Dragnea a vorbit cu Viktor Orban. Cum spune că va rezolva conflictul diplomatic cu Ungaria

de Iulia Iancu , 23 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:00, 23 septembrie 2017
Dragnea a vorbit cu Viktor Orban. Cum spune că va rezolva conflictul diplomatic cu Ungaria

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi a convenit ca România să rezolve problema apărută la Liceul Catolic din Târgu-Mureş, iar Ungaria să acorde din nou sprijin României pentru aderarea la OCDE.

„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi am convenit două lucruri: 1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureş. 2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a scris Dragnea pe Facebook.

El a precizat că i-a explicat oficialului maghiar că situaţia de la Târgu-Mureş s-a creat în urma unei sentinţe judecătoreşti şi nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorităţii maghiare, dar că e obligaţia autorităţilor române să găsească rapid o soluţie legală şi durabilă.

„I-am promis că vom găsi această soluţie. La rândul său, premierul Orban a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog şi a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OCDE. Aderarea României la această organizaţie este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a propus, în urmă cu o lună, detensionarea situaţiei de la Târgu-Mureş, el declarând că Guvernul şi ministerul Educaţiei trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi curaj asupra situaţiei liceului de la Târgu-Mureş şi să identifice soluţii, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacţia Ungariei.

„Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu-Mureş, asupra liceului respectiv. (...)Eu cred că, cu curaj şi cu înţelepciune, ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie.

„Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţie Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine”, a adăugat Dragnea.

Premierul Tudose a precizat, tot la acel moment, că autorităţile române vor explica părţii maghiare că, în privinţa Liceului Romano-Catolic, este o problemă în Justiţie şi o greşeală de comunicare şi de abordare a consiliului local.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la acel moment, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.

”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicităţii de către MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român la Ministerul de Externe ungar.

MAE a amintit că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. ”Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.

MAE a reacţionat şi faţă de atenţionarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. ”În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, mai precizează sursa citată.

Comentarii

 • nic

  24 septembrie 2017 9:42

  A vorbit in calitate de ce, penalul dragnea nu are atributii in politica externa!!!!

  raspunde comentariului
 • Caca

  24 septembrie 2017 9:01

  Ghinionul lui Dragnea e ca ungurii n-au insule beline

  raspunde comentariului
 • hora

  24 septembrie 2017 7:56

  Noi am mai avut astfel de politicieni in istoria Romaniei...Dupa al doilea razboi mondial, s-au gasit mai multi lideri romani care sa ne impece cu Iosif Visarionovici Stalin...si da, au fost apreciati, li s-au construit statui si au primit gratitudinea poporului vreo 45 de ani la rand...

  raspunde comentariului
 • serpico

  24 septembrie 2017 7:47

  Cum rezolva Dragnea problema ? Mai face niste concesii maghiarilor, in detrimentul romanilor, ca de obicei.

  raspunde comentariului
 • Tudor

  24 septembrie 2017 0:49

  Dragne?Penalul?Tig ani Care conduc umfalti de Romnide mult mincre

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  23 septembrie 2017 20:27

  Olteanu lea închis gura la huni. 1 legea va fi respectata și de huni din T.Mures 2 aderarea la spațiul economic. Ziaristul al penibil și antiroman a rămas iar de rușine. Ești slab și de ras Sab........ Hahaha

  raspunde comentariului
 • Iulika

  23 septembrie 2017 19:53

  Asa a facut si Carol II cand se chinui sa mentina tronul, asa face si Dragnea acum. Pupa si linge in stanga si dreapta, da legi si ofera favoruri udmr ca sa ramana la guvernare. Sa dea Dumnezeu sa te prinda ungurii si rusii si sa te traga in teapa, tradator si vanzator de tara, Dragnea Liviu!

  raspunde comentariului
 • O MISCARE STRATEGICA EXCELENTA

  23 septembrie 2017 19:49

  Bine ca fratele mai mare de la vest, Statul Maghiar, a revenit la sentimente mai bune la adresa Romaniei. Destept, nastrusnic si descurcaret e si domnul presedinte Liviu Dragnea, a stiut sa bage repede ciubucul cu liceul maghiar in buzunarul guvernului de la Budapesta si...pac...pac...s-a remediat supararea lor pe loc...Acum cu fratele mai mare de la est, cu Federatia Rusa, trebuie sa ne mai puna bine domnul presedinte Liviu Dragnea si ne-am aranjat geopolitic. Da, un adevarat om politic , demnitar in sensul...de pastrare a demnitatii si un diplomat exemplu cum n-a mai avut tara noastra de la Nicolae Titulescu incoace...Eu pun pariu ca orice am vrea sa ne dea voie Victor Orban , domnul presedinte Liviu Dragnea rezolva in doi timpi si trei miscari...

  raspunde comentariului
 • Ianos

  23 septembrie 2017 19:39

  Tulai, Domne, bine ca s-a rezolvat problemul maghiar! Chiar gandeam care politician UDMR va reusi sa rezolve astia. Desi sunt etnic patrot, sunt profund dezamagit de liderii udemeristi. Tot liderii PSD inteleg mai bine necesitatile si realitatea din comunitatile secuiesti.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design