11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMinisterul Finanţelor Publice a lansat, în dezbatere, proiectul de lege pentru Fondul...

Ministerul Finanţelor Publice a lansat, în dezbatere, proiectul de lege pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Ministerul Finanţelor Publice a lansat, miercuri, spre dezbatere, proiectul de lege pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), în portofoliul căruia sunt propuse 27 de companii, printre care Nuclearelectrica, OMV Petrom, Oil Terminal şi Telekom Romania Communication, potrivit Mediafax.

„Obiectivul principala fost construirea lui (n.r. a FSDI) astfel încât să fim siguri că va fi tratat ca o instituţie financiară publică în afara bugetului de stat, de aceea am avut reprezentanţi şi de la Institutul Naţional de Statictică în cadrul grupului de lucru interministerial. Când se naşte instituţia, ea va fi clasată în sau în afara bugetului de stat.

În acest scop noi am trimis deja către INS proiectul de lege, care va fi trimis Eurostatului. Aceasta va fi clasificarea la înfiinţare. După aceea, pe parcursul existenţei, el trebuie păstrat în afara bugetului, astfel încât el poate fi clasat sau reclasat”, au precizat reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Dacă Eurostat reclasifică fondul, în cazul unei datorii, aceasta intră în contul datoriei guvernamentale. „În momentul în care îl reclasfică, toată activitatea lui anuală, prin profit sau pierdere, intră pe deficit, şi toată datoria lui intră pe datorie guvernamentală. Doar din punct de vedere statistic se reclasifică, altfel funcţionează în continuare ca o societate pe acţiuni”, au menţionat reprezentanţii citaţi.

În prezent, disponibilităţi din privatizare care se află în trezorerie sunt următoarele: 2,2 miliarde de euro, aproximativ 300 de milioane de dolari şi 1,7 miliarde de lei, au declarat reprezentanţii MFP.

În ceea ce priveşte valoare portofoliului, după ce va apărea legea, în 60 de zile va fi o hotărâre de guvern care va prezenta cifra capitalului social, pentru că se va face o evaluare a acţiunilor din portofoliu. Valoarea contabilă a deţinerilor statului în 2015 este de aproximativ 45 de miliarde de lei, au declarat reprezentanţii din finanţe.

Din portofoliul FSDI sunt propuse să facă parte 27 de companii: Engie România, unde statul român deţine o participaţie de aproape 34%, Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Electrica (48,7%), Delgaz Grid (13,5%), E.On Energie România (31,8%), Biofarm (1,1%), Chimcomplex (12,8%), OMV Petrom (20,6%), Telekom România Communication (45,9%), Antibiotice (53%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune(100%), Compania Naţională Loteria Română (100%), Societatea Naţională a Sării (51%), IAR (72%), Oil Terminal (59,6%), Cupru Min (100%), Compania Naţională Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz (70%), Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica (80%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Societatea Naţională Nuclearelectrica (82,4%), Compania Naţională Imprimeria Naţională (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,7%).

Selecţia pachetelor de acţiuni deţinute de stat la societăţile rentabile s-a realizat pe baza următoarelor criterii: economice (cifra de afaceri, profitabilitatea, capitaluri proprii), tranzacţionarea acţiunilor în condiţii de piaţă, importanţa strategică a companiei, şi ca urmare necesitatea menţinerii unui pachet de acţiuni de control, cadrul de reglementare şi supraveghere specific funcţionării unora dintre acestea si evitarea conflictelor de interese, cum ar instituţiile de credit cu capital majoritar de stat, criterii de clasificare a acestora în sectorul administraţiei publice, conform metodologiei UE (ESA 2010) şi criterii de concurenţă şi de concentrare economică.

Finanţarea FSDI se va face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile la care deţine acţiuni din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) are scopul de a dezvolta şi finanţa din fonduri proprii şi din fonduri atrase proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă