Guvernul României a adoptat, în şedinţa de miercuri, o serie de amendamente privind achiziţionarea operei "Cuminţenia Pământului", printre care se află şi cele privitoare la procedura de restituire a donaţiilor şi constituirea Fondului Brâncuşi pentru achiziţia de opere de arăt contemporană, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii, remis redacţiei România Liberă.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat și se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen.
Camera Deputaţilor a fost sesizată cu privire la solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari dar și amendamentul din comisia de cultură, în sensul achiziționării operei.
Campania de subscripţie publică a mobilizat peste 100.000 de donatori şi a strâns fonduri în valoare de un milion de euro din donaţii, sumă insuficientă pentru acoperirea diferenţei de preţ până la şase milioane de euro. Ministerul Culturii a discutat cu proprietarul operei în vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpărării lucrării lui Brâncuşi. Acordul proprietarilor stabilește un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20.12.2016.
Amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de Guvern și trimise către Parlament vizează, în principal, următoarele:
– Reglementarea opțiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței de urgență, precum și a situației în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate.
– Constituirea Fondului Brâncuși, care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil;
– Stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brâncuși, a destinației acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN;
– Stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama AFCN și în scopul colectării de sume pentru Fondul Brâncuși, mai precizează sursa citată.