dintr-un microbuz care de obicei face ruta Bucuresti-Brasov-Targu Mures. "N-am ce sa le fac, oamenii apartin de sectia asta, vin de la kilometrul 8, de langa puscarie. Am luat numarul masinii si am atentionat sectia de votare", dadea din umeri politistul care l-a luat imediat la intrebari pe soferul microbuzului.
"Sunt persoane in varsta, greu deplasabile", se scuza insotitorul grupului de votanti adunati cu arcanul, dupa ce ne-a confundat cu unii de-ai lui, intrebandu-ne daca vrem "delegatii". "Pai, ce, crezi ca daca nu ne aduceau astia, veneam la vot?", ne-a tras deoparte tanti Marioara. Masinaria de voturi Vanghelie a functionat si de data aceasta, iar momeala a fost bine pusa la punct, dupa spusele Marioarei: "Acum o saptamana, a venit unul cu ditamai lantul de aur la gat, ala e omul lor de la PSD. Ne-a dat pachete cu ulei, cu orez, cu faina. La unii cica le-a dat si bani, cate 50 de lei, sa vina sa voteze. Oricum ne da mereu ajutoare sociale". Marioara era insa suparata foc: de data asta n-a prins pomana lui Vanghelie. "Mi-a aruncat in curte poze cu Vanghelie, cu PSD. Pai, gura mea mananca aer? Nu putea sa arunce peste gard si mancarea?", tuna si fulgera Marioara, facand cu ochiul spre o surata mai tanara: "Asta a luat patru pachete, n-as mai vedea-o!".
Microbuzul a aparut sa-si incarce alegatorii arvuniti de Vanghelie, sa-i duca inapoi acasa. Din mers, tanti Marioara a aruncat o ultima povata pentru Vanghelie: "A facut o prostie cat capul lui de mare, ca i-a invatat pe-astia cu pachete si bani! Pai, ce, inainte nu veneau la vot oricum?". Banuiala ca PSD a facut o fapta buna si a adus la vot niste persoane in varsta, care nu se pot deplasa, s-a risipit complet in Prelungirea Ferentari, la scoala 136. Un alt microbuz, gol, dar tot de la firma C&I, astepta parcat peste drum de sectia de votare. "E, cum sa aducem alegatori? Astept un prieten", ne-a expediat soferul si a demarat in tromba peste cateva minute, cand "prietenul" s-a urcat la bord. Un sfert de ora mai tarziu, previzibilul ne-a lovit necrutator: transportorul de votanti al lui Vanghelie, cu acelasi sofer insotit de "prietenul" sau, incarca o ceata de tineri din fata sectiei de votare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", de pe Calea Rahovei.
I-a dus la o gradinita, cateva cvartale mai incolo, de unde a ridicat alti "greu deplasabili", pe care i-a dus la scoala 143. Intr-un final, microbuzul a parcat in fata unui palat impunator, portocaliu, pe ferestrele caruia se vedeau jilturi inalte si aurite, iar soferul a disparut inauntru. Avertismentul ca ar fi bine sa nu zabovim prea mult in fata operei arhitecturale portocalii a venit de la trecatori: aici sta vrajitoarea Sidonia cu sotul ei, celebrul interlop Fabian. Iesind de pe teritoriul magiei albe practicate de descendenta Mariei Campina, afli ca in ghetourile din Ferentari primarul Vanghelie nu s-a complicat cu microbuze ca sa trimita PSD in Europa. A promis bani direct. "Pai, n-a zis, ma, Vanghelie ca ne da 50 de lei? Hai la vot mai repede", isi tragea dupa el familionul un oaches din ghetoul de langa scoala 141.
