Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi dimineață, cu șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi cu şeful Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu. Astfel, el a anunțat că cei doi urmează să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară.
„Această situaţie care a apărut se datorează unei comunicări, probabil, sub-optimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat în această dimineaţă pe amândoi. Am avut o discuţie la care am avut invitaţi pe dna procuror-şef Kovesi şi pe dl director Ungureanu”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susținută, joi, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a mai precizat că discuţia cu cei doi oficiali a fost una constructivă şi că lucrurile s-au lămurit: „S-au lămurit lucrurile şi urmează ca ei împreună să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară, să lămurească neînţelegerile între cele două instituţii. Consider că problema s-a rezolvat”, a completat şeful statului.
Citește și: Şefii DIICOT și DNA acuză SIE
„În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. (…) Aș putea să spun că în 2015 nu am primit nici un fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit nici un fel de informare de la SIE“, a afirmat Laura Codruța Kövesi.
Serviciul de Informații Externe i-a răsuns, printr-un comunicat de presă, procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a criticat instituția pentru că nu a trimis nicio sesizare procurorilor anticorupție.
SIE a precizat că îşi desfășoară activitatea în concordanță cu prevederile legale, „în speță vizează amenințările la adresa securității naționale așa cum sunt acestea expres și limitativ prevăzute în Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul Național de Priorități Informative, aprobat anual de CSAȚ. Totodată, în acord cu specificul și misiunea sa, Serviciul de Informații Externe desfășoară o activitate care are ca prioritate prevenția, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor în legătură cu intenții ale entităților ostile care pot aducere atingere securității naționale sau intereselor României”.
Citește și: SIE reacţionează la acuzaţiile şefei DNA: Serviciul nu monitorizează cetățenii români din străinătate
Citește și: Șeful DIICOT: SIE nu a ajutat ancheta în dosarul spionilor