Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi a convenit ca România să rezolve problema apărută la Liceul Catolic din Târgu-Mureş, iar Ungaria să acorde din nou sprijin României pentru aderarea la OCDE.
„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi am convenit două lucruri: 1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureş. 2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a scris Dragnea pe Facebook.
El a precizat că i-a explicat oficialului maghiar că situaţia de la Târgu-Mureş s-a creat în urma unei sentinţe judecătoreşti şi nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorităţii maghiare, dar că e obligaţia autorităţilor române să găsească rapid o soluţie legală şi durabilă.
„I-am promis că vom găsi această soluţie. La rândul său, premierul Orban a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog şi a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OCDE. Aderarea României la această organizaţie este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an”, a mai spus Dragnea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a propus, în urmă cu o lună, detensionarea situaţiei de la Târgu-Mureş, el declarând că Guvernul şi ministerul Educaţiei trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi curaj asupra situaţiei liceului de la Târgu-Mureş şi să identifice soluţii, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacţia Ungariei.
„Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu-Mureş, asupra liceului respectiv. (…)Eu cred că, cu curaj şi cu înţelepciune, ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie.
„Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţie Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine”, a adăugat Dragnea.
Premierul Tudose a precizat, tot la acel moment, că autorităţile române vor explica părţii maghiare că, în privinţa Liceului Romano-Catolic, este o problemă în Justiţie şi o greşeală de comunicare şi de abordare a consiliului local.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la acel moment, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.
”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicităţii de către MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român la Ministerul de Externe ungar.
MAE a amintit că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. ”Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.
MAE a reacţionat şi faţă de atenţionarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. ”În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, mai precizează sursa citată.