Analiză Rl: Miniștrii tehnocrați au acordat un interviu pe zi. Se pregătesc pentru alegerile din toamnă?

de Petre Badica , 15 februarie 2016 - stire actualizata la ora 12:24, 15 februarie 2016

Membrii Guvernului apolitic condus de Dacian Cioloș au dat până acum aproape 70 de interviuri, deși de la ­învestitură au trecut doar 60 de zile lucrătoare. Faptul că unii dintre cei mai importanți membri ai Executivului au acordat, într-o perioadă atât de scurtă, un număr apreciabil de interviuri la radio, TV, presă și site-uri poate fi un semn că sunt interesați să își creeze o bună imagine care să le permită să facă facă pasul spre mediul politic într-un an electoral decisiv pentru România.

Guvernul condus de Dacian Cioloș a fost validat pe 17 noiembrie, în urmă cu mai puțin de trei luni. Mandatul de premier al lui Dacian Cioloș a fost asumat ca unul pe termen limitat, iar în acest context partidele s-au abținut de la dispute și l-au validat cu o majoritate largă în Parlament. Un alt argument al consensului a fost acela că membrii Cabinetului sunt tehnocrați, apolitici și vor guverna până la alegerile parlamentare din toamnă, atunci când o nouă majoritate politică va genera un nou guvern.

Mulți dintre miniștrii Cabinetului Cioloș nu sunt indiferenți la propria lor imagine. Unii au fost dispuși să se lepede de haina discretă a tehnocratului, a profesionistului, prezentând publicului larg și latura lor personală, deo­potrivă cu proiecte pe termen lung. Într-o analiză a „României libere“, cei 23 de membri ai Executivului au acordat nu mai puțin de 68 de interviuri numai în mass-media autohtonă. De la învestirea Gvernului, care a avut loc pe 17 noiembrie, până, vineri, 12 februarie, sunt 88 de zile, din care numai 61 lucrătoare. Raportat la cele 68 de interviuri acordate în total de miniștri, am ajunge la concluzia că în fiecare zi de la învestitură membrii Cabinetului Cioloș au oferit presei cel puțin un interviu. O medie destul de ridicată dat fiind faptul că un interviu amplu, acordat de un ministru, face agenda zilei, captând atenția unui public larg. Sigur că e nevoie ca proiectele, strategiile guvernamentale să fie explicate publicului. Dar ne întrebăm: a fost activitatea Guvernului Cioloș atât de prolifică încât să fie nevoie ca în fiecare zi (în medie, desigur) să avem un interviu cu un membru al Executivului? Sau unele dintre aceste intervenții pot fi incluse și în categoria campaniilor de imagine? Nu este de neconceput ca unii dintre miniștrii tehnocrați să fie implicați în alegerile ­parlamentare din toamna anului 2016, fie candidând, fie pentru a-și conserva portofoliul.

Dezvoltarea, agricultura, ­cultura și transporturile – cele mai vizibile

O dezvoltare a analizei „România liberă“ ne va oferi mai multe răspunsuri. Membrii Guvernului s-au adresat televiziunilor de știri Digi TV, Realitatea sau B1 TV, dar căutat a fost și canalul public de televiziune. De asemenea, miniștrii au răspuns întrebărilor pe calea undelor la Radio România Actualități, Europa FM sau RFI. Au trecut și prin redacțiile celor mai importante cotidiene naționale: România liberă, Adevărul, Evenimentul zilei. Membrii Executivului nu au ocolit nici portalurile de știri (psnews sau dcnews), dar și unele canale de nișă precum ziarul Fabrica de carne, Ziarul Făclia, Observator Cultural sau Agrointel. Vicepremierul Vasile Dâncu a acordat un interviu cu accente personale și savuros pentru populara revistă Formula As.

Trebuie remarcat faptul că au existat și miniștri foarte discreți, care au acordat cel mult un interviu presei. Este vorba de: Victor Vlad Georgescu, ministrul Energiei; ­Costin Borc, ministrul Economiei; Claudia Ana Costea, ministrul Muncii (toți cu un singur interviu acordat), dar și Petre Tobă ministrul Afacerilor Interne; Cristina Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; Marius Raul Bostan, ministrul Comunicațiilor; ­Elisabeta Lipă, ministrul ­Sportului; Ciprian Bucur, ministrul pentru Relația cu Parlamentul; Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei premierului (fără apariții importante în media).

Premierul a acordat patru interviuri în România. Au existat miniștri care au acordat un număr mai mare de interviuri: vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Vasile Dâncu, ministrul Educației, Adrian Curaj, și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu – 7 interviuri; ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, fiecare cu șase interviuri. Cinci interviuri a acordat presei din România ministrul Justiției, Raluca Prună. Patru interviuri: ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș; ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, și ministrul pentru Diaspora, Dan Stoenescu. Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, și Ministrul Dialogului, Violeta Alexandru, au dat trei interviuri, iar ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a stat de vorbă cu presa de două ori. 

Premierul vrea să vorbească despre politică la sfârșitul lui 2016

Având aceste cifre în față putem citi într-o nouă cheie declarația premierului Cioloș făcută la un post de radio: „Aşa cum stau lucrurile acum, nu cred că intrarea într-un partid mă ajută pe mine să fac mai bine lucrurile. De ce să vorbesc de ce s-ar întâmpla la sfârşitul lui 2016? Discutăm atunci. Pe mine în general nu mă atrage activitatea politică de dragul de a face politică”. Premierul a acordat patru interviuri în media autohtonă  (și alte câteva în presa occidentală), dar a făcut și câteva exerciții de imagine: vizita la Spitalul Militar din Bruxelles unde se aflau internați câțiva răniți din Colectiv, apoi vizita la o grădiniță. În acest context, declarația de mai sus poate fi citită drept o portiță lăsată deschisă spre intrarea în politică.

Vasile Dâncu, despre ardeleni și tradiția imperială

Prezent în media a fost și Vasile Dâncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Este unul dintre miniștrii care a făcut o vreme politică fiind ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase. Despre el s-a vorbit ca  despre un apropiat și un sfătuitor al liderilor PSD. Dâncu spunea la 5 decembrie: „m-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare și am observat că acum avem foarte grave probleme de transparență. Sunt lucruri care sunt legate de faptul că majoritatea instituțiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârșitul anului, site-urile nu mai prezintă informațiile obligatorii”.

În acest exercițiu al transparenței am putea încadra cele șapte interviuri acordate de ministru. Interesant este că Vasile Dâncu a acordat popularei reviste Formula As un interviu la fel de popular și surprinzător, vorbind despre pericolele care pândesc civilizația rurală, despre faptul că a renunțat la toate proiectele pentru a se pune în slujba acestui guvern, evidențiind că există un mic avantaj din faptul că Transilvania și ardelenii au învățat din tradiția administrației imperiale austriece și făcând referiri la tatăl său.

Cultura, la vedere

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a acordat șapte interviuri, cele mai multe întrebări fiindu-i adresate pe tema plagiatelor deconspirate în cazul unor oameni politici precum Victor Ponta sau Gabriel Oprea. A răspuns solicitărilor agenției de presă Agerpres, dar și portalurilor HotNews, România Curată sau Revistei 22. Unele interviuri s-au axat doar pe chestiunea retragerii titlului de doctor în cazul demnitarilor care au plagiat. Deocamdată, niciun demnitar, indiferent că vorbim de premierul Ponta sau fostul ministru Gabriel Oprea, nu și-a pierdut titlul de doctor. De asemenea, Adrian Curaj este pus în dificultate de suspiciunile de plagiat care planează asupra unui coleg de-al său de guvernare: Petre Tobă. Ministrul Curaj a vorbit și despre proiecte cu impact semnificativ, precum învățământul obligatoriu de nouă clase. Nu trebuie uitat că Adrian Curaj a fost, anterior preluării funcției de ministru, director al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și ­Inovării (UEFISCDI), unde s-ar putea întoarce cu o bună imagine dobândită în timpul guvernării.

Și colegul său ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a ­oferit numeroase interviuri - șapte -, printre ele, pentru portalul republica.ro sau pentru revista Observatorul Cultural. A fost unul dintre cei mai deschiși interlocutori, ­povestind modul în care a acceptat portofoliul de ministru, faptul că nu poate modifica lefurile modeste ale subordonaților săi și a promis că monumentele din București nu vor mai deveni ținta rechinilor imobiliari.

Miniștrii răspund la SMS-uri

Dan Costescu, ministrul Trans­porturilor, a acordat un număr important de interviuri: șase. În domeniul său ­s-au petrecut o serie de evenimente importante: demiterea șefului Companiei Naționale de Autostrăzi, anularea unor licitații pentru studii de fezabilitate, ruperea ­contractului cu Impregilo ­pentru autostrada care s-a prăbușit. El a povestit, însă, și modul în care a primit invitația de a fi numit ministru: „Am primit un SMS care avea cam următorul conţinut: «Bună ziua. Sunt Dacian Cioloş. Aş vrea să ­vorbesc două minute, dacă aveţi timp»”. Nu trebuie uitat că Dan Costescu a deținut o funcție importantă în cadrul CFR, unde s-ar putea întoarce dacă ar performa sau ar avea o imagine ­bună la finalul mandatului. Ultimul dintre miniștrii foarte prezenți, cu șase interviuri, este deținătorul portofoliului Agriculturii, Achim Irimescu. El a vorbit și în media cu acoperire națională dar și pentru portalurile agrointel.ro sau lumeasatului.ro, având, probabil, cea mai echilibrată acoperire mediatică. De asemenea, a dat un interviu pentru revista “Fabrica de carne”, prilej pentru a declara: “Producătorii din România trebuie protejați în fața importurilor”.

Concluzia este că, în multe cazuri de miniștri, avem un Guvern extrem de deschis cu media. Dacă această atitudine se cheamă transparență instituțională sau are și conotații personale, vom vedea lunile viitoare.  

Amintire

Ponta a guvernat la televizor

Uneori, în goana după imagine, lucrurile degenerează. Așa s-a întâmplat cu Guvernul Ponta. În perioada de dinaintea  referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu din 2012, membrii Executivului Ponta au stat mai mult la televizor decât au guvernat. O analiză a RL a monitorizat trei posturi de ştiri, Antena 3, Realitatea TV şi B1 TV, în perioada dintre referendum şi ziua verdictului de invalidare a acestuia. E vorba de un interval efectiv de trei săptămâni şi o zi, dar în termeni de zile lucrătoare vorbim doar de 15. În acest interval, miniștrii Guvernului Ponta au participat la 32 de emisiuni, adică o medie de două pe zi.

Exigență

Codul ministerial pentru interviuri în Marea Britanie

Un interviu cu un ministru al Guvernului României se obține după trimiterea unei scrisori oficiale la Departamentul de Comunicare în care poți preciza, în câteva cuvinte, care sunt subiectele de interes. În Marea Britanie lucrurile sunt un pic mai riguroase existând un Cod ministerial valabil pentru interviurile tuturor membrilor Cabinetului. Astfel, toate aparițiile în presă ale miniștrilor, în print sau la TV, trebuie să aibă și acceptul Departamentului pentru relația cu mass-media a Executivului. Miniștrii trebuie să se asigure că declarațiile lor sunt în acord cu intențiile întregului Guvern și trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate atunci când se referă la chestiuni care implică un alt minister. În cazul în care un membru al Executivului este chemat pentru un interviu pe probleme care ating și un alt minister, atunci trebuie să se consulte, din timp, cu titularul respectivului minister.

Comentarii

 • BIBICU

  16 februarie 2016 9:14

  ACTUALA CLASA POLITICA SE AUTOEXCLUDE DIN VIATA PUBLICA. SOCIETATEA CIVILA NU TREBUIE SA MAI ACCEAPTE PENTRU CANDIDATI MAI MULT DE DOUA MANDATE PENTRU ACEEASI FUNCTIE PUBLICA SI DACA ACESTIA NU AU O MINIMA PREGATIRE DE SPECIALITATE IN DOMENIUL PENTRU CARE VREA SA CANDIDEZE.CLASA POLITICA SE INSEALA DACA CREDE CA SOCIETATEA CIVILA A LUAT TEAPA CU ALEGEREA CANDIDATILOR DIN DOUA TURURI. CONSECINTELE TRADARII SE VOR VEDEA PANA IN ALEGERIILE LOCALE CE URMEAZA ANUL ACESTA PENTRU CA RABDAREA PUBLICA IN 26 DE ANI S-A EPUIZAT.

