5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportMAE reacționează la afirmațiile Ungariei despre lupta anticorupție din România

MAE reacționează la afirmațiile Ungariei despre lupta anticorupție din România

Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt derulate indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă a cetăţenilor români, a precizat MAE, după ce şeful de cabinet al lui Viktor Orban a spus că România desfăşoară „activităţi antiungare explicite”, informează Mediafax.

„Reforma justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei, care sunt priorităţi majore ale României, sunt derulate indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă a cetăţenilor români. Rezultatele şi progresele instituţiilor româneşti competente în aceste domenii sunt apreciate ca atare la nivel european”, a precizat MAE,  la solicitarea Mediafax. 

Citește și: Oficial maghiar: Conducerea României desfăşoară „activităţi antiungare”

Reacția Ministerului de externe a apărut după ce şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar,  a susţinut, în faţa membrilor Comisiei pentru Siguranţă Naţională din Parlamentul Ungariei, că Bucureştiul a întreprins „activităţi antiungare explicite”, sub pretextul „transparenţei şi justiţiei”.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, „ca linie generală”, că „nu comentează afirmaţiile provocatoare lansate recent în spaţiul public de oficiali ungari, la diverse niveluri, afirmaţii care, pe fond, au un grad scăzut de credibilitate”.

În ceea ce priveşte declaraţia privind destabilizarea” activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România”, MAE informează că „restituirea proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist este un proces în derulare, în conformitate cu prevederile legale, de asemenea fără niciun fel de discriminare etnică sau religioasă”.

MAE nu este de acord nici cu afirmaţia lui Lazar care a susţinut că există „un complot intenţionat şi conştient” de a bloca proiectele de conectare a reţelelor de gaze din România şi Croaţia cu cele din Ungaria, amintind că România şi Ungaria se coordonează la nivel european în acest sens.

„România şi Ungaria se coordonează la nivel european, inclusiv în privinţa proiectelor de conectare a reţelelor de gaze, în cadrul Grupului la nivel înalt pentru Conectivitate în domeniul gazelor naturale în Europa Centrală şi de Sud Est (CESEC)”, precizează MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în privinţa finalizării gazoductului Arad – Szeged, „cele două părţi colaborează strâns, prin Transgaz şi FGZS (compania ungară omoloagă, membră a grupului MOL). Cele două companii au încheiat un acord tehnic în scopul promovării unui proiect de investiţii comun din fonduri comunitare, prin programul Proiectelor de Interes Comun, care vizează elementele de infrastructură necesare pentru asigurarea creșterii capacităţii actuale de livrare de gaz în curs reversibil, până la 1,75 miliarde m3 pe an, la punctul Csanádpalota”.

MAE spune că acest obiectiv a fost deja agreat cu instituţiile Uniunii Europene prin autoritatea competentă din România. „Partea română a informat despre aceste evoluţii şi aprobări pe tot parcursul ultimului an şi a colaborat constant cu partenerii ungari ai Transgaz”, mai spune Ministerul de Externe.

Conducerea României a întreprins „activităţi antiungare explicite”, sub pretextul „transparenţei şi justiţiei”, a afirmat Janos Lazar, potrivit MTI, în faţa membrilor Comisiei pentru Siguranţă Naţională din Parlamentul Ungariei.

Există eforturi pentru „destabilizarea” activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase, a adăugat oficialul ungar.

„În momentul de faţă, nu putem stabili dacă aceste acţiuni sunt legate de cooperarea strânsă dintre conducerea României şi Statele Unite”, a spus Lazar.

Oficialul ungar crede că există „un complot intenţionat şi conştient” de a bloca proiectele de conectare a reţelelor de gaze din România şi Croaţia cu cele din Ungaria.

„Tentativele partidelor şi forţelor politice din Croaţia de a discredita elitele de afaceri din Ungaria sunt fără precedent”, a subliniat şeful de cabinet al lui Viktor Orban, precizând că scopul este atragerea conducerii companiei MOL într-o procedură penală.

În plus, Lazar a sugerat că grupuri de interese economice afectate de măsuri ale Ungariei au făcut lobby la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să lanseze proceduri de sancţionare a Guvernului de la Budapesta.

Controversatele comentarii au atras replica opoziţiei socialiste de la Budapesta. Declaraţiile făcute de Janos Lazar referitoare la presupuse „activităţi antiungare” sunt „obraznice şi arogante”, a reacţionat europarlamentarul socialist Tibor Szanyi.

„Declaraţiile unui membru al Guvernului care acuză ţările vecine, Statele Unite şi grupuri economice au un impact foarte mare”, a adăugat Zsanyi. „Acuzaţiile la adresa Comisiei Europene privind lansarea procedurilor împotriva Ungariei provin din intenţii întunecate”, a încheiat eurodeputatul socialist ungar.

Cele mai citite

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă