Stema României ar putea conține și o coroană de oțel pe capul acvilei, Colanul Ordinului Carol I și deviza ”Nihil Sine Deo”, conform unui nou proiect legislativ inițiat de un grup de parlamentari, informează Agerpres.
Proiectul de modificare a legii 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului a fost iniţiat de 39 de deputaţi şi senatori ALDE, PSD, UNPR, PNL şi UDMR, printre care Călin Popescu-Tăriceanu, Mihai Fifor, Verestóy Attila, Mariana Câmpeanu şi Cristiana Anghel, şi se află în consultare publică la Senat.
Conform proiectului, „stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, indivizibil şi se compune din trei scuturi suprapuse: scutul mare, mediu şi mic”. „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă din aur cu capul încoronat cu Coroana de oţel a României şi întors spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, ascuţită la extremitatea inferioară, în gheara dreaptă o spadă, iar în gheara stângă un sceptru din aur în forma unui crin. Pe pieptul acvilei se găsesc cele două scuturi: scutul mediu şi scutul mic. Asupra scutului mare se află coroana de oţel a României. Scutul mare este susţinut de doi lei din aur, stând pe arabescuri din aur. La baza scutului mare atârnă Colanul Ordinului Carol I. Între arabescurile din aur atârnă o eşarfă albastră cu marginile aurii, purtând deviza „Nihil Sine Deo” înscrisă cu litere latine aurii. Scutul mediu este sfertuit cu insiţiune şi cuprinde stemele provinciilor istorice surori. Scutul mic este sfertuit, având primul şi al treilea cartier din argint (alb) şi al doilea şi al patrulea cartier negru”, menţionează proiectul.
Stema se va utiliza în două forme – stema mare şi stema mică, compusă din cele 3 scuturi cu coroana de oţel. Stema mare, în culori, va fi aşezată în sediile tuturor autorităţilor publice, instituţiilor de învăţământ, misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentanţelor comerciale ale României în străinatate, precum şi în saloanele navelor sub pavilion românesc. Stema mică, formată din cele 3 scuturi cu coroana de oţel, va fi reprodusă pe sigiliile autorităţilor publice, pe acte oficiale, pe imprimatele şi plăcile indicatoare ale edificiilor acestora, pe moneda naţională şi pe alte semne monetare emise de România, pe însemnele şi pe unele accesorii ale uniformelor militare, în condiţiile stabilite de Guvernul României, mai prevede proiectul.
În prezent, stema României are două scuturi, nu are în componenţă Colanul Ordinului Carol I şi nici deviza „Nihil Sine Deo”, iar acvila nu are capul încoronat cu Coroana de oţel a României, conform legii în vigoare.
Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive a proiectului, că actuala stemă naţională ignoră aspecte importante ale devenirii istorice a statului român. Aceştia au explicat necesitatea introducerii Coroanei de Oţel a României care este simbolul suveranităţii şi independenţei statului român, fiind făurită chiar din tunuri otomane cucerite în timpul Războiului de Independenţă şi nu reprezintă simbolul monarhiei. „Colanul Ordinului Carol I reprezintă cea mai înaltă distincţie de stat a României în perioada 1906 – 1947”, au mai arătat iniţiatorii, adăugând că deviza „Nihil Sine Deo” a reprezentat într-adevăr, la început, deviza Casei de Hohenzollern-Sigmaringen, dar în 1916 a devenit un simbol pur naţional, care reflectă de altfel caracterul religios al poporului român.
Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz.
Nu este prima dată când parlamentari propun modificarea stemei României, unul dintre proiecte fiind adoptat de Senat în februarie şi se află în prezent la Camera Deputaţilor.