Ministerul Muncii susține că România este exemplu de bună practică în UE în domeniul integrării tinerilor pe piaţa muncii

de Diana Biţă , 14 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 20:52, 14 septembrie 2014
Ministerul Muncii susține că România este exemplu de bună practică în UE în domeniul integrării tinerilor pe piaţa muncii

După ce președintele Traian Băsescu a delcarat, sâmbătă, la Școala de vară a PMP, că Guvernul nu a cheltuit ”niciun leu” din cele peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, Ministerul Muncii a transmis că, de fapt, România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul UE în privinţa măsurilor guvernamentale de sprijin la integrarea acestora pe piaţa muncii, informează Mediafax.

"Pe subiectul măsurilor de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piața muncii luate de către Guvernul României, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice subliniază că România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat remis, duminică seară, de Ministerul Muncii, care precizează că, la 31 iulie, numărul tinerilor ocupați datorită măsurilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) se ridică la 44.090.

În acelaşi context, Ministerul Muncii enumeră "principalele efecte ale măsurilor implementate": subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi un loc de muncă tinerilor absolvenţi (2.777 de tineri angajați); consiliere şi orientare profesională (80.610 de tineri consiliați); formare profesională (5.587 tineri cuprinși în cursuri de FPC); acordarea primelor de instalare pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (134 de beneficiari); subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi stagii de ucenicie tinerilor (46 de contracte de ucenicie încheiate); acordarea primelor de mobilitate pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (49 de beneficiari); acompaniament personalizat pentru tinerii cu risc de marginalizare socială, inclusiv prin subvenţionarea angajatorilor care încadrează persoane din această categorie (221 de beneficiari).

În ceea ce privește Schemele pilot "Garanția pentru Tineri", instituţia precizează că rezultatele au fost următoarele: 27 de centre de garanții înființate (22 in regiunea Sud și 5 în regiunea Nord) şi 2.580 de tineri identificați și înregistrați (880 în Sud și 1700 în Nord), cărora le-au fost furnizate pachete personalizate de măsuri active.

La rândul său, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a răspuns afirmațiilor președintelui Traian Băsescu, precizând că schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la 1 ianuarie 2014.

"Schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt finanțate momentan din bugetul asigurărilor sociale și din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România", a arătat MFE, într-un comunicat remis tot duminică.

Președintele Traian Băsescu a afirmat, la Mamaia, la Școala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit ”niciun leu”.

El le-a explicat celor prezenți că subiectul ”locuri de muncă pentru tineret” a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare țară. Astfel, în programul ”Locuri de muncă pentru tineret” România are alocați 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiți în perioada 2014-2015.

”Dacă acești bani nu se cheltuie, se realocă altor țări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinați creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis”, a pus președintele.

Șeful statului a menționat că banii sunt destinați regiunilor Centru, Sud-Muntenia și Sud-Est, unde șomajul în rândul tinerilor depășește 25%.

”Dacă aș fi în locul vostru, aș face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziție multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, acești bani se realocă altor țări”, a spus Băsescu.

El le-a mai transmis tinerilor că la nivelul Uniunii Europene în proiectul ”Garanții pentru tineri” sunt create trei surse de finanțare, respectiv programul ”Locuri de muncă pentru tineret”, cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European și Banca Europeană de Investiții, unde finanțarea este 
rambursabilă în 20 de ani, dar nu de către tineri, ci de către stat.

”Asta este ce au putut face alții pentru noi și niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizată pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri pentru simplul motiv că acest Guvern nu știe să utilizez decât banii de la buget pe care îi utilizează discreționar. Preponderent merg către pomeni electorale care, spun ei, că aduc voturi, dar nu aduc și locuri de muncă. Asta arată disprețul și mentalitatea deformată a politicienilor care astăzi iau decizii”, a spus Băsescu.

El a susținut că programul ”Garanții pentru tineri” este recomandat să aibă ca sursă de finanțare și contribuția națională, iar Guvernul poate să aloce bani pentru a crea locuri de muncă.

”Din acest punct de vedere cred că iarăși avem deficiențe de înțelegere a priorităților. Nimeni nu spune că nu avem probleme sociale, dar problematica socială se rezolvă chipurile către cei care sigur merg la vot și fără niciun fel de prioritate către tinerii care presupune Guvernul PSD că nu prea merg la vot sau nu votează cu ei”, a spus Băsescu.

Comentarii

 • Recuperamdatorii FNI

  15 septembrie 2014 16:27

  Firma noastră recuperează banii de la FNI,fara cheltuieli pentru DVS.Tel 0722728192,telfax 0230257760. www.recuperamdatorii.ro

  raspunde comentariului
 • mirica a gheorghe

  15 septembrie 2014 14:12

  nu va luati dupa acesti politicieni mint nu numai ca ingheata apele dar miroase tare .

  raspunde comentariului
 • exemplu RO

  15 septembrie 2014 10:35

  avem piata dar n-avem productie.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  15 septembrie 2014 10:06

  FA DAR VOI TREBUI SAMINTITI CONTINU. CE ***** VA MAI CREDE??FURATI SI MINTITI. SOMAAJUL CRESTE-BANI LA BUGET NUMAI SUNT CA II FURATI VOI.JIVINE NEERNICE OARE CAT VA MAI SUPORTA PULIMEA ASTA TAMPITA

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  15 septembrie 2014 9:25

  impresia mea e,ca se ascunde somajul real,prin angajarea multora in pozitii nerentabile,neproductive,lipside de perspectiva si apar cheltuieli inutile.Rezulta pierderi.Economia reala,productia de valori materiale sunt in suferinta....dr.samarescu

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design