  raspunde comentariului
 • Stoian Gheorghe

  15 februarie 2016 16:57

  "Activitatea" dlui Curaj a fost cea mai ceva 1="ancheta" de la colegiul de informatica acum tace malc ! si 2=doctoratele deocamdata "ramane cum am stabilit" ! Al doilea ministru "performant", Dna Pruna "romanele" stiintifice" din puscarii.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 februarie 2016 15:36

  Nu-i baiu ca au dat MULTE interviuri, acestui MINERI de SOI, baiu-i ca SPUN DOAR GUGUMANI cand vorbesc, de pilda SALAIU DOI LEI pe zii, NOI MUNCIM, NU GABDIM, doamna de la Justitie, ce mai, a fost O MINERIADA in toata regula in nov 2o15

  raspunde comentariului
 • ilidia

  15 februarie 2016 12:56

  D-l "ziarist" sta cam prost cu aritmetica. Mai mult de 20 de ministri au dat 70 de interviuri in 60 de zile. Vi se par multe? Impartiti 70 cu 2, rezulta 35 de interviuri pe luna pentru toti ministrii la un loc. Impartiti acum 35 cu 20 si veti afla ca fiecare ministru a dat cca 1,7 interviuri pe luna, adica un interviu cam la 17-18 zile. Vi se mai pare mult?

  raspunde comentariului
 • de.lucru.pe.internet

  15 februarie 2016 11:16

  Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!Cautam colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email de.lucru.pe.internetarond completati voigmail.com

  raspunde comentariului
 • de.lucru.pe.internet

  15 februarie 2016 11:14

  Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!Cautam colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emailde.lucru.pe.internetgmail.com

  raspunde comentariului
 •  de.lucru.pe.internet

  15 februarie 2016 11:12

  Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!Cautam colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de emailde.lucru.pe.internetgmail.com

  raspunde comentariului
 • Mircea

  15 februarie 2016 10:57

  Nu vad ce este rau in faptul ca vin la televizor sa explice masurile pe care le iau. Altfel, asa-zisii oameni politici, carora, temporar, le-a luat painea, ar intoxica lumea cu interpretari mai mult sau mai putin coerenteEste o dovada de transparenta

