8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportAugustin Lazăr şi ministrul Tudorel Toader se vor întâlni cu membrii Comisiei...

Augustin Lazăr şi ministrul Tudorel Toader se vor întâlni cu membrii Comisiei parlamentare de anchetă a prezidenţialelor din 2009

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, se vor întâlni, în perioada următoare, cu parlamentarii din Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, se precizează într-un comunicat remis de Ministerul Public.

Această precizare a fost făcută, după ce, în cursul după-amiezii de luni,  Augustin Lazăr a susținut că nu a fost informat cu privire la nicio ntâlnire pe care ar fi urmat să o aibă, la sediul Ministerului Justiției, cu membrii Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009.

"Domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției și domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit ca, în perioada următoare, să aibă loc o întâlnire cu parlamentarii din Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidențial.

Întâlnirea, la care vor fi invitați și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va avea loc la sediul Ministerului Justiției sau al CSM la o dată ce va fi stabilită de comun acord", se arată în precizarea făcută de Ministerul Public, pe pagina oficială de Facebook.



Membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 au anunţat, luni, că vor avea, săptămâna aceasta, o întâlnire cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general al României, pe tema dosarului clasat privind turul de scrutin din 2009, discuţiile fiind programate la iniţiativa lui Augustin Lazăr.

Inițial, procurorul general a declarat că nu avea cunoștință despre această întâlnire. „Referitor la afirmaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmează să aibă o întâlnire cu Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din decembrie 2009, Biroul de informare şi relaţii publice este împuternicit să facă următoarele precizări: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoştinţă despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiţiei şi cu atât mai puţin despre obiectul acesteia”, conform unui anunţ publicat pe pagina de socializare a Ministerului Public.

În cadrul mesajului postat pe Facebook se menţionează că procurorul general „îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuţiile specifice funcţiei şi dispoziţiilor legale în vigoare”.

Comisia parlamentară care anchetează alegerile din 2009 a decis, luni, ca preşedintele României să fie informat privind o posibilă obstrucţionare a activităţii comisiei, ca urmare a refuzului lui George Maior de a răspunde unor întrebări adresate de for.

"Am votat să facem o informare către preşedintele României cu privire la faptul că răspunsurile domnului Maior nu au fost satisfăcătorare", a declarat Oana Florea, presedintele Comisiei parlamentare.

Comisia parlamentară a stabilit transmiterea unei adrese şi către Serviciul Român de Informaţii, instituţie condusă la acel moment de George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, în care se va solicita o poziţie oficială a serviciului de informaţii referitoare la posibila prezenţă a doi angajaţi ai instituţiei în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.

În iunie, George Maior a mers la Parlament, pentru a fi audiat, în calitate de fost director al SRI, de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. La acel moment, George Maior s-a prevalat de faptul că a participat la întâlnirea din noaptea alegerilor, ţinută la Oprea, în calitate de personă privată, susţinea Mihai Fifor, fost preşedinte al Comisiei.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată la solicitarea PSD şi ALDE pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă