5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportNorel Popescu, ales în CSM cu "autocarul" PSD, consideră că SRI afectează...

Norel Popescu, ales în CSM cu „autocarul” PSD, consideră că SRI afectează independența Justiției. Judecătorul apare în interceptările din dosarul baronului PSD DUICU

UPDATE: 12.30: Plenul CSM a aprobat raportul Inspecției Judiciare potrivit căruia generalul SRI Dumitru Dumbravă NU a afectat independența Justiției prin faptul că, în cadrul unui interviu, a afirmat că instituția urmărește parcursul unor dosare de pe rolul instanțelor de judecată, indicându-le drept „câmp tactic”. Acest subiect a fost intens dezbătut la ședința CSM.

Judecătorul NOREL POPESCU a fost singurul membru CSM care a cerut categoric apărarea independenței Justiției de imixtiunile SRI.

Norel Popescu apare în interceptări efectuate de SRI, la solicitarea DNA și cu avizul judecătorilor, în dosarul în care au fost arestați preventiv pentru corupție  baronul PSD Adrian Duicu, președintele PSD Orșova, Constantin Popescu, precum și șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea.

Norel Popescu a fost ales membru CSM prin convocarea și transportarea judecătorilor la vot cu un autocar pus la dispoziție de președintele PSD Orșova, Constantin Popescu ( arestat ulterior în dosarul Duicu), după cum  ne-au confirmat judecătorii – membri CSM  Adrian Bordea și Mircea Aron.

De asemenea, tot luni CSM a dat aviz negativ modificărilor Codurilor penale, între care se află și dezincriminarea conflictului de interese. Rămâne de văzut dacă Parlamentul va ține cont de CSM deoarece avizul Consiliului este consultativ.

==== 

UPDATE: 11.50:  Norel Popescu  dă replica Liviei Stanciu susținând că din dezbateri  a desprins două idei:  lupta anticorupție trebuie să fie mai presus de orice – atitudinea asociațiilor profesionale, cei 100 de magistrați  ( din circa 8.000 ! – n.red) care au semnat sesizarea tocmai că asta fac: duc lupta anticorupție – , dar că „această luptă nu trebuie să ne ducă în extrema cealaltă, sub stindardul anticorupție”.

„Noi, când analizâm declarațiile domnului general (SRI) Dumbravă, ne referim la percepția publică”, nu la cazuri concrete, spune Norel Popescu.

Dacă ar fi să-i dăm o replică, am putea spune că încă NU s-a măsurat percepția publică și afectarea imaginii Justiției, spre exemplu, asupra faptului că judecătorul Norel Popescu a fost ales membru CSM cu ajutorului autocarului PSD cu care au fost transportați gratuit judecătorii la secția de votare instalată la sediul Curții de Apel Craiova.  

Dacă nu ar fi avut cvorum, un alt magistrat ar fi fost ales  ca membru CSM în locul judecătorului Norel Popescu deoarece „votul a fost la limită” după cum , de altfel, ne-a declarat inclusiv  Adrian Bordea, fost președinte CSM.

UPDATE: 11.45: Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, atrage atenția că pericolul cel mare este acum modificarea legislației penale care va împiedica lupta împotriva corupției și că de aceste modificări legislative ar trebui să fie interesate acum asociațiile de magistrați ( nu de modul cum afectează sau nu SRI independența Justiției)

„Adevarata problemă – spune Livia Stanciu -, problema reală este că unii vor să scape de dosare penale prin modficarea legilor penale. Unii magistrați exacerbează atacurile la adresa SRI pentru a a se ascunde pericolul real: modificarea Codurilor Penale”. 

Livia Stanciu e convinsă că majoritatea magistraților din asociațiile care au sesizat CSM (cu privire la imixtiounea SRI în treburile Justiției) nu vor să decredibilizează Justiția, nu vor să-i dezbine pe magistrați. „De aceea cred că nu au făcut cu rea credință (demersurile), ci au fost luați de valul public atunci când au transmis ambasadelor că cererea lor ( potrivit căreia SRI ar fi afectat  independența Justiției) NU va fi analizată de membrii CSM. Iată că noi o discutăm… Cred că ambasadele au obosit să lupte pentru Justiția din România mai mult decât noi” a spus Livia Stanciu

UPDATE ora 11.00: Judecătorul CSM NOREL POPESCU cere imperativ apărarea independenței Justiției față de SRI. Magistratul Norel Popescu  a criticat raportul Inspecției Judiciere, care  a ajuns la concluzia că declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă NU afectează independența Justiției. În expunerea sa, Norel Popescu a vorbit despre cum se face dezinformare.

Declarația generalului Dumitru Dumbravă potrivit căreia  SRI urmărește cursul judecării unui dosar care ar reprezinta ” câmp tactic”, a fost întoarsă pe toate fețele la ședința CSM de luni. Până la această oră, nici un alt magistrat, cu excepția lui Norel Popescu, nu a cerut „condamnarea” SRI pentru ingerințe în actul de Justiției, ci au pus accent mai mult pe corupția care există în sistemul judiciar și pe rolul SRI în lupta anticorupție.

Reamintim că Norel Popescu a fost interceptat de SRI, la cererea DNA și cu mandat de la judecător, în dosarul de corupție al președintelui CJ Mehedinți, baronul PSD Adrian Duicu. Judecătorul Norel, pe atunci președintele Tribunalului Mehedinți, îi acorda, în interceptări, consultații avocațiale lui DUICU ( deși codul deontologic interzice) , asigurându-l că va câștiga procesul de incompatibilitate cu ANI.

Ceilalți membri CSM, precum Mircea Aron, Horațius Dumbravă sau George Muscalu au atras atenția și asupra faptului că SRI, chiar prin acel interviu al generalului Dumbravă, a atras atenția că în Justiție există corupție. 

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, susține, în esență, că fiecare judecător poate decela dacă s-a simțit amenințat de acea declarație a generalului Dumbravă.

Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți, a susținut că tocmai pentru a se lămuri dacă generalul Dumbravă a afectat independența Justiției, a fost sesizată Inspecția Judiciară.

Livia Stanciu susține că  acel interviu  al generalului Dumbravă  atrage atenția asupra fenomenului corupției ca amenințare la adresa siguranței naționale și că SRI vrea să supună discuției publice fenomenul corupției. Președinta Înaltei Curți afirmă că este foarte important ca oamenii care se adresează Justiției să fie  apărați de cineva de judecătorii corupți.

Reprezentanții AMR și UNJR, care au făcut reclamațiile la CSM, NU sunt prezenți la sedința Consiliului pentru a-și susține punctul de vedere.

=====

Consiliul Superior al Magistraturii ( CSM) are astăzi pe ordinea de zi, între altele, emiterea unui punct de vedere cu privire la cele 22 de modificări ale Codurilor Penale, unele dintre ele făcând aproape imposibile depistarea faptelor de corupție. O comisie a CSM își va expune astăzi punctul de vedere cu privire la aceste modificări, iar plenul va da un aviz consultativ.

La ședința CSM și-au anunțat participarea reprezentanți ai Ambasadei Danemarcei și ai Italiei la București.

Însă, astăzi cel mai fierbinte punct de vedere pare să fie cel dedicat  sesizării a două organizații profesionale care se plâng de eventuale ingerințe ale Serviciului Român de Informații în actul de Justiție, în sensul că serviciul ar putea urmări dosarele aflate pe rolul instanțelor până la finalizarea lor, interpretare dată unei declarații a generalului  Dumitru Dumbravă.

CSM, însă, NU pare a fi interesat de faptul că judecătorul NOREL POPESCU a fost ales prin transportarea judecătorilor la secția de votare cu autocarul PSD Orșova.

CSM, prin biroul de presă, ne-a anunțat că acest procedeu de a desfășura alegerile pentru componența Consiliului cu ajutorul unui partid NU se incadrează în nicio o lege pentru a fi sancționată.

Citește și: EXPLOZIV: Judecătorul lui DUICU, “votat” pentru CSM cu autocarul PSD, primește cadou de la SENAT un mandat de șase ani!

CSM NU ne-a răspuns însă la întrebarea dacă este conform cu Codul Deontologic implicarea unui PARTID  politic in alegerea membrilor Consiliului și dacă acest fapt  poate afecta INDEPENDENȚA  acestei instituții.

Menirea principală a CSM este GARANTAREA independenței Justiției. 

CSM si șefii a două asociații de magistrați sunt  interesați mai degrabă  de o declarația șefului Direcţiei juridice a SRI, Dumitru Dumbravă.

Reprezentantul SRI a afirmat, în cadrul unui interviu acordat portalului juridice.ro, ca instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. 

Această afirmație a determinat ca Asociația Magistraților din România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România să sesizeze Parlamentul și CSM, considerând că SRI își încalcă atribuțiile. Cele două asociații au sprijinul ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, membru CSM.

La Asociația Magistraților din România (AMR)  președinte de onoare este Viorica Costiniu, al cărei soț, fostul șef de secție la Înalta Curte Florin Costiniu a fost condamnat pentru corupție la patru ani închisoare în baza unor interceptări SRI, în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu. Din acele interceptări rezulta modul în care rețeau de judecători a senatorului PSD trăgea sforile în Justiție pentru a influența hotărâri definitive.

Tot la AMR este presedintă judecătoarea Gabriela Baltag, cea care este cercetată pentru încălcarea Codului Deontologic al magistraților prin atacurile lansate la Antena 3 împotriva președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Legea interzice ca un magistrat să facă declarații despre profesionalismul și moralitatea un coleg magistrat, CSM fiind singura instituție care se poate pronunța. Cu alte cuvinte, se poate spune că doamna Baltag s-a substituit CSM.

Reamintim că SRI,  la solicitarea DNA și cu mandat de la  judecători, a realizat monitorizări ale unor magistrați corupți, desființându-se, ulterior, prin hotărâri judecătorești definitive, adevărate rețele de comercializare a sentințelor judecătorești atât din penal, cât și din civil și contencios. Numai de la Înalta Curte au fost inculpați și trimiși în judecată pentru corupție   trei șefi de secție  ( din patru!)  și anume judecătorii Florin Costiniu ( fopst șef secție  civilă), Gabriela Bârsan  (fost sef al secției contencios administrativ), Anton Pandrea ( fost sef al secției penale). De asemenea, au fost trimiși în judecată și alți judecători, unii deja condamnați. Între cei acuzați de corupție s-au aflat  Maria David, Georgeta Barbălată, Iuliana Pușoiu, Alina Corbu ( de la Înalta Curte) sau rețelele de corupție  de la Curtea de Apel și Tribunalul București ( ex: Stan Mustață, cel care tot amâna dosarul ICA- Dan Voiculescu), de la alte curți de apel. Fără interceptările realizate de către SRI nu s-ar fi putut și NU se pot curăța instanțele de corupție.

Unii magistrați, însă, par a fi speriați de aceste interceptări, deși ele se realizează cu mandat de la judecător.

În mod absolut halucinant, CSM nu pare interesat de modul în care se organizează și se derulează alegerile pentru componența sa, chiar dacă cel puțin unul dintre ei a reușit să fie ales în Consiliu cu ajutorul bazei tehnico-materiale a PSD Orșova, unde președinte este Constantin Popescu, arestat preventiv ca membru al rețelei de trafic de influență al președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu (PSD). Traficul de influență era realizat chiar din Palatul Victoria, de lângă fotoliul premierului Victor Ponta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...
Ultima oră
Pe aceeași temă