3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSportMinisterul Justiţiei din România: Colegii din Serbia nu ne-au informat cu privire...

Ministerul Justiţiei din România: Colegii din Serbia nu ne-au informat cu privire la stadiul extrădării fostului deputat Sebastian Ghiţă

Ministerul Justiției din România nu a fost informat de Justiția sârbă cu privire la stadiul procedurilor de extrădare realizate în cazul mogulului IT Sebastian Ghiță, potrivit Mediafax.

"Soluţionarea cererii de extrădare privindu-l pe numitul Ghiţă Sebastian este supusă exclusiv legislaţiei naţionale a Republicii Serbia, prin aceasta înţelegând inclusiv procedura, durata de soluţionare a cauzei şi termenele", precizează Ministerul Justiţiei (MJ), în răspunsul solicitat.

Conform sursei citate, autorităţile din România nu au fost informate cu privire la stadiul procedurilor de extrădare.

"Instrumentul internaţional aplicabil (Convenţia Europeană de Extrădare, Paris, 13 decembrie 1957) nu prevede un termen pentru derularea procedurii de extrădare, timpul de soluţionare a cererii rămânând la latitudinea statului solicitat, potrivit legislaţiei sale", au conchis reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă sunt în vigoare două mandate de arestare preventivă. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă este judecat, în total, în patru dosare.

În primul dintre ele, fostul deputat este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Procurorii susţin că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru ca acesta din urmă să finanţeze o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă, pentru a disimula provenienţa casei cei doi semnând un contract fictiv.

Cel de-al doilea dosar aflat pe masa judecătorilor este cunoscut sub numele de "Ponta-Blair". Potrivit DNA, Ghiţă i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012, iar banii ar fi fost folosiţi pentru organizarea unei vizite în România a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Al treilea dosar penal al lui Ghiţă vizează activitatea infracţională în care ar fi fost implicat şi cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu. Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma, Mircea Cosma şi Iulian Herţanu sunt acuzaţi de DNA de deturnare de fonduri europene în cadrul lucrărilor de extindere a canalizării din oraşul prahovean Comarnic.

O altă cauză penală aflată pe rolul instanţelor de judecată este cea în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pe 28 iunie pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis. De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose — fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru — fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas — ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă — fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie, după ce fugise din România. Potrivit unor surse apropiate anchetei, reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

Sebastian Ghiţă a fost arestat, dar autorităţile din Serbia au decis, ulterior, să îl palseze în arest la domiciliu, după ce fostul parlamentar a plătit o cauţiuni de 200.000 de euro.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

Cele mai citite

Un trio rar de fosile de dinozauri, vândut la licitație pentru suma impresionantă de 15,7 milioane de dolari

Un trio rar de fosile de dinozauri a fost vândut la licitație pentru suma impresionantă de 12,4 milioane de lire sterline (15,7 milioane de...

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...

Motivul pentru care s-a stins din viață Nicu Sârghea

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, a murit joi, 12 decembrie 2024, la doar 48 de ani. Motivul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă