Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a promis că va face multe lucruri ca edil, în cei 14 ani de când conduce destinele oraşului. O parte dintre promisiuni, mai ales cele cu caracter social (de care beneficiază electoratul său stabil) au fost duse la îndeplinire. Altele, de care ar fi beneficiat toți constănțenii, regiunea litoralului, ca şi turiștii, fie bat pasul pe loc, fie au fost șterse de pe agenda sa.
Cea mai emblematică ratare a ultimilor ani o reprezintă Cazinoul din Constanța, rămas la stadiul unei ruine demne de milă. Dar eşecul care îi afectează cel mai mult pe constănțeni este faptul că Radu Mazăre nu s-a ținut de cuvânt și nu a construit un CET nou, care să reducă prețul gigacaloriei. Înainte de alegerile locale din 2012, baronul PSD declara răspicat: „Sunt în discuţie de un an de zile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Vreau să fac un CET nou bazat pe cogenerare în aşa fel încât preţul gigacaloriei să fie mai ieftin şi apoi scade proporţional pentru toată lumea“. Pentru constănțeni, care plăteau (și plătesc și acum) una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România, vestea a picat ca o mană cerească. După scrutin, însă, a picat proiectul. Mazăre a anunțat apoi că vrea să preia CET-ul, aflat la Ministerul Economiei, dar nu s-a înțeles cu colegii din PSD asupra detaliilor transferului. Cert este că și acum constănțenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România (peste 300 de lei) și, după un model unic în țară, primăria acordă ajutoare de încălzire săracilor.
Cazinoul – o emblemă în ruină
În cei 14 ani de mandat, Radu Mazăre a mai adunat o bilă neagră: faptul că a lăsat Cazinoul din Constanța, monument istoric, în paragină. În 2007, clădirea era preluată de o investiție israeliană, care a anunțat că îl va renova. În timpul guvernării PDL, Mazăre a acuzat că i se pun bețe-n roate. După ce PSD a câștigat puterea, Cazinoul a trecut, din nou, la Compania Națională de Investiții, care a promis că îl va reabilita. Deocamdată nu s-a întâmplat nimic.
Șoseaua de coastă, nici un centimetru
Un proiect care zace prin birourile primăriei de circa un deceniu este șoseaua de coastă, care trebuia să lege portul turistic Tomis de stațiunea Mamaia – circa 8 kilometri. S-a accesat chiar un proiect pe fonduri europene, iar în anul 2014 primăria anunța că va dispune de primele 10 milioane de euro. Până acum nu s-a realizat însă nici un centimetru din această șosea. Ca și în cazul Cazinoului, pe vremea PDL primăria a acuzat piedici administrative, iar mai recent reprezentanții acesteia spun că nimeni nu se mai înscrie la licitații de frica DNA. Mazăre a mai promis că va obține pentru municipalitate 51% din acțiunile companiei care administrează Portul Constanța. A reușit să aducă 20%, dar neconstituțional, după cum a decis, anul trecut, Curtea Constituțională, iar acum a pierdut și ce avea. Primarul a anunțat că renunță la orice pretenție referitoare la acțiunile portului.
„Nici primar, nici bărbat“
Radu Mazăre a mai promis ceva, iar adversarii săi țin minte: a promis că pleacă din politică.
„A ratat zece ani ca să fie un primar bun și de două ori ca să fie un bărbat: în 2009, când a spus că pleacă în Brazilia dacă nu iese Geoană președinte, și în 2014 când a spus că pleacă dacă nu iese Ponta președinte. Nici primar, nici bărbat“, spune Mihai Petre, președintele Asociației M10 Constanța.
O listă întreagă
Promisiunile de campanie ale lui Radu Mazăre, în ultimele mandate, sunt multe.
Printre ele se mai numără: realizarea unei săli polivalente și a unui bazin de înot olimpic, sprijinirea editării și tipăririi Revistei Tomis (revistă de cultură desființată de ani buni), înființarea unui parc modern cu dotări moderne pentru recreere în zona Tomis I – Tomis II, cu suprafața de 91.000 mp, înființarea unei grădini zoologice moderne, înființarea unei grădini botanice moderne, extinderea suprafețelor de spații verzi în cartierele nou-create (multe din acestea nu au în continuare nici măcar străzi asfaltate), realizarea a 20 noi locuri de joacă în cartiere, construirea a 7 insule artificiale în Marea Neagră (4 Mamaia + 3 Constanța) la aproximativ 500 m de țărm, realizarea unui port de agrement la Marea Neagră în zona Cazino, realizarea unui teleski nautic pe lacul Siutghiol, realizarea unui orășel lacustru cu suprafața de 5 ha pe lacul Siutghiol, realizarea unor canale de legatură și ecluze între Marea Neagră – Siutghiol și Siutghiol – Tăbăcărie, realizarea unei parcări supraetajate în zona Cinema Albatros, continua-rea organizării etapei de Campionat mondial de ambarcațiuni viteză – Class One Romanian Grand Prix, amenajarea a încă 8 terenuri de fotbal în cartiere, acordarea de subvenții cu 50% la transport în comun pentru elevi (promisiune în campania din 2004, acordată de-abia… ieri), regenerarea urbană a vechii platforme industriale Oil Terminal, construirea a patru grădinițe noi, finalizarea reabilitării spitalului TBC.