6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMagistratul Cristi Danileț vrea să-l dea în judecată pe Dan Andronic pentru...

Magistratul Cristi Danileț vrea să-l dea în judecată pe Dan Andronic pentru acuzațiile legate de arhiva SIPA

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat că va intenta un proces împotriva jurnalistului Dan Andronic și a ziarului Evenimentul Zilei, condus de acesta.

"Voi deschide un proces. În aceste zile lucrez la inițierea unei acțiuni împotriva publicației Evenimentul zilei și a lui Dan Andronic pentru gravele calomnii care mi-au fost adresate. Practic, am fost acuzat de săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu funcția pe care am îndeplinit-o în Ministerul Justiției acum un deceniu. Analizez împreună cu avocații mei posibilitatea de a deschide un proces pentru daune usturătoare, care să constituie chiar o premieră în România", a declarat Cristi Danileț într-un interviu publicat în Revista 22.

Acuzațiile lui Andronic la adresa lui Danileț se referă la perioada în care judecătorul a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA – fostul serviciu secret al Ministerului Justiției.

"Se discută despre arhiva acestui serviciu reformat în 2004 și desființat în 2006. Or, arhiva este în prezent sigilată, iar cei – puțini – care au avut acces în ea în virtutea atribuțiilor de serviciu sunt obligați prin lege, sub sancțiune penală, să nu divulge ceea ce este acolo. Din cauza manipulării practicate de acea parte a presei controlată politic sau ai cărei patroni au ei înșiși probleme penale, s-a ajuns la situația paradoxală ca cei care au fost implicați în desființarea SIPA, concedierea angajaților și punerea arhivei sub sigiliu să fie acuzați de fapte ilegale. O astfel de atitudine este total de neacceptat și pentru calomniile făcute cei vinovați vor trebui să răspundă", avertizează Cristi Danileț.

Judecătorul precizează că nu s-au furat niciun fel de documente, "nicio agrafă" din arhiva SIPA și că numai două persoane au avut acces la această arhivă, pe baza atribuțiilor lor de serviciu.

"Pe vremea ministrului Macovei niciun angajat al ministerului și nici comisia de inventariere n-a avut contact fizic cu arhiva nicio clipă. Ulterior, doar eu și Paul Dumitriu", a precizat Cristi Danileț.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă