7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportKovesi, în presa italiană: Abrogarea ordonanței ar putea fi declarată neconstituțională. În...

Kovesi, în presa italiană: Abrogarea ordonanței ar putea fi declarată neconstituțională. În România, nu suntem amenințați cu moartea, ci se practică atacarea instituției DNA

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a oferit un interviu presei italiene, în care a declarat că se teme ca Ordonanța de Urgență privind modificarea codurilor penale ar putea intra în vigoare, în cazul în care Ordonanța de abrogare va fi atacată și declarată neconstituțională.

Kovesi a spus că se teme că și în România, ca și în alte țări din Europa, puterea politică ar putea încerca să limiteze prerogativele autorității de luptă împotriva corupției.

“Pericolul exista şi în trecut. În ultimii trei ani, de când lucrez aici, au fost multe Guverne la conducerea ţării, unele au încercat să ridice obstacole în calea muncii noastre. Iar în aceşti ani, am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecinţe negative pentru capacitatea noastră operaţională. Acum, problema cea mai gravă este că ultimul amendament a fost abrogat oficial, dar a fost publicat în Monitorul Oficial”, spune Kovesi în interviul acordat pentru La Repubblica.

Șefa DNA a precizat că, dacă s-ar întâmpla aceste lucruri, prevederile OUG 13 ar intra în vigoare imediat.

„Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă”, explică procurorul-șef DNA.

Kovesi a mai spus că protestele civile arată un curaj din partea populației, mai puternic decât în Europa Occidentală.

 „Răspund ca magistrat, nu fac politică (…). Legislaţia creează probleme. Lipsesc legi care să împiedice politicienii condamnaţi pentru corupţie să candideze. Cât timp vom avea cazuri de politicieni condamnaţi pentru corupţie care fac campanie electorală şi câştigă voturi, o schimbare reală va fi foarte dificilă. Nu este vina cetăţenilor. A fost votat până şi primarul din Baia Mare, prins în flagrant luând mită”, consideră ea.

„Ca procurori, trebuie să spunem consecinţele pe care le poate avea o lege, nu ţine de noi să schimbăm legi, ci să impunem aplicarea lor. Trebuie să informăm societatea în legătură cu ce se întâmplă în cazul modificării legilor privind corupţia, nu intră în jurisdicţia noastră să le schimbăm. Separarea puterilor în stat este, pentru mine, o valoare constituţională, la care nu se poate renunţa cu niciun preţ. Nu regret nimic”, a adăugat şefa DNA.

„Mie nu îmi este frică şi nu mă las cuprinsă de discomfort, pesimism sau dorinţa de a demisiona. Emoţiile sau sentimentele sunt pentru timpul liber. Nu pentru serviciul unui magistrat anticorupţie, societatea civilă ne susţine. Bine aţi venit în biroul meu, vă povestesc cu plăcere munca mea de zi cu zi”, le spune Laurda Codruţa Kovesi, care conduce de trei ani Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), jurnaliştilor italieni.

Jurnaliștii menționează că, după protestele din ultimele zilei, Kovesi a devenit “eroina națiunii și al unei țări curate" și adaugă faptul că “dacă ar candida în politică, ar învinge, dar ţineţi minte: Laura este magistrat de fier, servitor al statului şi al legii şi atât, nu vrea să fie altceva”.  

Italienii au întrebat-o pe Kovesi dacă i-a fost frică de amenințări. Șefa DNA a declarat că nu a primit niciodată mari amenințări și că nu-i este teamă.

„Sunt îngrijorată, şi mult, numai de posibilitatea amendamentelor de lege care subminează lupta anticorupţie. Pot avea un impact negativ enorm în viaţa noastră de zi cu zi. În ultimii ani, atacurile împotriva DNA şi împotriva mea personal s-au înmulţit notabil, dar aceste atacuri au fost declaraţii personale identificabile, în talkshow-uri sau în articole din ziare”, a spus ea.

Kovesi a precizat că, în România, nu se practică amenințarea cu moartea, precum în Italia, dar se practică atacarea instituției prin toate mijloacele mass media disponibile.

„Ameninţarea cu moartea vizând un magistrat face din persoana respectivă o victimă. Însă atacurile publice discreditează instituţia DNA în totalitate, cei care spun că acţionăm în mod ilegal denigrează toată munca noastră. Sunt atacuri mai eficiente”, explică procurorul-șef al DNA.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă