UPDATE 11.35: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la relaţia cu premierul Victor Ponta, că nu are cu acesta niciun fel de coabitare, pact sau înţelegere, însă este normal să aibă discuţii regulate pe teme legate de bunul mers al României.
”Am vrut ca relaţia cu Victor Ponta să fie de lucru. Nu avem niciun fel de coabitare, de pact sau înţelegere. Mi se pare normal să vorbim fiindcă răspundem de bunul mers al României. Mi se pare normal să ne întâlnim atunci când situaţia o impune, dar nu pot să-mi imaginez cum pot lucra preşedintele şi premierul fără să discute”, a declarat Iohannis.
––
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că MCV-ul a fost şi este util, dar România trebuie să devină atât de bună încât acest instrument să nu mai fie necesar, scrie Mediafax.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu a declarat că vrea ridicarea MCV-ului pentru că nu îi place lui, ci a fost un ”apel la muncă”, precizând că a dat şi un orizont de timp, până la finalul mandatelor CSM-ului şi Parlamentului.
”Nu am spus că este imperios necesar să ridicăm repede, nici nu am spus că trebuie să ridicăm acum, şi nici nu am spus că vreau să ridicăm MVC-ul, că mie nu îmi place”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acestea au fost ”interpretări la care nu poate să subscrie”.
Potrivit şefului statului, ”MCV-ul a fost şi este util, ne ajută, şi a fost convenit, nu a fost impus”.
”Pe de altă parte, MCV a fost inventat ca instrument, cum e şi numele, de control şi verificare, pentru a ajuta România, şi există obiective clar stabilite. În momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele şi a devenit membru sută la sută integrat în UE, este clar că acest intrument nu mai trebuie să existe, devine caduc. (..) Nu am spus că vreau ridicarea MCV pentru că mie nu îmi place, eu vreau să devenim noi atât de buni, încât să nu mai fie necesar”, a comentat preşedintele Iohannis.
El a menţionat că declaraţia sa s-a dorit o ”încurajare pentru toată lumea, de a lupta pentru a îndeplini aceste obiective, nu de a renunţa, pentru că nu ne place”.
”Cred că este bine să avem această ambiţie, fiindcă aceste lucruri sunt aşteptate de către noi. (..) Trebuie să fim proactivi, să facem modificările care sunt necesare, să împlementîăm măsurile necesare, să alocăm banii necesari, să combatem corupţia, să nu mai avem acel val imens de Ordonanţe de Urgenţă, să nu mai avem parlamentari care sunt apăraţi prin vot, doar pentru că sunt parlamentari, şi multe alte lucruri care sunt cunoscute”, a mai afirmat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, ”dacă vrem să fim oameni serioşi, se poate în câţiva ani”. ”Sper să ajungem în acest punct când actualul CSM şi Parlament îşi încheie mandatul”, a mai adăugat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că CSM âşi încheie mandatul la sfârşitul lui 2017, iar Parlamentul, în 2016.
”Implicit, am dat un orizont de timp care mi s-a părut rezonabil. Astăzi nu suntem pregătiţi, nici nu m-am referit la astăzi. Trebuie să ne facem temele, evaluarea să se facă obiectiv, în aşa fel încât, ântr-un termen rezonabil, să fie România acolo unde ne dorim noi şi îşi doresc şi partenerii noştri, un stat de drept stabil, cu justiţie independentă, cu toate condiţionalităţile îndeplinite. A fost un apel la muncă şi îndeplinirea acestor obiective”, a mai explicat şeful statului.
Iată declaraţiile preşedintelui la Adevărul Live:
N-am spus că trebuie să ridicăm MCV acum sau pentru că mie nu-mi place. MCV-ul a fost şi este util, ne ajută, a fost convenit şi nu impus. Pe de altă parte, MCV a fost inventat ca şi instrument pentru a ajuta România şi există obiective clar stabilite. În momentul în care România şi-a îndeplinit obiectivele, este clar că acest instrument nu mai trebuie să existe. Eu vreau să devenim atât de buni astfel ca acest instrument să nu mai fie necesar. Sper să ajungem în acest punct când actualul Parlament şi actualul CSM îşi încheie mandatul.
Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei. Nu trebuie însă să exagerăm. În niciun caz nu trebuie să ajungem la telejustiţie. Justiţia nu se face nici la televizor nici în ziar. Trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală, dintr-un proces.
Nu cred că trebuie să avem sacţiuni pentru politicieni, ci o clasă politică suficient de matură încât aceştia să nu facă declaraţii care să încalce independenţa justiţiei.
Am vrut ca relaţia cu Victor Ponta să fie de lucru. Nu avem niciun fel de coabitare, de pact sau înţelegere. Mi se pare normal să vorbim fiindcă răspundem de bunul mers al României. Mi se pare normal să ne întâlnim atunci când situaţia o impune, dar nu pot să-mi imaginez cum pot lucra preşedintele şi premierul fără să discute.
Preşedintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot. Nu trebuie să fie un analist sau comentator. Trebuie să dea mesaje de încurajare care să îi facă pe oameni să îşi dorească ceva.
Vreau să terminăm cu corupţia în România.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/688e332902cc610ef24ec2c4cf088267/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));