Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, pentru România liberă, că miercuri, 3 februarie, va propune Guvernului abrogarea legii care le permite condamnaților să-și reducă pedepsele cu inchisoarea daca scriu cărți.
"În nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu mai există situaţia în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări ştiinţifice în închisoare. Este vorba şi de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare – n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel", a afirmat ea în interviul apărut luni în ediţia electronică a publicaţiei citate. "Aşadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului să elimine această prevedere", a spus Prună.
Este de aşteptat ca Guvernul să adopte propunerea, care va intra în vigoare a doua zi, adăugând că, ulterior, Parlamentul și CSM ar putea vota o nouă lege prin care numărul zilelor reduse din pedeapsă pentru scrierea de cărţi ştiinţifice să fie mai mic, iar verificările cu privire la conformitatea lucrărilor să fie mai stricte.
Corupţia rămâne o problemă importantă în România, a mai spus ministrul român. "Însă cred că România a parcurs un drum semnificativ în combaterea marii corupţii. Există numeroase persoane, politicieni notorii şi de la nivel înalt, condamnate pentru corupţie. Acest lucru nu se întâmpla în urmă cu zece ani, înainte de aderarea la UE", a subliniat Raluca Prună, fost expert al Comisiei Europene, citată de Wall-Street Journal. "Este un semn că suntem serioşi în privinţa luptei împotriva corupţiei", a adăugat ministrul.
"Felul în care societatea română a acţionat recent, ieşind în stradă şi strigând 'Corupţia ucide', arată că acest proces a fost asimilat", a afirmat de asemenea Raluca Prună, făcând referire la manifestaţiile din luna noiembrie 2015 survenite după tragedia din clubul bucureştean Colectiv şi care au determinat căderea guvernului condus de Victor Ponta.
Ea şi-a exprimat totodată speranţa că în curând nu va mai fi nevoie de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) prin care Comisia Europeană monitorizează progresele României în privinţa reformei justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
"Prioritatea mea nu este de a ridica sau de a nu ridica mecanismul, ci de a îndeplini obiectivele sale şi, apoi, de a putea spune că nu mai avem nevoie de el sau că avem nevoie de un scenariu de renunţare treptată la el în viitorul apropiat", a subliniat ministrul.
În contextul apropierii alegerilor generale din toamna acestui an, Raluca Prună şi-a exprimat încrederea că societatea va forţa o primenire a clasei politice.
"Societatea este acum suficient de matură. S-a schimbat. Nu mai poţi să vinzi publicului român ceea ce vindeai în urmă cu zece ani. Nu vor mai lua de bun niciun răspuns. Ei vor de la guvern şi de la parlament să facă ce se face în oricare alt stat membru", a mai spus ea.