  raspunde comentariului
 • LILIANA

  15 februarie 2016 10:30
 • IDEOLOGUL

  15 februarie 2016 10:29
 • calimero

  15 februarie 2016 9:53

  E bine ca dau interviuri, trebuie s-o faca, nu este intamplator. O fac ca sa sa-si apere guvernul si politicile. E singura lor aparare, una derizorie dar alta n-au. Toate partidele trag in ei nesimtite si fara onoare ca sunt toate intr-o opozitie de sanatate. Partidele la romani n-au avut niciodata obiective elevate, deasupra conditiei. Ele au vrut puterea chiar daca au demonstrat totdeauna ca-si bat joc de oportunitattile si resursele pe care le au cand ajung la putere, daca nu s-au dovedit de-a dreptul inepte. Opozitie e usor sa faci, chiar furibunda si necinstita, ca PSD. E singurul lucru pe care-l reusesc. Ca-n fabula cu racul, broasca si stiuca. Singura aparare si mod de a dezamorsa neincetata propaganda mincinoasa a partidelor contra guvernului actual si atacul "hibrid" prin sindicate este sa se explice public continuu, sa comunice. Sa vorbeasca in timp ce fac. Si bine fac. PSD sunt o adunatura sinistra, un grup infractional. Iarasi au scos o lege ca sa fraudeze alegerile ca ei nu pot sa castige cinstit in Romania, legea defaimarii, care-i apara doar pe ei si-i ataca doar pe cei de dreapta. Legea defaimarii. Am citit legea. E cunoscutul "stil" electoral al lui Dragnea. Ieri ne-a umplut de minciuni la B1tv, la limita vomei. O lege voit neclara, imprecisa, vaga, numai buna de interpretat cum vor comunistii. O lege de cenzura cu pumnul. Un instrument de politie politica ridicat la rang de lege. Infractorii fac legea in Romania in spatiul public. Ca in tarile fara lege, fara stat, in Vestul Salbatic. CNCD e alcatuit politic si face politica. Sau greseli. Cine mama lor le da lor dreptul comunistilor sa judece si sa dea amenzi de zeci, sute de mii de lei, discretionar, pe criterii politice? Ce competenta, ce recomandari, ce studii au ei de judecata? Ce studii de filozofie, de logica au ei? Ca sa poata judeca? Am vazut ce au dat pana acum, niste erori judiciare si ineptii culturale. Dupa CODUL DE PROCEDURA CORECTA SI ETICA SOCIALISTA. Nu esti in tramvai angajat la RATB sa "judeci", sa "deliberezi", sa decizi daca un calator are sau nu bilet, lucru la mintea cocosului chiar si a CNCD-istului sau a CNA-istului, ci trebuie sa judeci ceva obiectiv, niste valori, niste culturi in fond, sa ai maturitate si experienta, o intelepciune. Ei arunca ca comunisti ce sunt, ca toate culturile ar fi de respectat, toate orientarile "sexuale", dar ca unele sunt mai egale decat altele. Dar in public? Dar chiar "oricare". Nu. Justitia nu e comunista. Nu o face partidul lui Dragnea. Dar probabil asa e mai bine. Pana la urma, mamaliga inchisa in oala de presiune, cu gura astupata, va exploda in sfarsit si-i va arde definitiv. Si pedofilii au demnitate, nu-i asa, si Ramaru, cu orientarea lui sexuala. Sunt pedofilia si sadomasochismul onorabile? Sunt recomandabile in spatiul public? Homosexualitatea e pe picior de egalitate cu heterosexualitatea? Adica nu mai exista bine si rau, normal si aberant, sanatos si bolnav? S-a chinuit civilizatia asta degeaba mii de ani? A venit PSD-ul si rade tot cu mintile sclipitoare ale lui Dragnea, Iordache, Anghel, Tariceanu? Dupa ale lui Stalin, Ceausescu si Iliescu? A ajuns nebunia la rang de lege in Romania. Ca sa mai castige un rand de alegeri PSD-ul. Iar termenul e de 3 ani de la presupusa insulta. Asta stiti de ce e? Ca sa nu se actioneze in judecata in campania electorala, cand darea in judecata si punerea pe butuci financiara a conrtracandidatului sau a opozitiei ar duce la pierderea alegerilor de catre procesoman. Ci sa-l dea in judecata dupa ce a castigat alegerile, cand ajunge la putere si le poate comanda politic alora de la CNCD pe cine sa execute, ca razbunare si fara riscul de a rata alegerile in toata tara din cauza comportamentului totalitar in campanie. In campanie candidata PSD va fi toata lapte si miere o victima a lui Basescu, o dizidenta fragila, isi va da arama pe fata dupa alegeri, ca Oprescu, candidatul PSD la Primarie si Presedintie. Asta e atuul vostru, CNCD e politie politica precum CNA, ANAF, DIPI, Avocatul Poporului. Abia se aduna odata la cativa ani romanii in strada si astia sterg cu cotul intr-o secunda ani intregi din avansul democratic al tarii. Aia care lucreaza pleca din tara iar PSD le taie dreptul de vot si-i preseaza cu impozitele sa scape de cetatenia romana. Asta e PSD, gadele natiunii romane. CCR, asa cum e, ar trebui sa spulbere toate aceste institutii si legile lor fondatoare strambe si bolnave. Nu mai exista lege si justitie in tara asta, nu mai exista speranta. Ne-a inchis gura ca se ce? Vreti la noi sa crape violenta in Europa? Tine CNCD-ul cu umarul lui rahitic si stramb diluviul de violenta si anarhie ce-i da cep Dragnea peste Romania? Puteau sa faca o lege buna pentru tara, sa ajute in vremurile astea. Sunt iresponsabili. Tot la ciolan sunt cu mintea. Europa arde si baba se piaptana. In loc de voturi o sa ajunga sa primeasca vetouri.

  raspunde comentariului
 • militaru gheorghe

  15 februarie 2016 6:39

  Cum poti sa faci bani! Sursa banilor e chiar langa tine un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de emailautotestsibiuyahoo.com.

  raspunde comentariului
 • coco

  15 februarie 2016 1:16

  Daca treburile merg bine si dupa cit se vede oamenii astia chiar stiu ce fac, de ce nu! Sincer nu imi este dor de politruci

  raspunde comentariului
 • Istoria se repeta

  14 februarie 2016 23:36

  Constat cu tristetea domnului Dragnea ca interesul pentru imaginea Romaniei lipseste cu desavarsire in aceasta tara.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design