"Taci, ma, ca te-aude lumea!", l-a altoit nevasta-sa cu o palma pe spate. Cativa pasi mai incolo, o fiica isi invata mama cum e cu Parlamentul European: "Deci le arati stampila asta de pe buletin, ca ai votat, si ei iti dau 50 de lei". Cu basmale colorate, cu zgarzi de aur la gat, care cum ieseau de la vot se uitau stanga-dreapta sa vada unde se vor da banii promisi. Un domn la costum incepuse deja sa dea telefoane, transpirat tot, ca sa aranjeze tranzactiile ferit de ochii lumii. Firma care a asigurat microbuzele electorale in sectorul 5 se numeste C&I Comserv si are o flota de peste 150 de autovehicule. C&I este detinuta de afaceristul Ion Comusi, cunoscut drept Bulgaru’ in unele medii, si are sediul pe celebra strada Matasari.
Despre Comusi presa a scris ca a prosperat mai ales pe vremea cand Miron Mitrea era ministru al Transporturilor si ca este un apropiat al PSD. Firma sa a fost printre principalii beneficiari ai deciziei fostului primar al Capitalei Adriean Videanu, prin care transportul RATB de la periferia Bucurestiului a fost suspendat, iar traseele au fost scoase la licitatie pentru maxi-taxi.
Inghetata, mita electorala la Dabuleni
Dezinteresul electoral pentru alegerile europarlamentare de duminica a fost animat in colegiul senatorial al lui Mircea Geoana de un incident in care primarul a acuzat ca alegatorii au fost mituiti cu inghetata! Prezenta la vot in Dolj a fost sub media nationala, insa primarul Dragoi sustine ca la Dolj aceasta ar fi fost depasita. Prezenta la urnele de vot la alegerile europarlamentare de duminica a fost slaba si in judetul Dolj. Astfel, la ora 10.00, media de prezenta pe tara era de 4%, in timp ce in Dolj aceasta era de 3,96%. In jurul pranzului, media pe tara era de 10%, in timp ce Doljul avea 9,73%. Nu a facut exceptie nici localitatea Dabuleni, bazinul electoral al PSD si colegiul senatorial al presedintelui social-democrat, Mircea Geoana. Astfel, pana in jurul pranzului, la patru din cele sapte sectii de votare venisera mai putin de o cincime din alegatorii inscrisi pe liste.
Majoritatea persoanelor in varsta nu cunosc importanta alegerilor europarlamentare, astfel ca fie nu se duc la urne, fie voteaza dupa cum le spun copiii. "Eu nu am fost la vot. Sunt batrana si ma dor picioarele. Copiii se duc. Geoana? Pentru Dabuleni nu a facut nimic pana acum, dar mai este timp. Poate o face ceva, cine stie?", spune Victoria Acreala. Ajunul alegerilor a fost marcat pentru localnici nu de pregatirea pentru alegeri, ci de sarbatorile populare ale Calusului si de pregatirea pentru Rusalii. "Pe cine sa votam? Pe Geoana, ca am auzit ca este bun", spuneau matusile de pe marginea santului. "Nici asta nu este mai bun ca altii." Cativa cu mai mult spirit civic au declarat insa ca vor merge la vot "ca sa ne facem datoria". Alti batrani asteptau "sa vina copiii sa ne spuna ce sa facem, ca nu ne pricepem". Dar persoanele educate par sa cunoasca importanta votului, il simpatizeaza pe Geoana, chiar daca unii au votat cu alte partide, cum declara o profesoara din localitate.
"A fost sotul sa voteze, urmeaza sa ma duc si eu. Trebuie sa tinem seama ca este pentru prima data cand romanii pot vota in Parlamentul European alaturi de alte popoare. Este bine ca tinerii nostri au acum posibilitatea sa mearga sa munceasca in strainatate. Noi, pensionarii, regretam ca nu am avut aceasta ocazie cand eram tineri", spune Paraschiva Badea. Alta profesoara spune ca este "o datorie" sa voteze. "Eu m-am prezentat la vot de la ora 11.00. Mi-am facut datoria sa votez, acuma fiecare trebuie sa-si faca treaba. Asta este deviza", spune Marinela Constantinescu. Potrivit primarului Nicolae Dragoi, dupa pranz numarul celor care au votat crescuse simtitor la Dabuleni: "Avem sectii de votare unde procentele de prezenta la urne se incadreaza intre 13% si 28%. Media este de 17%. Noi speram ca la final sa ajunga undeva la 45-50%", ne-a declarat Dragoi.
Pana la inchiderea editiei, acesta sesizase Biroul Electoral Judetean (BEJ) ca Aurel serban, unul dintre angajatii ANIF Dolj, ar fi impartit celor care ieseau din sectiile de votare… inghetata! "Masina de la ANIF se afla in fata scolii nr. 3, unde sunt sectiile de votare 203 si 204. Se astepta sa iasa oamenii de la vot, ii asteptau, faceau o lista si dupa aia le dadeau inghetata", a declarat Dragoi.
Muntele Boc a boicotat alegerile europene
Majoritatea locuitorilor catunului numit Muntele Boc, din Muntii Apuseni, au boicotat alegerile europene. Oamenii spun ca nici macar nu stiau pentru ce anume ar fi trebuit sa voteze. Muntele Boc este numele unui catun pe coama unui munte de pe din zona comunei Baisoara, un catun presarat de la cota 1386 m in jos. In prezent, in catun locuiesc permanent mai putin de 20 de suflete. De sarbatori sau vara, catunul se anima datorita turistilor care vin la cele peste 100 de case de vacanta ridicate acolo. Iar aici sus, pe deal, ziua de duminica nu a avut nici o alta semnificatie decat cea religioasa, Rusaliile. Cum in catun nu exista biserica, unii dintre localnici, precum Marioara Cirebea, au plecat pe jos, cale de 10 kilometri, pana in Muntele Baisorii. In micuta biserica ortodoxa de lemn se aduna enoriasii parintelui Ioan Maja, care traiesc risipiti pe vaile si pe dealurile Apusenilor.
Alti locuitori din Muntele Boc au ramas acasa. "Decanul de varsta" al asezarii de moti este lelea Marie a lui Filip zis Lipota. "stiu ca ii votare, da’ nu stiu pentru ce. Noua nu ne-o zis nimeni. Nu ma duc la vot, ca is pre’ batrana. Am 76 de ai. Am fo’ bolnava si nu ma duc", spune femeia. Lelea Marie stie insa ca "votarile astea is bune, ca sa vada si domnii ce parere are poporu’". Nici neamurile ei, Ionut si Samson, nu au fost la vot, ci au preferat sa stea pe langa casa. Oamenii spun ca, daca ar fi existat o sectie de votare mai apropiata, ar fi mers. Insa asa, au considerat ca este un efort prea mare sa isi inhame caii la caruta, sa mearga cale de 10 kilometri pe un drum forestier care serpuieste pe coasta muntelui si sa treaca paraul prin vad numai ca sa voteze. In schimb, casele de vacanta din Muntele Boc au fost luate cu asalt de catre cei care au vrut sa profite, in vacanta de Rusalii, de aerul curat si de racoarea padurii de brad.
Oamenii veniti din Cluj-Napoca, din Turda ori din Ludus au destupat sticle cu palinca de zmeura, cu vin ori cu bere si au ascultat, pe terasa, la radio, relatarile despre alegeri. Tinerii veniti de la oras au preferat sa coboare spre paraul din vale, unde cateva fete mai indraznete au decis ca este cazul sa sfideze pudibonderia motilor prin cateva ore de plaja topless, in timp ce baietii au incins o partida de fotbal. Au existat insa si turisti care au considerat ca este cazul sa isi faca datoria si sa voteze. Unii dintre ei au mers cu masina pana in Turda ca sa ii aleaga pe europarlamentari.
"Asteptam legi mai clare de la viitorul Parlament European, ca sa putem iesi din criza asta", a spus Victor, nepotul Mariei a lu’ Filip, inainte de a se urca in masina ca sa mearga la vot. Insa cei mai multi dintre oameni au refuzat sa se deranjeze pentru o asemenea activitate. "Sa mearga cei din Muntele Filii, ca ei au si drum mai bun decat noi, au si sectie de votare", a spus unul dintre turistii veniti la munte, in timp ce facea o pauza intre doua ture de taiat lemne pentru foc.