UPDATE 18.10: Primăria Capitalei vine cu explicaţii legate de noua rectificare bugetară prin care ar urma să fie luaţi bani de la infrastructură, în timp ce s-ar aloca fonduri pentru Patriarhie sau pentru realizarea unor monumente.
Primăria arată că la rectificarea de buget care va fi votată în şedinţa de marţi a Consiliului General se va propune disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite până la sfârşitul acestui an. O parte din acești bani vor fi folosiți pentru plata în avans a necesarului de gaze naturale pentru producţia agentului termic.
Sunt patru proiecte pentru care până la sfârşitul acestui nu pot fi făcute plăţi din cauza întârzierii lucrărilor faţă de graficele de execuţie, ceea ce impune micşorarea prevederilor bugetare.
Primăria Capitalei arată, într-un comunicat de presă, că legislația prevede că în situaţia în care pe parcursul execuţiei bugetare, din motive obiective, implementarea unui proiect de investiţii nu se poate realiza conform proiecţiei bugetare, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot propune autorităţilor deliberative până la 31 octombrie aprobarea redistribuirii fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiţii .
La propunerea primarului general Gabriela Firea, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB se află un proiect de hotărâre care se referă la aprobarea încheierii convenţiilor de justificare a avansurilor, în conformitate cu art 5 din OG 26/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.
„În expunerea de motive se explică faptul că se vor încheia patru convenţii de plată în avans a gazelor naturale, convenţii încheiate între RADET Bucureşti, producătorii de gaze şi municipiul Bucureşti pentru producerea agentului termic către populaţie pentru iarna 2017-2018. Aceste convenţii stabilesc sumele ce vor fi plătite în avans, modalitatea de plată şi regularizarea plăţilor.
Referitor la sumele alocate, RADET a estimat cantitatea de agent termic necesară pentru asigurarea căldurii şi a apei calde, având la bază mediile pe anii precedenţi. Precizăm că, încă din anul 2016, de când legislaţia permite acest lucru, municipalitatea plăteşte în avans gazele naturale pentru a nu mai apărea blocaje în producerea şi livrarea agentului termic către populaţie", spune Primăria Capitalei.
În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură de la care vor fi diminuate anumite sume, Primăria Capitalei arată că prin proiectul de rectificare bugetară se redirecţionează pentru plata în avans a gazelor naturale 18,5 milioane de lei de la patru proiecte pentru care până la sfârşitul acestui an nu pot fi făcute plăţi.
Pentru finalizarea proiectului Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu este necesară contractarea unor lucrări care nu au fost prevăzute în contractul de bază, şi anume: iluminat public, semaforizare şi separatoare de flux din beton. Dat fiind faptul că procedura de achiziţie se va finaliza până la sfârşitul anului 2017, lucrările de execuţie pot începe abia la începutul anului 2018, dacă o permit condiţiile meteo, deci nu pot fi finanţate până la finele acestui an.
Conform Primăriei Capitalei, în cazul proiectului de reabilitare a sistemului rutier şi a liniilor de tramvai de pe Şoseaua Pantelimon, din lipsa Planului Urbanistic Zonal nu au fost finalizate procedurile privind obţinerea autorizaţiei de construire pentru Park & Ride, iar acest fapt implică prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor. În cazul proiectului Penetraţie Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucureşti – Piteşti, lucrările prevăzute în graficul de execuţie pentru anul 2017 nu pot fi executate în totalitate din cauza întarzierilor generate de relocarea reţelelor electrice aflate în amplasamentul lucrărilor.
De asemenea, sunt in curs de finalizare lucrările pentru descărcarea arheologică prevăzută prin Avizul Ministerului Culturii, iar în cazul sistemului rutier şi liniei de tramvai de pe bulevardul Liviu Rebreanu, finalizarea proiectului este condiţionată de găsirea unui amplasament pentru construcţia Park&Ride. Totodată, desfinţarea unui imobil care se află pe amplasamentul lucrării este condiţionată de emiterea autorizaţiei de desfiinţare de către Primăria Sector 3.
Primăria spune că aceste probleme determină o întârziere a lucrărilor faţă de graficele de execuţie şi implicit a plăţilor, ceea ce impune micşorarea prevederilor bugetare.
O nouă rectificare bugetară va fi supusă votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de marţi, scrie News.ro.
Ar urma să fie luaţi din nou bani de la infrastructură, în timp ce s-ar acorda încă un milion de lei pentru Patriarhia Română. În acelaşi timp, este prevăzută o alocare de 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Ştefan cel Mare, 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther şi Jean Calvin, iar 2,2 milioane de lei ar urma să fie alocaţi pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot.
Pentru investiţii noi în domeniul educaţiei, Primăria Capitalei alocă aproape 30 de milioane de lei, fiind vorba, printre altele, de complexe multifuncţionale pentru activităţi didactice şi sport pentru Şcoala Gimnazială nr. 47 (4,6 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 92 (4,6 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 99 (4,6 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 67 (2,8 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 86 (2,8 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 112 (2,8 milioane de lei), Şcoala Gimnazială nr. 75 (aproape 3,3 milioane de lei) şi Şcoala Gimnazială nr. 200 (4,26 de milioane de lei).
Bugetul se reduce, însă, cu peste două milioane de lei pentru învăţământul secundar superior. De asemenea, vor fi alocaţi 1,7 milioane de lei pentru repararea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap.
Bugetul pentru cultură, recreere şi religie se va reduce cu 12,9 milioane de lei, de la 953,3 milioane de lei, fiind daţi, însă, 6,3 milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice.
În ceea ce priveşte energia termică, bugetul este redus cu 69,5 milioane de lei, de la 756,2 milioane de lei, de la modernizarea a 11 centrale termice din Bucureşti fiind luaţi 48,9 milioane de lei.
Bugetul alocat pentru străzile şi parcările din Capitală ar urma să se reducă din nou. Astfel, se iau de la buget 20,8 milioane de lei, rămânând cu 285,5 milioane de lei.
Noua rectificare prevede o redeucere a bugetului şi de la construcţii: 20,7 milioane de lei, astfel: pentru străpungerea bulevard Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu – minus 6,6 milioane de lei, de la 33,2 milioane de lei, pentru reabilitarea sistemului rutier şi liniei de tramvai bulevardul Liviu Rebreanu – minus 5 milioane de lei, pentru penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti, minus 5 milioane de lei, pentru reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai pe Şoseaua Pantelimon – minus 5 milioane de lei.
În cazul Administraţiei Străzilor, se reduce bugetul cu 37,1 milioane de lei (de la 194,8 milioane de lei), din care cheltuielile pentru studii de fezabilitate pentru diverse proiecte înseamnă 1,2 milioane de lei. Se reduce cu un milion de lei bugetul alocat pentru la semaforizare şi se iau bani şi de la maşini, echipamente şi mijloace de transport. În schimb, Primăra Capitalei va cumpăra un sistem mobil de topit zăpada în valoare de 157.000 de lei.
De asemenea, bugetul se reduce şi pentru biblioteci cu aproape 2,2 milioane de lei (de la 13 milioane de lei), pentru Centrul pentru Tineret al Capitalei cu două milioane de lei (de la 36,4 milioane de lei) şi pentru Administraţia Fondului Imobiliar cu aproape 4 milioane de lei (de la 25,3 milioane de lei).
În ceea ce priveşte teatrele, scade bugetul pentru consolidarea Teatrului Nottara cu 1,5 milioane de lei, pentru Teatrul Excelsior cu 1 milion de lei, pentru Teatrul Stela Popescu cu 3 milioane de lei, dar creşte cel pentru Teatrul Evreiesc cu 649.000 de lei, pentru Teatrul Ion Creangă, cu 1,8 milioane de lei şi pentru Opera Comică pentru Copii cu 1 milion de lei. Pentru Circul Globus, bugetul se reduce cu 1,25 milioane de lei.
În cazul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, bugetul este mărit cu 6,3 milioane de lei. Astfel, încă 1 milion de lei vor merge catre Patriarhia Română.
De asemenea, se mai alocă 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Ştefan cel Mare, până la suma de 500.000 de lei şi 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther şi Jean Calvin. 2,2 milioane de lei ar urma să fie alocaţi pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot. În plus, 3,5 milioane de lei vor merge către realizarea unei lucrări de artă cu Regina Maria a României, iar 300.000 de lei pentru statuia lui Caragiale.
Bugetul ARCUB se reduce cu 18,5 milioane de lei (de la 72,8 milioane de lei), în timp ce bugetul Casei de Arte Dinu Lipatti se majorează cu 1,8 milioane de lei.
Ultima rectificare bugetară a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în 28 septembrie, atunci fiind reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructură. În schimb, a fost suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici şi pentru Administraţiei Monumentelor.