12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportONG-urile susţin că excluderea preşedintelui Iohannis din procedura de numire a şefilor...

ONG-urile susţin că excluderea preşedintelui Iohannis din procedura de numire a şefilor de parchete este inacceptabilă

Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene-CRPE şi Grupul pentru Dialog Social (GDS), transmit că sunt îngrijorate de modificările legilor justiţiei, precizând că excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete, potrivit Mediafax.

Organizaţiile susţin că actuala procedură de numire şi revocare a şefilor de parchete "a fost singura care a generat premisele unei justiţii penale reale în România, tocmai mulţumită unui mecanism tripartit care oferă contraponderi: Ministrul Justiţiei (reprezentant al Guvernului), Preşedintele României (ales direct de către cetăţeni), CSM format din reprezentanţii magistraţilor".

"Actuala propunere este periculoasa întrucât, pe de-o parte, CSM nu poate decât să spună Da sau Nu unei propuneri venite din partea Ministrului Justiţiei, neputând să aleagă dintre numeroşii procurori din România, iar, pe de altă parte, răspunderea pentru decizie se va putea disipa între membrii Consiliului, care se vor putea ascunde în spatele votului secret.

Aşadar, considerăm inacceptabilă excluderea Preşedintelui României din procesul de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Prin menţinerea rolului Ministrului Justiţiei şi excluderea din acest proces a Preşedintelui României – demnitarul român cu cea mai mare legitimitate democratică, ales prin vot direct de către majoritatea cetăţenilor României – s-ar crea un grav dezechilibru", mai precizează ONG-urile.

În ceea ce priveşte trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, organizaţiile consideră că "este o măsură care ar crea în mod evident premisele imixtiunii politice în puterea judecătorească şi direct în carierele magistraţilor. Inspecţia Judiciară a fost trecută în subordinea CSM tocmai pentru a elibera justiţia de controlul politic la care era supusă înainte de 2004, iar o astfel de măsură nu poate decât să amintească de România din acea perioadă".

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă